(VIDEO) Postopek odpoklica ameriškega predsednika Donalda Trumpa se nadaljuje: Dramatičen nagovor vodje predstavniškega doma Nancy Pelosi – TOPNEWS.si

(VIDEO) Postopek odpoklica ameriškega predsednika Donalda Trumpa se nadaljuje: Dramatičen nagovor vodje predstavniškega doma Nancy Pelosi

(VIDEO) Postopek odpoklica ameriškega predsednika Donalda Trumpa se nadaljuje: Dramatičen nagovor vodje predstavniškega doma Nancy Pelosi

Postopek odpoklica predsednika Donalda Trumpa se bo nadaljeval, je sporočila predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi.

Izjava Pelosijeve pomeni še en korak v prizadevanjih demokratov za odstranitev Donalda Trumpa s predsedniške funkcije pred volitvami novembra 2020. Demokratska stranka razmišlja o več obtožnicah o prekrških, vključno z očitki o zlorabi oblasti, sprejemanju podkupnin in obstrukciji kongresa in prava.

Nancy Pelosi je sporočila, da je zadolžila svet pravosodne zbornice, da pripravi odpoklic zoper predsednika Trumpa. Izjava je prišla dan po prvi javni obravnavi kongresnega odbora za pravosodje. Na zaslišanju so trije strokovnjaki za ustavno pravo, ki so jih izvolili demokrati, Trumpova dejanja v Ukrajini opisali kot škandal.

Trump je obtožen, da je od ukrajinskega predsednika zahteval osebno uslugo. Demokrati verjamejo, da je zlorabil predsedniško oblast, ko je čez poletje zadržal 400 milijonov dolarjev vojaške pomoči Ukrajini, razen če bi Ukrajina sprožila preiskavo proti Joeu Bidenu, demokratskemu kandidatu na predsedniških volitvah leta 2020.

Pelosijeva je pojasnila, da Trump predstavlja grožnjo ustavi in državi in navedla pričanja pravnih strokovnjakov.
“Gre za našo demokracijo. Predsednik nam ne pušča druge izbire, kot da ukrepamo, ker znova poskuša korumpirati volitve v svojo korist,” je pojasnila.

Trump je demokratom sporočil, naj ga nemudoma odpokličejo, če že to želijo storiti.
“Če me želite odpoklicati, to storite zdaj, hitro, tako da bomo lahko v senatu izvedli pošteno sojenje, naša država pa se bo lahko spet vrnila k delu,” je na tviterju zapisal Trump.

“Dejstva so nesporna”

Pelosi je na novinarski konferenci zjutraj dejala, da so dejstva nesporna in da je jasno, da je je predsednik zlorabil svojo moč zaradi lastne politične koristi.

“Na žalost danes s ponižnostjo in vdanostjo do naših ustanoviteljev in s srcem, polnim ljubezni do Amerike, prosim naše zakonodajalce, naj nadaljujejo postopek odpoklica,” je dodala.

Demokrati so pripravljeni glasovati o odpoklicu predsednika v predstavniškem domu še pred koncem leta, da bi zadeva prišla v senat že januarja 2020.

Se republikanci veselijo sojenja?

Tiskovna sekretarka Bele hiše Stephanie Grisham je takoj po izjavi Nancy Pelosi dejala, da bi se morali demokrati sramovati.

“Veselimo se poštenega sojenja v senatu,” je dodala Grisham. Višja Trumpova svetovalka Kellyanne Conway je novinarjem dejala, da so pripravljeni na sojenje.

“Tedaj bo obramba napadla tožilce,” je dejala in dodala, da se republikanci veselijo vabila svojih prič.

COMMENTS

Wordpress (0)