Podrobnosti umora generala Suleimanija: Američani uporabili brezpilotno letalo, vredno 64 milijonov dolarjev – TOPNEWS.si

Podrobnosti umora generala Suleimanija: Američani uporabili brezpilotno letalo, vredno 64 milijonov dolarjev

Podrobnosti umora generala Suleimanija: Američani uporabili brezpilotno letalo, vredno 64 milijonov dolarjev

Iranski general Kasim Suleimani, ki je pred tem preživel številne atentate, je bil ubit z lasersko vodenimi raketami “Hellfire”, izstreljenimi iz skoraj neslišnega brezpilotnega letala “US MQ-9 Reaper”.

Napad je bil izveden brez posvetovanja s Kongresom, Američani o svojem načrtu niso obvestili niti svojih zahodnih zaveznikov. Ameriški državni sekretar Michael Pompeo je dejal, da je bil napad izveden na podlagi ocene obveščevalnih služb z namenom reševanja ameriških življenj v regiji. Ključnega pomena je bila informacija, da Suleimani aktivno načrtuje številne napade. Zaradi teh poročil se je moral ameriški predsednik Donald Trump takoj odločil za napad brez posvetovanja z zavezniki.

General Suleimani je bil pod skoraj nenehnim nadzorom. Ko je z letalom iz Sirije pristal na Bagdadskem letališču, ga je pričakal Abu Mahdi al Muhandis, namestnik poveljnika paravojaških enot, ki z iransko podporo delujejo v Iraku.

Suleimani in al-Muhandis sta se s pomočniki vkrcala v Toyoto SUV, v drugem avtomobilu iste znamke pa so bili njihovi telesni stražarji. Nekoliko kasneje, ko so se avtomobili približevali izhodni cesti z letališča, so majhen konvoj zadele do štiri rakete.

Na videoposnetkih se vidi, da so bili avtomobili takoj uničeni. Iranske oblasti so sporočile, da je bilo ubitih deset ljudi, generala Suleimanija pa so prepoznali po značilnem prstanu, ki ga je vedno nosil.

Lokalni vojaški poveljnik Abu Muntater al-Husaini je dejal, da sta avtomobil, v katerem je bil Sulejmani, zadeli dve raketi, avto, ki mu je sledil, pa ena. Rakete so izstrelili z brezpilotnega letala “MQ-9 Reaper”, napotenega iz ameriške vojaške baze v Katarju. Dron je nosil štiri lasersko vodene rakete “Hellfire”, ki lahko uničijo tudi tank. 64 milijonov dolarjev vreden dron leti s hitrostjo 370 km na uro. Strokovnjaki trdijo, da je skoraj neslišen in da njegove žrtve pred napadom skoraj nimajo opozorila, poroča Daily Mail.

Brezpilotno letalo, ki lahko pošilja tudi video posnetke, upravlja dvočlanska posadka, oddaljeno več sto kilometrov. Napad naj bi izvedli z raketami “Ninja” Hellfire R9X. Omenjene rakete so zasnovane posebej za zmanjšanje kolateralnih žrtev, ki namesto, da bi eksplodirale, tik preden zadenejo tarčo, sprožijo šest vrtilnih rezil, ki popolnoma zmeljejo cilj.

Na posnetkih napada je opazna velika eksplozija, ostanki avtomobila pa kažejo, da so rakete popolnoma zmlele vozila. Pentagon ni hotel objaviti podrobnosti napada.

Leta spremljanja omogočila napad

Tako natančni napadi brezpilotnih letal slonijo na podrobnih in natančnih obveščevalnih podatkih, generala Suleimanija pa so leta spremljale ameriške, savdske in Izraelske varnostne službe. Pentagon je za sledenje generalu uporabil zaupne informacije, prisluhe, vohunska letala in druge nadzorne tehnike.

CNN je poročal, da je Suleimani sodeloval pri načrtovanju napadov na ameriške cilje v regiji, domnevno pa je načrtoval tudi atentate na ameriške uradnike.

Eden od uradnikov Trumpove administracije je dejal, da je Suleimani prišel v Bagdad, da bi načrtoval prihodnje napade na ameriške cilje, zato se je ameriški predsednik moral nujno odločiti za napad.

Preživel številne atentate

V zadnjih dveh desetletjih je Suleimani doživel veliko poskusov atentatov zahodnih, arabskih in izraelskih agencij. George W. Bush in Barack Obama sta menda opustila načrte, da bi ga likvidirala, saj sta se bala, kakšne posledice bi lahko imel za svetovni mir.

Teheran je lani poročal, da so preprečili poskus atentata arabskih in izraelskih vohunov, ki so poskušali kupiti nepremičnino poleg mošeje, ki jo je zgradil Suleimanijev oče v mestu Kerman. Načrt je bil izkopati predor od posestva do mošeje in postaviti eksploziv, ki naj bi generala ubil med molitvijo.

COMMENTS

Wordpress (0)