Vučić v intervjuju za Spiegel za Hrvaško dejal, da je bila “nacistični satelit” – TOPNEWS.si

Vučić v intervjuju za Spiegel za Hrvaško dejal, da je bila “nacistični satelit”

Vučić v intervjuju za Spiegel za Hrvaško dejal, da je bila “nacistični satelit”

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dal obsežen intervju nemškemu tedniku Der Spiegel, v katerem je večkrat omenil Hrvaško.

Novinar Spiegla je Vučiča vprašal, kako to, da je oktobra z ruskim premierjem Dimitrijem Medvedevom med njegovim obiskom v Beogradu položil venec, na katerem je pisalo “Smrt fašizmu, svoboda narodu” v času, ko ruski vojaki držijo pod okupacijo dele Ukrajine. “Ali polaganje venca s tem sporočilom ne pomeni licemerne antifašistične folklore?” je Vučića vprašal novinar.

“V NDH je bilo umorjenih več sto tisoč Srbov”

Srbski predsednik je odgovoril, da “nikoli ne more biti preveč antifašizma” in nadaljeval: “Srbi in Rusi so v Drugi svetovni vojni veliko pretrpeli oziroma pod NDH, ki je bila pod pokroviteljstvom nacistov in v kateri je bilo umorjenih več sto tisoč Srbov. Še več spominov potrebujemo za tiste, ki so bili ubiti, ker so bili druge narodnosti od tiste, ki je bila všeč Hrvatom in ostalim nacističnim satelitom.

“Vučić je v tem odgovoru označil Hrvate kot “nacistične satelite”, pozneje pa se je v intervjuju še enkrat vrnil na temo Hrvaške.

Novinar ga je vprašal tudi o odnosih med Srbijo in Kitajsko, ki jih je Vučić označil za “trdne kot jeklo”, med drugim tudi zato, ker so Kitajci kupili jeklarno v Smederevu.

“Ali menite, da bi Srbiji dali 400 milijonov evrov tako kot Hrvaški?”

“Nočem poslušati lekcij politikov EU-ja o naših stikih s Kitajsko, ker so Kitajsko obiskali trikrat več kot sem jo sam,” je dejal Vučić, ki meni, da za Srbijo obstajajo “dvojni standardi”.

“Ali sosednjo Hrvaško EU obravnava drugače?” je vprašal novinar Spiegela.

Na kar je Vučić odgovoril z vprašanjem: “Ali menite, da bi dali (EU) skoraj 400 milijonov evrov Srbiji, da bi s tem denarjem in s kitajskimi delavci zgradila most, kot se pravkar dogaja na hrvaškem Jadranu (Pelješac)?

Če bi se to zgodilo pri nas, bi me verjetno v Bruslju obesili, “je dejal Vučić.

COMMENTS

Wordpress (0)