(VIDEO) Je včerajšnje glasovanje na vladi na nek način tudi zmaga Boruta Jamnika ali gre zgolj za nasprotovanje Alenki Bratušek in zakaj je briefing Dejana Židana, ki je med vrsticami že dan prej napovedal izid glasovanja, zbudil pozornost Janeza Janše – TOPNEWS.si

(VIDEO) Je včerajšnje glasovanje na vladi na nek način tudi zmaga Boruta Jamnika ali gre zgolj za nasprotovanje Alenki Bratušek in zakaj je briefing Dejana Židana, ki je med vrsticami že dan prej napovedal izid glasovanja, zbudil pozornost Janeza Janše

(VIDEO) Je včerajšnje glasovanje na vladi na nek način tudi zmaga Boruta Jamnika ali gre zgolj za nasprotovanje Alenki Bratušek in zakaj je briefing Dejana Židana, ki je med vrsticami že dan prej napovedal izid glasovanja, zbudil pozornost Janeza Janše

Po včerajšnjem glasovanju na vladi, kjer je padel koncept Bratuškove in so se njenemu konceptu prevzemanja Elesa in Borzena uprle, kar tri koalicijske stranke, je sredin briefing za novinarje predsednika SD Dejana Židana, ki je vzbudil tudi zanimanje predsednika SDS Janeza Janše, mogoče razumeti v drugačnem kontekstu. Čeprav je predsednik SD-ja Dejan Židan še dan pred tem na briefingu novinarjem dejal, da kot stranka predlogu Bratuškove ne bodo nasprotovali, se je čez noč očitno vse spremenilo. Je pa bilo med vrsticami zaznati nezadovoljstvo zaradi odstopanja od načela korporativnega upravljanja.

“Zdaj mi kot stranka temu ne bomo nasprotovali. Če ministrica ali tudi na katerem koli področju minister vidi, da je odgovoren in zato želi tudi na kateri koli točki vplivati, če je to transparentno, se naj tako tudi zgodi. Jasno pa je, da s tem ko prevzame več odgovornosti, v resnici tudi prevzame več odgovornosti. Torej, če si daš dodatno pristojnost, si v resnici tudi bolj bolj odgovoren. Dokler je to transparentno in vemo, za kaj gre in kdo je odgovoren kot tisti, ki odloča, na koncu potem ne vidimo težav. Edino kar je, da se počasi odvračamo od načela korporativnega upravljanja, ki je pa bilo top tema v času vlade Boruta Pahorja. Vam je poznano, verjetno kot vsem vam, da tudi državno premoženje se lahko upravlja na dva načina. En način je, da neposredno odloča vlada ali drugi politični organ. Tudi to ni sporno. Tudi to je v nekaterih državah tako. Je celo zelo transparentno. Ve se, kdo je tisti, ki odloči, ali je to minister ali predsednik vlade, kdorkoli. Ampak s tem, ko je on odločil, je prevzel tudi odgovornost za svojo odločitev. To je transparentno. Druga možnost je, da politični organi odločajo samo delno, torej za nekatere nadzorne svete in podobno, potem pa se umaknejo in potem odločajo po neki profesionalnih kriterijih po načelih korporativnega upravljanja. Tudi to je dobro. V nekaterih državah učinkuje. Najbolj je nevarno, da se odločimo za korporativno upravljanje, se pa skuša delati na star način. Tako, da nam je pomembno, da karkoli se počne, se v celoti počne transparentno. Ali imamo korporativno, ampak potem se ga držimo. Če pa mislimo, da mora imeti vlada, ministri več pristojnosti, kar je tudi legitimno, potem pa naj bo sistem takšen. Samo naj bo javno in transparentno,” je na direktno vprašanje glede stališča SD-ja do predlogov Bratuškove povedal Židan.

Židan je tudi zanikal govorice, da se SD znotraj koalicije počuti odrinjeno od kadrovanja v državnih podjetjih in, da je razlog za to prevzemanje pozicij največje koalicijske stranke LMŠ Marjana Šarca.

“Poglejte, političnih funkcij znotraj vlade imamo toliko, kolikor je stranka močna v parlamentu. Tu se ne počutimo ne privilegirani, pa ne odrinjeni. Ko se nastavljajo direktorji na razna podjetja in podobno, v resnici mogoče kdo misli, da so pripadniki takšne ali drugačne stranke. To so predvsem ljudje, ki so pripadniki sami sebe. Tako, da tudi tega mi več ne gledamo skozi neka strankarska očala, ker verjetno isti ljudje, ki govorijo eni stranki jaz sem vaš simpatizer, povsem isto govorijo tudi vsem ostalim strankam v Sloveniji. Tako, da tu si res želimo, da imamo direktorje takšne, ki vedo zakaj so tam. Če dobro delajo, pa kakršna koli bo vlada ali oblast, če bodo delali dobiček, ki si ga želimo, ki ga potrebujemo za delovanje države, jih bomo pohvalili, če bo vlada tista, ki mora tudi kakšno nagrado odobriti bodo tudi nagrado dobili. Če pa so nesposobni, pa kakršnakoli je vlada, pa komurkoli govorijo, da so simpatizerji tega, tega ali tega, da že vnaprej vedo, da so bivši, če ne ustvarijo ciljev. Zato recimo je stranka podprla, če se spominjate, takrat tale koncept upravljanja kapitalskih naložb, ker je končno jasno definiran cilj, kaj je cilj – donos. In v resnici se je donos iz državnega premoženja začel večati. Sedaj si pa zamislite recimo, da imamo, kar nekaj, mislim, da 10 milijard državnega premoženja, torej kapitalskih naložb, in da nam bo uspelo, da recimo pridemo na sedem ali pa osem odstotni donos. To pomeni, da imamo 800 milijonov, ki jih lahko damo kot dodatna sredstva v zdravstvo, šolstvo, v razvoj, torej v to, da bomo kot družba bolj varni. Zato nam je pomembno državno premoženje.”

Židan je govoril v stilu kitajskega pregovora, ni važno kakšne barve je mačka, važno je, da lovi miši. V tem kontekstu je Židan odgovarjal tudi na očitek o povezavah med SD-jem in Borutom Jamnikom, predsednikom uprave Modre zavarovalnice in predsednikom Združenja nadzornikov Slovenije. Znano je, da je Jamnik tesno sodeloval z nekdanjim generalnim sekretarjem stranke Urošem Jauševcem, medtem ko med Židanom in Jamnikom ni kašne pretirane simpatije. Jamnik ima po naših informacijah večji vpliv na poslansko skupino oziroma na poslance SD-ja. Po včerajšnjem glasovanju na vladi pa bi lahko špekulirali, da tudi na ministre, saj so glasovali proti predlogu Bratuškove, čeprav je Židan še dan prej dejal, da stranka SD temu ne bo nasprotovala.

“Mi nobenemu direktorju ali drugemu vplivnežu, tudi konkretnemu, ki ste ga omenili, ne dovolimo da uporablja naše ime. Nobeden od nas nima nobene pravice, da pride kamorkoli in reče govorim tudi v imenu SD-ja. Nihče nima te pravice in če kdorkoli izrablja ime socialnih demokratov, nam to samo pridite povedati. Nihče nima te pravice. Mi verjamemo v korporativno upravljanje. To pa je precej enostavno, zato ker mi na državno premoženje gledamo precej preprosto. Državno premoženje, če kdo misli, da je temu namenjeno, da ljudje, ki so strankarski ali so blizu strankam, dobijo takšno ali drugačne položaje, moramo iti takoj v totalno in celotno privatizacijo, če bi to bil namen državnega in javnega premoženja. Mi na državno premoženje gledamo drugače. To je premoženje, ki ustvarja visoke donose, ki jih pobere državni proračun. Mi želimo, da en del teh donosov gre v bodoči demografski sklad, da ne bomo ponovno pustili upokojencev na cedilu, en del premoženja pa se prelije v nujno potrebne programe, v zdravstvo, šolstvo in tako naprej. Zato mi zagovarjamo državno premoženje, drugo premoženje, ki ga zagovarjamo, da naj bo državno, je monopolna, torej monopolne rente, kjer so. Mene so v neki prejšnji vlogi spraševali, zakaj tako želim bavarski ali finski model upravljanja z državnim gozdom. Pa so vsi neke velike zgodbe videli. Ampak, v resnici je zgodba precej enostavna. Zato, ker pri naravnem bogastvu dobiš tudi monopolno rento. To pomeni, da ne gledaš 10 milijonov koncesije, ki jo dobiš, ampak gledaš 30 milijonov dobička in plačane uporabnine, ki jo dobiš. Torej, kadar imamo monopolne naravne vire, dajmo jih upravljati sami, ker je tu monopolna renta. Tretja stvar pa je infrastruktura, ki je tako zelo pomembna za delovanje države, da enostavno ne moremo biti odvisni od takšnih ali drugačnih interesov, ki jih ima zasebni kapital do tega. Mi res verjamemo, to pa zato, ker smo proučili zgodbe, ki so se dogajale v Evropi zlasti pa v Afriki recimo pri pitni vodi, da je to bila ena bolj pametnih potez slovenske politike, da smo ustavno pravico dostopa do pitne vode zaščitili, seveda zdaj pa čakamo, da bo dokončno tu urejeno tudi preko zakonskih aktov. To je naš pogled na državno premoženje, torej ni kadrovsko. Če kdo gleda kadrovsko na državno premoženje, potem je boljše državnega premoženja ne imeti,” je odločen Židan.

Dotaknil se je tudi nekaterih aktualnih političnih zadev in med drugim ponovil željo, da pet koalicijskih strank in Levica delujejo do konca mandata. Glede špekulacij, da imajo nekateri v vladi željo po predčasnih volitvah, pa je Židan posvaril, da naš sistem ne omogoča, da bi kar imeli izredne volitve, če bi kateri od strank v vladi zaradi javnomnenjskih anket to zelo ustrezalo. Po njegovem mnenju vse stranke v koaliciji vedo, da morebitni odhod premierja ne bi pripeljal do izrednih volitev, pač pa bi verjetno dobili desno vlado.

Po ocenah SD-ja je obstoj koalicije do rednih volitev odvisen tudi od gospodarskih razmer. Če se bo ohlajanje gospodarstva še povečalo, bodo stranke po Židanovih besedah morale na svoja pleča prevzeti tudi bremena nepopularnih ukrepov. “Ne vem, če so vse stranke v tej koaliciji na to pripravljene,” je dejal.

Briefing predsednika stranke SD Dejana Židana je očitno vzbudil pozornost predsednika SDS Janeza Janše, ki je na Twtterju zapisal, da je šlo za “sejo novinarskega foruma SD-ja”

COMMENTS

Wordpress (0)