(VIDEO) Zakaj je odločitev za Pivčevo ali Erjavca tako pomembna za usodo koalicije in vlade Marjana Šarca in kaj se bo dogajalo v prihodnjih mesecih – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zakaj je odločitev za Pivčevo ali Erjavca tako pomembna za usodo koalicije in vlade Marjana Šarca in kaj se bo dogajalo v prihodnjih mesecih

(VIDEO) Zakaj je odločitev za Pivčevo ali Erjavca tako pomembna za usodo koalicije in vlade Marjana Šarca in kaj se bo dogajalo v prihodnjih mesecih

V slovenski politiki običajno ni nič tako, kot je videti navzven, na prvo žogo, kot radi rečemo. Tudi kongres Desus-a, na katerem se za mesto predsednice ali predsednice potegujeta sedanji predsednik in obrambni minister Karl Erjavec ter ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. V političnem zakulisju je že mogoče slišati, da bo imela ena ali druga odločitev usoden vpliv na politično sliko države v prihodnjih mesecih in letih. Da gre pri vsem skupaj tako rekoč na nož kaže dejstvo, da je kadrovska komisija Desusa, ki ga zadnjih 15 let popolnoma obvladuje Erjavec, celo blokirala kandidaturi njegovih izzivalcev za položaj predsednika najmanjše vladne stranke. Paradoks celotne zgodbe pa je, da Pivčevi očitajo formalne kriterije, medtem ko je Erjavec prevzemal stranko ni bilo jasno niti, ali je sploh član Desus-a, ali je še vedno v SLS-u ali LDS-u.

Pravzaprav je iz letala vidno, da za napadom na Pivčevo stoji sedanji predsednik Desus-a Karla Erjavec v povezavi z opozicijsko SDS, ker pač Erjavca poznajo in je stalnica v političnih kombinacijah pri strankarskem izračunavanju formul bodočih političnih konstelacij. To je na nek način logično, saj bi z Erjavcem lažje sestavili morebitno novo konstelacijo oziroma koalicijo “voljnih”, medtem ko naj bi bila Pivčeva prevelika neznanka. V politiki pa politični strategi nimajo preveč radi neznank. Glede na to, da je Pivčeva končala doktorski študij kemijskega inženirstva na temo optimizacije procesov vinske fermentacije in je torej vešča različnih zapletenih formul tudi v politiki.

Včeraj je sicer zaokrožil dvojni spin, po katerem naj bi stranka SDS in mediji, ki so v orbiti omenjene stranke, zgolj preventivno napadli Pivčevo in da naj bi jo s tem pravzaprav etablirali pred odločilnim spopadom. Predvsem na levi sredini je znano, da nimaš nobenih možnosti za izvolitev, če te ne napade Janez Janša. Omenjeno teorije zarote naj bi dokazovala Janševa že videna intervencija pred predsedniškimi volitvami, ko je napadel sedanjega predsednika Boruta Pahorja, kar mu je zgolj koristilo in ne škodilo pri njegovi izvolitvi, saj je šlo z Marjanom Šarcem precej na tesno. Z napadom na Pivčevo so dosegli ravno obratno od tega, kar je bil pravi namen, saj so jo z napadom utrdili kot kandidatko za predsednico DeSUS-a.

Celo več, imenovanje Pivčeve naj bi odprlo pot za rekonstrukcijo vlade, ki ji Karl Erjavec naj ne bi bil tako naklonjen zato mora oditi, medtem ko naj bi izvolitev Aleksandre Pivec odprla pot za možno rekonstrukcijo vlade. Omenja se celo nova konstelacija Janševe SDS, Toninove NSI, Počivalškove SMC in Desus-a. Janez Janša naj bi bil v tem primeru celo pripravljen prepustiti mesto predsednika/ce vlade nekomu drugemu. Omenja se Marto Kos ali Tomaža Vesela. To bi seveda postavilo v drugačen kontekst tudi izstop Iva Vajgla iz Desus-a ter prekinitev pogodbenega sodelovanja Levice v vladi.

Vendar pustimo teorijo zarote. Dejstva so dejstva in pri tem ni ostalo neopazno, da je opozicijska SDS prenesla celotno zadevo celo na Odbor DZ-ja za kmetijstvo, ki pravzaprav z očitki proti Pivčevi nima ničesar skupnega in ni pristojen za to problematiko. Vendar je opozicija pod firmo razprave o nekem turističnem projektu združila razpravo z odborom za gospodarstvo, oba odbora pa sta včeraj sklenila gospodarskemu ministrstvu predlagati, da nadaljuje s podrobno preiskavo nepravilnosti pri SRIPT-u.

Sejo je seveda zahtevala poslanska skupina SDS-a, ki jo je zmotilo sodelovanje ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec pri projektu Spirit in Bistra, kar je seveda v nasprotju skladu s teorijo, da Pivčeva ne bi mogla premagati Erjavca, če se ne bo javno politično profilirana in kaj je boljšega, kot če te napadejo v najmočnejši opozicijski stranki. Ne velja namreč vedno, da je vsaka reklama dobra, pa naj bo negativna ali pozitivna. Kdo bi si želel pred kongresom stranke, na katerem kandidiraš za najvišji položaj, “rolanja” po vseh medijih, pa čeprav gre zgolj za plačilo opravljenega dela, ki ga v preteklosti niso problematizirali ali očitali nobenemu od profesorjev, ki so poleg politične zadržali še akademsko kariero.

Če so očitki proti Pivčevi relevantni, potem bi padlo pol akademske stroke, ki poleg profesorskega dela “šljaka” še na različnih raziskovalnih projektih.

Kmetijska ministrica in kandidatka za predsednico DeSUS-a Aleksandra Pivec meni, da organi DeSUS-a nimajo nobenega razloga, da ne bi potrdili njene kandidature za predsednico DeSUS-a. Kadrovska komisija DeSUS-a je namreč izrazila vsebinske pomisleke o njeni kandidaturi in izvršnemu odboru stranke predlagala, naj se mu Pivčeva v sredo predstavi. Pivčeva je povedala, da je bila nad takšno odločitvijo kadrovske komisije presenečena.

Kljub temu nima nobenih zadržkov, da svoj odgovor na pomisleke v sredo predstavi izvršnemu odboru stranke. V DeSUS-u sicer zanikajo poročanje medijev, da je kadrovska komisija stranke blokirala kandidaturi Pivčeve in Boruta Stražišarja za predsednika stranke.

“Jaz sem bila nad to odločitvijo seveda tudi sama presenečena. Preseneča me seveda tudi to, da sedaj prihajajo ti moji projekti, ki v resnici niso niti projekti, ampak je to, kar sem povedala prej prišlo na plano s takšno intenziteto. Zato kot rečeno, jaz se bom seveda te komisije oziroma izvršnega odbora v sredo seveda udeležila, ker želijo, da tam določene zadeve pojasnim. Jaz nimam nobenega zadržka, da pojasnim to, kar bom danes tudi na odboru pojasnila in pričakujem seveda, da me izvršni odbor potrdi kot kandidatko, kajti mislim, da nimajo nobenih argumentov, da mojo kandidaturo za naprej tudi zadržijo.

Tomaž Gantar pravi, da je v ozadju te odločitve kadrovske komisije predsednik stranke Karl Erjavec.

“To težko komentiram, sama na kadrovski komisiji nisem bila, sama sem prejela zgolj gradivo za sejo izvršnega odbora, v kateri sem opazila to. Moram reči, da tudi po nobeni drugi formalni poti nisem bila obveščena o tej odločitvi kadrovske komisije, kot s tem gradivom. In jaz, kot rečeno, se bom pač seje udeležila in pojasnila tisto, kar od mene želijo”.

“Tudi moja odločitev, da podam soglasje k evidentiranju za kandidaturo, je pravzaprav gotovo posledica tega, da razmere v stranki niso takšne, kot bi si vsi skupaj želeli, da so. Jaz sem prepričana, da stranka in tudi članstvo je to izrazilo, potrebuje nekaj svežine. Potrebuje drugačen pristop k vodenju stranke. Jaz ponujam neke vrste odprt vključujoč način sodelovanja. Vem in verjamem, da je v stranki veliko ljudi, ki imajo veliko izkušenj znanj, in si tudi želijo prispevati k vodenju in delu stranke. Program mislim, da je zastavljen solidno dobro. Jaz bom seveda podala tudi nekaj svojih dodatnih videnj na prihodnje delo stranke. Predvsem si pa želim, da se stranka veliko več ukvarja s populacijo starejših ljudi, da resnično pristopimo k obravnavi problemov slabe demografske strukture med slovenskim prebivalstvom, da več naredimo za to medgeneracijsko povezovanje in razumevanje in, kot že rečeno, bom to vključila tudi v svoj program. Predvsem pa, ker ste me vprašali glede stranke, si želim, da stranka naprej razvija malo drugačne odnose, bolj vključujoče in odprte narave. In da s tem tudi prepričamo volivce, da resnično bomo tisto, kar smo v program zapisali, v prihodnje tudi naredili”.

Ima vaša struja preštete delegate glede na to, da je gospod Erjavec povedal, da ima on delegate preštete in da se ne boji za svoj obstoj, je pred sejo zanimalo novinarje, ki so Pivčevo natančno izprašali.

“Ne, jaz se s tem ne ukvarjam. Jaz sem ponudila svojo kandidaturo po popolnoma demokratični in normalni poti. Volivce želim prepričati seveda s programom in s svojimi pogledi na prihodnje vodenje stranke. Nenazadnje pa kandidatne liste še sploh potrjene niso. O njih bo odločal izvršni odbor in pa svet stranke. Mislim, da vsakršno preštevanje v tem trenutku ni korektno in še ni realno”.

Nekateri pravijo, da vašo kandidaturo podpira tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Je kaj soli v tem? so bili vztrajni novinarji.

“Jaz o tem nisem nič slišala. S predsednikom nisem nikoli govorila o tem. Ta moja odločitev je resnično popolnoma moja odločitev in seveda tudi potem v dogovoru z nekaterimi deležniki iz stranke, posameznimi pokrajinski odbori, ki so me kontaktirali. Torej o tem, da me podpira predsednik vlade, jaz nič ne vem, če me pa podpira, je pa prav. Seveda se pa veselim te podpore. Nikoli nisva govorila o tem”.

Dogajanje v Desus-u bo vsekakor še zanimivo. Pomenljivo pa je, kako se da “obrniti” novinarje, ki sicer mirno dnevno beležijo dogodke, vendar zgolj površinsko, ne da bi pri tem spuščali v analize ob dnevni rutini, ki pač ne dopušča ravno poglabljanja v ozadja posameznih dogodkov, kaj šele, da bi dešifrirali prava ozadja posameznih dogodkov, ki so pogosto ravno obratno kot je videti navzven Saj poznate citat iz Malega princa: ”Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.”

“Seveda sem zaskrbljena nad tem, da iz te stranke odhajajo ljudje, ki so za to stranko vendarle naredili veliko. So ljudje, ki imajo svoje izkušnje in tudi reference, ki so jih nabrali s svojim preteklim delom. In meni je seveda vsakega takšnega odhoda neizmerno škoda, ga obžalujem. In seveda želim, da ti ljudje pridejo nazaj oziroma ostajajo v stranki.

V razpravi na obeh odborih je bilo večinoma slišati mnenja o političnem vplivu. Za poslanca SAB-a Franca Kramarja je zanimivo, da je omenjena afera prišla ravno v času, ko v DeSUS-u tečejo postopki za predsednika stranke in da je Pivčeva ena od dveh protikandidatov zdajšnjega predsednika Karla Erjavca. Ob tem je poudaril, da Pivčeva zaradi SRIPT-a ni v postopku, temveč je to zbornica, ob tem pa ocenil, da je delo Pivčeve pri projektu čisto.

Tudi Franc Breznik (SDS), ki ocenjuje, da je treba raziskati vse morebitne nepravilnosti, je ugotovil, da je kar nekaj anonimnih pisem, ki jih je zaradi dela Pivčeve dobil, prišlo v času, ko je postalo znano, da se bo ministrica potegovala za vodjo DeSUS-a.

COMMENTS

Wordpress (0)