Šef Bundestaga Wolfgang Schauble: Podnebne spremembe zahtevajo odrekanja, plačati moramo realno ceno – TOPNEWS.si

Šef Bundestaga Wolfgang Schauble: Podnebne spremembe zahtevajo odrekanja, plačati moramo realno ceno

Šef Bundestaga Wolfgang Schauble: Podnebne spremembe zahtevajo odrekanja, plačati moramo realno ceno

Nemci bodo morali spremeniti svoj življenjski slog, zmanjšati porabo za počitnice in plačati realno ceno, da bi se soočili z izzivom podnebnih sprememb, je dejal predsednik nemškega parlamenta Wolfgang Schauble.

V božičnem intervjuju je član CDU Schauble, ki je v času krize evroobmočja v vlogi nemškega finančnega ministra zahteval varčevalne ukrepe in fiskalno odgovornost južnih držav članic Evropske unije, dejal, da podnebne spremembe Nemcem nalagajo odrekanja.

“Spremeniti bomo morali svoja življenja,” je za časopis Neue Osnabruecker Zeitung povedal Schauble.

Podnebne spremembe pristale na vrhu agende nemške vlade

“Zagotovo je v veliko veselje leteti na Maldive ali obiskati Benetke, a v prihodnosti se bomo morali temu užitku prepuščati bolj zmerno,” je dodal.

Podnebne spremembe so se uvrstile na vrh agende nemške vlade, ki jo vodi konservativna zaveznica Schaubla kanclerka Angela Merkel, ki jo je k temu spodbudilo nekaj ekstremno vročih poletij in ekološko gibanje švedske šolarke Grete Thunberg.

Podnebni paket, dogovorjen v začetku letošnjega leta, napoveduje veliko zmanjšanje emisij CO2 v naslednjem desetletju, pa tudi javne naložbe v železniške, gospodinjske obnovljive vire in električna vozila.

Ogrevanje in bencin bosta dražja

Schauble je dejal, da četudi bi paket šel na minimiziranje neposrednih stroškov za potrošnike, bi za spremembo plačali ceno vsi Nemci.”

Z zavedanjem podnebnih sprememb se lahko preusmerimo na nov način življenja,” je dejal.

“V zgodovini smo premagali veliko večje izzive. Vendar bi bilo napačno predstaviti podnebni sveženj kot velikodušno dejanje: zaščita podnebja ni poceni,” je dodal.

Ogrevanje in bencin bosta dražja, četudi bodo nižje cene električne energije in cenejša vožnja z vlaki amortizirale del novih stroškov, je dodal Schauble.

COMMENTS

Wordpress (0)