(VIDEO) “Spor” med nekdanjimi “mladoekonomisti” in protikandidati za guvernerja BS, J.P. Damjanom, Boštjanom Vasletom in Igorjem Mastenom, zaradi “enostranskega” ukrepa Banke Slovenije – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Spor” med nekdanjimi “mladoekonomisti” in protikandidati za guvernerja BS, J.P. Damjanom, Boštjanom Vasletom in Igorjem Mastenom, zaradi “enostranskega” ukrepa Banke Slovenije

Jože P. Damijan je "raztrgal" ukrep BS in kritiziral sedanjega guvernerja Boštjana Vasleta, sicer protikandidata v bitki za guvernerja, ker ukrepa ni uskladil z vlado Marjana Šarca. Igor Maten stopil na stran Boštjana Vasleta

(VIDEO) “Spor” med nekdanjimi “mladoekonomisti” in protikandidati za guvernerja BS, J.P. Damjanom, Boštjanom Vasletom in Igorjem Mastenom,  zaradi “enostranskega” ukrepa Banke Slovenije

Potem, ko so bančniki, ki so se v petek na Brdu pri Kranju zbrali na tradicionalnem Dnevu slovenskih bančnikov, glede zaostrenih kreditnih pogojev pozivali k dialogu med Banko Slovenije in vlado, je ukrep BS v soboto v Velenju komentiral tudi ekonomist Jože P. Damijan . Jože P Damijan je sicer na kongresu SD-ja nastopil kot panelist v razpravi o pogledu na razvojno prihodnost Slovenije. Jože. P. Damijan zastopa stališče, da bi se morala Banka Slovenije, preden je posegla po tako drastičnih ukrepih, uskladiti z vlado. Stališča Jožeta P. Damjana so toliko bolj odmevna, saj je bil tudi kandidat za guvernerja Banke Slovenije, ki so ga podpirali tako v LMŠ, Levici, SD in DeSUS-u. V Bitki med njim in Igorjem Mastenom, ki je v petek sodeloval na okrogli mizi na Brdu in ki so ga podpirali v SDS, NSi in SAB, je kasneje zmagal sedanji guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Igor Maten, ki je sicer prav tako kot Jože P. Damijan ostal brez guvernerskega mesta, je v polemiki stopil na stran Banke Slovenije.

Jože P. Damijan: “Problem ukrepov Banke Slovenije je, da so predvsem bili nekoordinirani z vlado. To je ključen problem teh ukrepov. Če bi se vlada in Banka Slovenije med sabo koordinirali, preden je BS te ukrepe uveljavila, bi bili bistveno manj drastični. Če bi se posvetovala z vlado, bi ugotovila, da vlada pripravlja zakon na tem področju, ki omogoča mladim in tistim, ki so socialno šibkejši, da pridejo lažje do stanovanja. Kajti tukaj bi vlada stopila naprej s poroštvi tako, da tudi ti krediti, ki jih najemajo danes tisti, ki so šibkejši in mlajši, ne bi bili tako tvegani. Namreč to je ključ tega ukrepanja BS, ker hoče tveganja omejiti.

Tukaj je zdaj ključna vloga vlade, kajti vlada je tista, ki je zadolžena za socialno politiko. Po tem, ko so ti ukrepi BS začeli veljati mora vlada priti čim hitreje z novim programom, ki bo omogočil, da mladi lažje pridejo do stanovanj. Vlada mora s poroštvi potrditi in s tem tudi dolgoročno zagotoviti, da bodo mladi imeli rešen stanovanjski problem in s tem bo tudi pozitivno vplivala na povečanje natalitete v Sloveniji”.

Dr. Jože P. Damijan, profesor z ljubljanske Ekonomske fakultete, zase odkrito pravi, da je svojo kariero kot tako imenovani »mladoekonomist« pred 15 leti začel učbeniško, brez upoštevanja splošnega družbenega konteksta. Tedaj je bil tri mesece tudi minister za razvoj v prvi vladi Janeza Janše in zagovornik uvajanja enotne davčne stopnje, ki bi razbremenila bogatejše. V zadnjem obdobju, predvsem pa po krizi, je svoje poglede razširil. Njegov blog, ki ga piše že več kot deset let, je eden najbolj branih. Tako je na blogu v prispevku: “Ukrepi Banke Slovenije: Nedomišljenost in popolno pomanjkanje koordinacije obeh vej ekonomske politike vodi v slabe rezultate”, me drugim zapisal:

“To pomanjkanje komunikacije in popolno pomanjkanje vsakršne koordinacije med vlado in BS je novost v slovenski zgodovini. Do sedaj sta obe veji oblasti vedno dobro sodelovali. Spomnite se samo sodelovanja glede politike depreciacije tečaja tolarja, s katerim je centralna banka pomagala mejnim izvoznikom ostati pri življenju. Ali pa koordinacije glede nasledstva nekdanje Jugoslavije in obeh bank (NLB in NKBM). Ali pa sodelovanja v času azijske in vzhodno evropske finančne krize (1997-1998), ko je BS z uvedbo skrbniških računov za tuje vlagatelje preprečila beg kapitala. In nenazadnje, spomnite se sodelovanja v času sanacije slovenskega bančnega sistema. Danes se zdi, da odnosi med obema ne bi mogli na nižji točki.

Slednje pa je zelo slabo za slovensko državo in njene prebivalce, saj bodo zaradi tega tudi vse naslednje politike zaradi ne-koordinacije med obema vejama ekonomskih politik neoptimalne. V naslednjih letih bomo namreč tudi v Sloveniji morali narediti preboj pri modernizaciji transportne infrastrukture, energetskem prestrukturiranju in boju proti podnebnim spremembam. Tukaj bomo potrebovali dobro koordinacijo med vlado in BS, kjer bo slednja z nakupi slovenskih “infrastrukturnih” ali “zelenih” obveznic na kapitalskem trgu lahko podprla tovrstne družbeno, okoljsko in ekonomsko izjemno pomembne politike.

Iz tega vidika je na mestu apel predsedniku vlade in vodstvu BS, da začneta redno komunicirati in se nato usklajevati glede ekonomskih politik z namenom doseganja njihovega optimalnega miksa”.

Soočanje treh nekdanjih “mladoekonomistov” je vsekakor zanimiv. Vsi trije, Vasle, Damjan in Masten so svojo kariero namreč začeli v prvi Janševi vladi. Ne samo zaradi tega, ker so nekoč prijateljevali, ampak tudi zato, ker so se, konceptualno, karierno in nenazadnje tudi politično, razšli.

COMMENTS

Wordpress (0)