(VIDEO) Neverjetno, kakšni trači krožijo v političnem zakulisju! Zdravko Počivalšek naj bi se z Janezom Janšo že dogovoril za novo vlado, vodenje vlade pa naj bi prepustil kar predsedniku SMC Počivalšku – Počivalšek je informacijo označil za čisti »fake news« – TOPNEWS.si

(VIDEO) Neverjetno, kakšni trači krožijo v političnem zakulisju! Zdravko Počivalšek naj bi se z Janezom Janšo že dogovoril za novo vlado, vodenje vlade pa naj bi prepustil kar predsedniku SMC Počivalšku – Počivalšek je informacijo označil za čisti »fake news«

(VIDEO) Neverjetno, kakšni trači krožijo v političnem zakulisju! Zdravko Počivalšek naj bi se z Janezom Janšo že dogovoril za novo vlado, vodenje vlade pa naj bi prepustil kar predsedniku SMC Počivalšku – Počivalšek je informacijo označil za čisti »fake news«

Čeprav se je večina novinarjev danes pozno popoldne ukvarjala s kongresom DeSUS-a in potrditvijo kandidatur, je celotno dogajanje na Desus-u bilo v senci najnovejšega spina, ki je pozno popoldne zaokrožil v političnem zakulisju. Na dan je prišla informacija o rekonstrukciji vlade pred napovedanim svetom stranke SMC, na katerem naj bi predsednik SMC Zdravko Počivalšek oznanil, da je konec sodelovanja SMC v sedanji koaliciji Marjana Šarca in da se je že zmenil za vlado z Janezom Janšo. Vodenje vlade naj bi namreč Janez Janša prepustil kar gospodarskemu ministru in predsedniku SMC-ja Zdravku Počivalšku.

Ko smo podrobneje preverjali zgodbo pri akterjih, predvsem pa od kod prihajajo te zgodbe, se je pokazalo, da naj ne bi bilo čisto tako. Zdravko Počivalšek se je samo nasmejal in spomnil, da je Martinovo že mimo in da je bila Martinova sobota 9. novembra, danes pa smo 27. novembra. Počivalšek je seveda namigoval na to, da je kaj takega možno samo v gostilniških debatah za šankom in da tisti, ki širi tovrstne novice, ni popolnoma trezen, ampak mora biti krepko pijan.

Kljub temu je v nekaterih kabinetih že zavladala panika, češ, ali bomo torej v petek brez službe. Preverjanje omenjene informacije je presenetljivo razkrilo, da omenjeno informacijo širijo predvsem nekateri ljudje iz SMC-ja pred napovedanim svetom stranke, na katerem bo Počivalšek postavil novo strukturo stranke in tudi novega generalnega sekretarja stranke. Plasiranje informacije, da v petek ne bo več vlade in koalicije Marjana Šarca, je predvsem potrebno razumeti v kontekstu znotraj strankarskega obračuna v SMC, kjer nekateri očitno niso zadovoljni oziroma jim gre v nos to, da naj bi Počivalšek v SMC- ju po kongresu vzel vajeti v svoje roke in utrdil oziroma na novo postavil strankarsko strukturo.

Po dodatnem preverjanju informacije, ki se je pokazala kot »fake news«, naj bi celo poskušali rušiti na nedavnem kongresu izvoljenega Zdravka Počivalška, ki ima očitno namen, da stranko na novo utiri v politični prostor in obrne trende podpore stranki. Za to pa ima seveda več možnosti v sedanji koaliciji, ki je vsaj po naših preverjanjih nikakor ne na namerava zapustiti. Kakršnakoli drugačna kombinacija ob sedanji konstelaciji političnih sil in ob dejstvu, da ima premier Marjan Šarec vajeti ter škarje in platno trdno v rokah in bi nekateri poslanci SMC, vsaj dokler sedanje koalicije ne bi bilo nepreklicno konec, težko podprli vlado z SDS-om in Novo Slovenijo.

Podobne (dez)informacije so se pred dvema dnevoma pojavile glede razpleta dogodkov v Desus-u, kjer po novem SDS naj ne bi bila več tako naklonjena oziroma naj ne bi več stavila na Karla Erjavca, ampak naj bi bila za njo bolj sprejemljiva Aleksandra Pivec. Celo več, imenovanje Aleksandre Pivec naj bi odprlo pot rekonstrukciji vlade, v kateri naj bi poleg SDS-a sodelovala NSI, SMC kot tudi Desus. Po drugih kombinacijah pa tudi Alenka Bratušek.

Res je sicer, da je SDS na skupni seji odborov za kmetijstvo in gospodarstvo umaknila večino sklepov, s katerimi so ostro “startali” na Aleksandro Pivec, poslanec SDS in predsednik odbora za gospodarstvo pa naj bi po odboru celo dejal, da si bolj kot Erjavca želijo Aleksando Pivec na čelu DeSUS-a.

Vendar vsaj zase lahko rečem, da te izjave nisem slišal, čeprav sem vsaj na koncu prisostvoval omenjeni seji obeh odborov.

Karl Erjavec je ravnal modro, ko je izvršnemu odboru DeSUS-a pred predstavitvijo vseh treh kandidatov za predsednika stranke predlagal, naj IO potrdi vse kandidature za volilni kongres stranke, ki bo 18. januarja, med njimi tudi kandidaturi Aleksandre Pivec in Boruta Stražišarja. Prav tako je kandidatne liste in tudi delegate na poznejši seji potrdil svet stranke.

Informacije, ki v zadnjih dneh krožijo v političnem zakulisju, pa samo dokazujejo, kakšna nervoza vlada v politiki, predvsem pri nasprotnikih koalicije in vlade, ki nikakor, kljub visoki motiviranosti, ne morejo najti točke oziroma vzvoda, s katerim bi sesuli koalicijo in vrgli vlado.

COMMENTS

Wordpress (0)