(VIDEO) “K sreči smo po dolgem času dobili Šarca. Nasploh so igralci zelo dobri politiki, kar se kaže tudi v Ukrajini” – Jože Mencinger na Forumu 21 v razpravi o tem, kaj vse je padlo z Berlinskim zidom – TOPNEWS.si

(VIDEO) “K sreči smo po dolgem času dobili Šarca. Nasploh so igralci zelo dobri politiki, kar se kaže tudi v Ukrajini” – Jože Mencinger na Forumu 21 v razpravi o tem, kaj vse je padlo z Berlinskim zidom

(VIDEO) “K sreči smo po dolgem času dobili Šarca. Nasploh so igralci zelo dobri politiki, kar se kaže tudi v Ukrajini” – Jože Mencinger na Forumu 21 v razpravi o tem, kaj vse je padlo z Berlinskim zidom

V Ljubljani se je v četrtek po nekajmesečnem premoru ponovno sestal Forum 21, na katerem so trije doktorji Rudi Rizman, Božo Repe in Klemen Grošelj, pogovor je usmerjal Ivo Vajgl, razpravljali o tem o tem, kaj vse je padlo z Berlinskim zidom. Uvodni nastop je imel predsednik Foruma 21 Milan Kučan, ki je v krajšem uvodnem nastopu izpostavil vprašanje, ali je Evropa danes v skladu z upanji in pričakovanji, ki so spremljala padec Berlinskega zidu. Ali so se pričakovanja uresničila in kakšne so posledice? Ne verjamem, da bo v našem življenju padel še kak zid, je dejal Kučan, so pa na to opazko v dvorani odgovorili, da bo pa veliko novih zraslo. Ivo Vajgl je brez dolgega uvoda začel v duhovitem smislu, saj gre po njegovem za čas intenzivnih “gradbenih napovedi,” ko se gradijo številni zidovi. “Mi se bomo pogovarjali, kako je berlinski zid padel, gradijo se pa povsod po svetu novi zidovi od Mehike do Izraela. Gradijo se psihološki zidovi in kmalu jih bo veliko več, kot jih je bilo v času Berlinskega zidu,” je me drugim dejal Ivo Vajgl.

Obstajajo bolj globalno pomembni zidovi. Vajgl je opozoril tudi na zidove med zdravim razumom in raznimi režimi, ki trenutno vladajo v svetu. Skupna ugotovitev referentov je bila teza, ki jo je postavil Ivo Vajgl na začetku, kako Berlinski zid razen v fizičnem smislu v resnici nikoli ni padel. Vajgl se je naslonil na predavanje uglednega nemškega profesorja, ki je dejal, da je Zahodna Nemčija kolonizirala Vzhodno Nemčijo, kar traja še vedno. To je podkrepil s podatkom, da je povprečna plača v Vzhodni Nemčiji 75 odstotkov plače Zahodne Nemčije. Investicije v Vzhodni Nemčiji so bile take, ki ne prinašajo dodane vrednosti in dejansko se poglablja jez med vzhodom in zahodom v sami Nemčiji.

Vajgl je opozoril na to, da se širitev Evrope na Zahodni Balkan ne bo nikoli zgodila po fiasku z vetom Francije na pogovore s Severno Makedonijo in da se bo vedno našel nekdo v EU, ki bo rekel ne in potem pač ne bo šlo. Berlinski zid je padel, ampak učinek padca je veljal samo kratek čas.

Posnetek celotne razprave na Forumu 21 si lahko ogledate na videu na Topnews, izpostavljamo pa predvsem nekonvencionalni nastop Jožeta Mencingerja, ki je v kontekstu tega, kaj vse je padlo z Berlinskim zidom, govoril tudi o aktualnih razmerah v Sloveniji. Ob tem je ocenil tudi delo Marjana Šarca, ki ga je pohvalil, čeprav po njegovem mnenju premalo posluša Levico:

“K sreči smo po dolgem času dobili Šarca. Nasploh so igralci zelo dobri politiki, kar se kaže tudi v Ukrajini, kjer je nekaj “šans”, da pride do miru. Podobno je pri nas, imamo po dolgem času spet nekega politika na oblasti, ki pa sedaj dela zmeraj več napak, to pa zaradi tega, ker ne posluša Levice. Levica pa očitno diktira vse socialne ukrepe in je v Sloveniji edina socialnodemokratska stranka”. Mencingerjev nastop objavljamo v celoti.

“Znano je, da se na politiko ne spoznam. Samo eno leto sem bil na oblasti, pa se jo izgubil. To pomeni, da prav veliko o politiki ne bom govoril. Sem pa običajno tudi zelo direkten človek. Najprej bi rekel, da v svetu trenutno vlada pet ali šest norcev, začenši s Trumpom, ki ga pa bodo morebiti odstavili, medtem ko je ta drugi norec Erdogan, saj vidite, kaj počne, pobija Kurde, 40 milijonski narod, Evropa pa stoji pa gleda od daleč. Sreča je, da so se sedaj vmešali Rusi tako, da bodo mogoče skupaj s Sirci Erdogana zaustavili. Potem imate še enega v Severni Koreji, tam ne moremo reči, da je kakršenkoli kapitalizem. Za tri od teh je značilno, da imajo čudne frizure, pa da bi vsi morali k frizerju.

Če grem na Slovenijo, kaj pa imamo v Sloveniji. K sreči smo po dolgem času dobili Šarca. Nasploh so igralci zelo dobri politiki, kar se kaže tudi v Ukrajini, kjer je nekaj “šans”, da pride do miru. Podobno je pri nas, imamo po dolgem času spet nekega politika na oblasti, ki pa sedaj dela zmeraj več napak, to pa zaradi tega, ker ne posluša Levice. Levica pa očitno diktira vse socialne ukrepe in je v Sloveniji edina socialnodemokratska stranka…

Prva stvar, ki bi jo jaz naredil, bi izstopil iz Nata. Mi Nata popolnoma nič ne rabimo. Še vojaki imajo zelo slabe čevlje in ne vem, kaj počnemo na vzhodni meji. Če bi šli iz Nata, bi pač veliko “prišparali” in nam ne bi bilo treba razmišljati o nekih bataljonih in podobnih neumnostih. Nimamo pa od tega nobenih koristi. Če bi bil jaz Estonec, bi bil verjetno tudi za Nato, ker je Rusija blizu, ker sem pa Slovenec, pa ne vem, kdaj so nas Rusi ogrožali. Mogoče leta 1968, pa mogoče leta 1948, ampak drugače pa ne.

Kar se pa same tranzicije tiče, jaz menim, da smo pred letom 1990 imeli sistem, ki ni bil nič slabši od zdajšnjega sistema. Ljudje so bili relativno bolj zadovoljni, če kje – zdaj objektivno živimo boljše, kot smo živeli takrat, vendar pa je bil samoupravni socializem kot dejansko tržno gospodarstvo. Američani so sicer takrat govorili, da moramo odpraviti planiranje in podobne neumnosti. Planiranja ni bilo treba odpraviti, ker je bilo že leta 1953 odpravljeno. Mogoče malo nostalgije po nekdanjem sistemu.

Obenem pa seveda mislim, da bi tudi malo morali razmisliti, ali je bilo takrat prav, da smo šli iz Jugoslavije, ker Jugoslavija je le nekaj pomenila. Bili smo pač bistveno bolj razviti kot ostali Jugoslovani, potem smo rekli, da nas izkoriščajo, kar je seveda neumnost, kvečjemu mi.

Potem pa, če še govorimo o tej tranziciji, ena od napak, ki smo jih naredili je, da smo uvedli evro. To smo naredili nekoliko pozneje, ker če ne bi imeli evra, bi lahko seveda v slabih časih svojo valuto devalvirali. Tolar je bil pa kar dober denar, tako da bi s tolarjem kar dobro skoz vozili. Ne vem pa, kako bi se seveda Banka Slovenije obnašala.

Če sedaj gremo v leto 2013, takrat sta nam Evropska komisija in Evropska centralna banka naredili veliko škode, ki je neprimerljivo večja, kot so pa rudnik v Velenju, kjer se pač to šteje v milijarde in je vse zgrajeno na povsem napačnih ocenah. Tam smo imeli eno oceno, da je luknja od 3,2 do 4,8 milijarde, pa se nihče ni vprašal, zakaj je tako velika razlika 1,6 milijarde. No tu bom pa nehal”.

COMMENTS

Wordpress (0)