Macron komentiral izjavo o Natovi “možganski smrti”: Gre za poziv k prebujanju držav članic Nato – TOPNEWS.si

Macron komentiral izjavo o Natovi “možganski smrti”: Gre za poziv k prebujanju držav članic Nato

Macron komentiral izjavo o Natovi “možganski smrti”: Gre za poziv k prebujanju držav članic Nato

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je bila njegova izjava o Natovi “možganski smrti” uporabljena za prebujanje držav članic zavezništva.

Pred vrhom so se na izjavo ostro odzvali evropske zaveznice, ki menijo, da se mora Evropa še vedno močno opirati na Nato, ko gre za obrambo.

Vrh zveze Nato bo potekal v Londonu 3. in 3. decembra, udeležila pa se ga bosta tudi ameriški predsednik Donald Trump in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

“Vprašanja, ki sem jih postavil, so odprta vprašanja, ki jih še nismo rešili,” je dejal Macron na skupni tiskovni konferenci z generalnim sekretarjem zveze NATO Jensom Stoltenbergom v Parizu.

“Mir v Evropi, razmere po INFu (Sporazum o odpravi jedrskih raket kratkega in srednjega dosega), odnos z Rusijo, vprašanje Turčije, kdo je sovražnik? Zato tudi menim, da dokler ta vprašanja ne bodo rešena, se ne bomo pogovarjali o delitvi stroškov in bremen.”

“Zato smo morda potrebovali klic k prebujanju. Vesel sem, da je bil izrečen. Vesel sem, da vsi zdaj verjamejo, da bi morali razmišljati o naših strateških ciljih,” je dejal Macron.

Macron je zanikal sprejetje Putinovega raketnega predloga

Francoski predsednik je zanikal, da je sprejel predlog Rusije o uvedbi moratorija na namestitev raket v Evropi, vendar je dejal, da je pomembno, da pobuda Kremlja ne bi bila le kar tako zavrnjena.

Rusija je pozvala ZDA in druge države, naj razglasijo moratorij za namestitev raket kratkega in srednjega dosega v Evropi, potem ko je avgusta uradno prenehal veljati sporazum, s katerim je bilo tako nameščanje prepovedano.

Macron je dejal, da Francija predloga “absolutno ni sprejela”.

“Toda menili smo, da to kot osnovo za pogovore ne bi smeli kar tako zavrniti… Bodimo resni, gre za varnost Evrope.”

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da se je Macron odzval na predlog ruskega predsednika Vladimirja Putina o moratoriju. Zveza Nato je sporočila, da predlog ni verodostojen in da je Moskva že postavila nezakonite rakete, kar Rusija zanika.

“Seveda, (Macronov) odgovor ni podroben, izraža pa vsaj razumevanje (ruske) zaskrbljenosti in pripravljenosti na dialog,” je dejal Peskov, poroča Interfax.

Tiskovni predstavnik je dejal, da bosta Macron in Putin o predlogu razpravljala v Parizu 9. decembra, poroča tiskovna agencija TASS.

COMMENTS

Wordpress (0)