(VIDEO) Ali ste ponosni na Melanio Trump? Kaj o tem mislijo Slovenci v najnovejši knjigi “Prva dama Melania Trump – kot je bila” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ali ste ponosni na Melanio Trump? Kaj o tem mislijo Slovenci v najnovejši knjigi “Prva dama Melania Trump – kot je bila”

(VIDEO) Ali ste ponosni na Melanio Trump? Kaj o tem mislijo Slovenci v najnovejši knjigi “Prva dama Melania Trump – kot je bila”

“V slovenski zgodovini ni bilo osebe, ženske niti moškega, in je verjetno tudi ne bo, ki bi bila tako planetarno izpostavljena in prepoznavna, kot je Melania Trump. Zato je interes zanjo in za njeno družino pri nas doma še posebno močan”, je ob predstavitvi najnovejše knjige o Melaniji Trump dejal Igor Omerza, ki jo je pripravil skupaj s fotografom Ninom Mihelakom.

Mihalek je srečal Melanio Trump po naključju na Poljanski cesti v Ljubljani in jo ogovoril ter čez nekaj ur fotografiral. Dodal je, da slučajnosti nasploh igrajo pomembno vlogo pri njenem potovanju od Sevnice do Bele hiše. Drugi del prinaša 13 prvič javno objavljenih fotografij Melanie, ki jih je posnel Mihalek. Ob njih so objavljene fotografije krajev v Sloveniji, povezanih z Melanio in njeno ožjo družino.

Poanta nosilnega dela te knjige je bila prikazati notranjo povezanost slovensko ameriške lepotice Melanie z lepotami njene genetske domovine. Na koncu se lahko tako Nino kot jaz vprašava, koliko je meni kot Slovencu in piscu celotnega teksta in Italijanu Ninu kot avtorju večine fotografij uspelo prikazati notranjo povezanost z njeno primarno domovino. Na to vprašanje bodo morali tako kot pri vsakem pisnem ali fotografskem izdelku oceniti bralci te knjige.

“Težava je, ker Melanija nič ne pove o sebi in moramo zgodbo sestavljati iz sekundarnih virov. Mi smo potem iskali slike v Manekenu pa v Naši ženi in tako naprej, da smo potem sestavili, kje se je Melania pojavljala takrat, ko je bila še v Sloveniji. Obstaja nek video, ko igra ameriško predsednico, potem je Look of the Year. Tu imamo neke podatke. Ona sama pravi, da je leta 1991 oziroma 1990 bila v Rimu na nekem tekmovanju za filmski obraz leta. O tem nimamo nobenih podatkov, nobenega certifikata, nobenih fotografij, ničesar. Pri Melanii je ta problem, da sama ničesar ne pove”, ugotavlja Omerza.

Knjiga “Prva dama Melania Trump – kot je bila” je razdeljena v pet poglavij. To so Fotograf Nino in 21-letna študentka Melanija, Mlada Melanija – lepota po slovensko, Snemalec Aleks in 22-letna tekmovalka Melanija, Mlada Melanija – Look of the Year ter Raziskava o zakoncih Trump.

Prva štiri po besedah Omerze obravnavajo skoraj izključno življenjsko obdobje tedaj še Melanije Knavs v letih 1991 in 1992, ko je bila sedanja prva dama ZDA stara 21 in 22 let. V njih so objavljene doslej neznane vsebine, ki se dotikajo nastanka prvič objavljenih fotografij.

Ko je bila knjiga tik pred tiskom, je Omerza stopil v stik z režiserjem Aleksandrom Šmucem, ki je leta 1992 posnel Melanio v Portorožu. O tem snemanju in kako je do njega prišlo, piše v tretjem delu knjige. Iz slabo minuto trajajočega posnetka je izbranih šest podob Melanie, ki so premierno objavljene v četrtem delu knjige.

Peti del pa je aktualna analiza ameriškega predsedniškega para. Agencija Ninamedia je posebej za knjigo opravila javnomnenjsko raziskavo o tem, kaj državljanke in državljani Slovenije menijo o zakoncih Trump, Omerza pa je analiziral pridobljene podatke.

“Na vprašanje,ali ste ponosni na Melanio Trump, je številčni izid šokanten, vsaj zame. Kajti večina, 40 odstotkov ne ve, kaj bi odgovorilo na to preprosto vprašanje oziroma o tem nima mnenja. Ostalih 60 odstotkov se je razpolovilo na tiste, ki so na Melanijo ponosni oziroma na tiste, ki nanjo niso ponosni. V knjigi analiziramo možne vzroke za to oziroma za ta neponos oziroma po mojem mnenju majhen ponos.

Na vprašanje, ali je Donald Trump vpleten v sumljiv samomor svojega bivšega zaupnika in spolnega prestopnika Jeffreya Epsteina, je očitno zanimivo za državljane ZDA in manj za naše državljane, čeprav gre za afero epskih razsežnosti. Vpletena sta dva predsednika ZDA Bill Clinton in Donald Trump in tudi princ Andrew, sin angleške kraljice, pa je očitno, da pri nas nima velikega odmeva.

Slovenski mediji so sicer o tem kar nekaj poročali, a ne glede na to, kar dobrih 63 odstotkov anketiranih o tem nima svojega mnenja. Od tistih, ki ima o tem svoje mnenje, pa jih 23 odstotkov meni, da je Trump vpleten v Epsteinov samomor, dobrih 13 odstotkov pa jih v to ne verjame.

Trump sicer namiguje, da sta v Epsteinovo smrt vpletena zakonca Clinton, čeprav so bile prijateljske vezi med zakoncema Trump in Epsteinom mnogo globlje, kot med Epsteinom in zakoncema Clinton. Tudi fotografija Epsteina in Melanie z neke vrtne zabave februarja 2002 na Trumpovem floridskem posestvu. Takrat je Melania bila še Trumpovo dekle.

Na vprašanje, ali bi volili Donalda Trumpa, če bi bili državljani ZDA, samo 14 odstotkov odgovarja, da bi ga volilo, če bi imeli to pravico, 73 odstotkov pa ga ne bi volilo. Pri tem je število tistih, ki o tem nimajo svojega mnenja 12,9 odstotka.

Doslej je bila okoli Trumpa opravljena le ena javna anketa. Opravil jo je časopis Delo konec marca 2016, torej v času ko Donald Trump še ni bil niti kandidat republikanske stranke za predsednika ZDA. Takrat so telefonsko vprašali 400 posameznikov, ki so večinsko podprli kot najboljšo kandidatko za predsednico ZDA Hillary Clinton. Trump je dobil 10 odstotkov Hillary pa 43 odstotno podpore. Novembra istega leta je Hillary na volitvah sicer dobila veliko več glasov kot Trump, toda zaradi elektorskih glasov, torej načina, ko lahko kandidat z več glasov dobi manj elektorskih glasov po posameznih državah ameriške federacije, je zmagal njen soslednik.

Ob tem bi samo dodal, kar je mogoče manj znano v Sloveniji, da je le pet predsednikov ZDA, ki so sicer dobili elektorske volitve, a hkrati niso dosegli večinske podpore volivcev. Američani temu pravijo popular vote. Zadnja taka sta bila George Bush mlajši, ki je izgubil za razliko dobrih pol milijona volivcev in Donald Trump, ki je popular vout izgubil z razliko slabih treh milijonov, kar je absolutni rekord v celotni zgodovini volitev v ZDA: Zdaj glede “impeachmenta” vidimo, se pravi odstavitve, ki zdaj poteka, prav zdaj so zaslišanja. 25,6 odstotka vprašanih o tem svetovno pomembnem dogajanju nima svojega mnenja

Donalda Trupa predvidoma ne bi zamenjalo 27 odstotkov slovenskih državljank in državljanov. Morda bi dodali, da v ZDA rahlo prevladujejo tisti, ki so za njegovo odstavitev. Skratka okoli tega vprašanja so ZDA razklane na polovico. Morda se zdi odvečno slovenskim državljankam in državljanom spraševati o tem, ali bi volili Trumpa ali bi ga odstavili in tako dalje. No ZDA so tako pomembna država za naš planet, da so tudi odgovori ljudi, ki niso ameriški državljani, na ta vprašanja zanimivi in relevantni.

COMMENTS

Wordpress (0)