(VIDEO) Nepojmljivo! Kako je lahko Leo Oblak, ki je dobesedno “pokradel pol države” in uničil tri četrtine radijskih postaj, sedaj pa svetuje medijskemu mogotcu Martinu Odlazku, predaval o novi medijski zakonodaji? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Nepojmljivo! Kako je lahko Leo Oblak, ki je dobesedno “pokradel pol države” in uničil tri četrtine radijskih postaj, sedaj pa svetuje medijskemu mogotcu Martinu Odlazku, predaval o novi medijski zakonodaji?

(VIDEO) Nepojmljivo! Kako je lahko Leo Oblak, ki je dobesedno “pokradel pol države” in uničil tri četrtine radijskih postaj, sedaj pa svetuje medijskemu mogotcu Martinu Odlazku, predaval o novi medijski zakonodaji?

Tisti, ki poznajo Lea Oblaka, zdaj že nekdanjega lastnika Infonet Media (delež v omenjeni družbi je Oblak prodal Martinu Odlazku in povezanim osebam), se pri srečanju z njim na cesti raje obrnejo stran ali odidejo na drugo stran ceste, in si mislijo kakšni osebki tlačijo to slovensko zemljo. Zato je bila toliko bolj presenetljiva prisotnost Lea Oblaka na okrogli mizi z naslovom Nova medijska novela – PRO et CONTRA”, kjer je nastopil kot panelist v Štihovi dvorani Cankarjevega doma toliko bolj presenetljiva. Odgovorni v Državnem svetu, ki je organiziral pogovor, na katerem so poleg Oblaka sodelovali še nekateri eminentni pravni strokovnjak, med njimi Boštjan M. Zupančič in odvetnica Jasna Zakonjšek, novinar Nenad Glücks, informatik in kolumnist Žiga Turk, dolgoletni urednik in novinar Luka Dekleva ter predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Dopuščamo možnost, da odgovorni v Državnem svetu ne vedo, kdo je Leo Oblak, proti kateremu so slovenski tajkuni Ivan Zidar, Hilda Tovašak, Bojan Šrot …in proti katerim je bil usmerjen gnev slovenske javnosti, pravi vajenci oziroma svetniki. Leo Oblak, ki ga je v prvem obdobju finančno zalagal Bojan Petan, nato pa sta skupaj z nekdanjim predsednikom uprave Vzajemne Marko Jakličem dobesedno izropala Vzajemno zdravstveno zavarovalnico. Oblak je bil nekaj časa celo navidezni lastnik Jakličeve jahte in nekaterih drugih nepremičnin, Jaklič pa mu je dobesedno z lopato metal denar iz Vzajemne. Potem se je Oblak lotil večjega projekta – državne Triglav zavarovalnice, ki je preko Triglav naložb za 3 milijone evrov kupila 40 odstotni delež Info TV-ja.

Nakup “Potemnkinove vasi” se je kasneje izkazal kot popolnoma propadla naložba, vendar to niti ni bil pravi namen tistih, ki so v času Andreja Bajuka vodili nadzorni svet in upravo Triglava. Pravi motiv so bile provizije, ki jim jih je Oblak obljubil, če mu “zrihtajo” 3 milijone državnega denarja. To se je tudi zgodilo, vendar, ko bi moral Oblak plačati provizijo, jih je posnel, češ da ga izsiljujejo. Posnetke pa naj bi predal takratnemu predsedniku vlade Janezu Janši, ki pa ga nikoli ni hotel sprejeti, saj je imel do njega skrajno odklonilen odnos. V neki družbi naj bi Janša menda celo dejal, da naj mu tega “izmečka od človeka” ne vodijo pred oči, ker je očitno bil dobro seznanjen z Oblakovimi poslovnimi prijemi.

Tri milijone evrov je kasneje Oblak večinoma prelil v Infonet medio in opremil radijske postaje ter kupil nepremičnino v Stegnah, kjer mu je Info TV še do konca leta 2008 plačevala obroke kredita, potem pa nepremičnino iz lastništva Info Tv-ja na nezakonit način prenesel na Infonet Media. Opremo za televizijo je Oblak kupil na leasing in jo tako obremenil, da je na koncu ostala le še lupina z velikimi dolgovi in presenetljivo velikim številom sodelavcev in zaposlenih, ki so delali za radio, plačevala pa jih je televizija. Investitor – Triglav naložbe oziroma posredno država je bil obupan in na koncu je odpisal 3 milijone v korist Oblaka. Namesto da bi Zavarovalnica Triglav oziroma Triglav naložbe plačale dividende iz dobička državi za vrtce in šole, so državni milijoni pristali v žepu Lea Oblaka.

Leo Oblak, ki je sedaj “samo” svetovalec medijskega mogotca Martina Odlazka, od nekdaj velja za enega najvplivnejših lobistov in medijskih tajkunov. V času prve vlade Janeza Janše je sodeloval pri pisanju dela zakona o medijih, čeprav ga Janez Janša živega ni mogel videti. Radijsko mrežo pa je uspel zgraditi na podlagi zakonodaje iz leta 2001, ki je nastala v času vlade Antona Ropa. Pozneje je Gregorju Virantu nudil infrastrukturo, kašen paradoks – nekdanje prostore Info TV-ja – za ustanovitev Državljanske liste, ki je sodelovala v drugi Janševi vladi. Sodeloval je z vsemi političnimi garniturami od LDS-a do Bajukove Nove Slovenije in nenazadnje s Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića.

Prav zato je bila v javnosti toliko bolj odmevna prodaja Oblakove Infonet Medie Martinu Odlazku. V medijih je o ozadju prodaje Infonet Medie krožilo več neuradnih razlag. Najglasnejše so informacije, da naj bi Oblak zašel v finančne težave in bil zaradi tega prisiljen v prodajo Infoneta. Pred dobrim letom dni je sicer Oblak pri Addiko Bank najel 2,7-milijonsko posojilo, vendar njegovi dolgovi izvirajo iz zasebnega zadolževanja, kjer si je na veliko posojal denar za nakupe radijskih postaj. Zasebni upniki naj bi postali vse bolj nestrpni in v dobro obveščenih krogih krožijo govorice, da so Oblaka zaradi večmilijonskih dolgov “upniki lovili s pištolami po Ljubljani”.

Za milijon evrov je Oblak dobesedno “nategnil” tudi mojo malenkost, ki sem leta 2009 postal srečni dobitnik lastništva, zadolženega in propadlega Info TV-ja, ki je bil vreden “zero”. Tisti, ki so poznali pravo ozadje natega stoletja, so si meli roke, češ “Vodušek se je dokončno zaklal”, saj so vedeli, da gre za nasedlo zgodbo. Tako mi je Gergor Golobič ob neki priložnosti, ko sem mu povedal, da bom kupil Info TV prijateljsko svetoval naj se z Leom Oblakom ne pogovarjam, če nimam v odvetniškem timu vsaj deset najboljših odvetnikov. Če ga država ni tožila ali vsaj vložila kazenske ovadbe za 3 milijone evrov, si Oblak zasluži vsaj kazensko ovadbo zaradi poslovne goljufije v primeru prodaje večinskega deleža Info TV-ja, kjer sva “ostala v žlahti”, kot se temu po domače reče, za dober milijon evrov, če seveda k temu ne prištejem še številnih dokapitalizacij. Slaba tolažba je, da je Oblak uspel državo “nategniti” za tri milijone evrov, mene pa samo za milijon. Vendar o tem kdaj drugič.

V ozadju Oblakovih finančnih mahinacij oziroma dolgo časa tudi financer in podpornik pri nastanku radijskega imperija, pa je bil Bojan Petan, ki je iz nekdanje DZS s pomočjo politike predvsem LDS-a zgradil založniško-medijski-turistični in finančni imperij. S prevzemi in nakupi pa je Oblak ob pomoči Petana v svojo mrežo dodajal vedno nove “trofeje” – manjše in pred tem neodvisne lokalne radijske postaje, večinoma posebnega pomena, ki so zašle v finančne težave. Dogajanje na trgu gre več kot očitno v škodo poslušalcev.

Največji komercialni radii imajo v povprečju trikrat daljše oglasne bloke kot so jih imele kot lokalne radijske vsebine. Lokalni radiji, ki so bili zelo priljubljeni med poslušalci, pa izginjajo. Namesto tega je Oblak naredil radijsko mrežo, ki večino dneva, tudi v najbolje poslušanem času, vrti enak program. Šele v nočnih urah pa zadostijo zakonskim pogojem in poslušalcem nudijo tudi lokalno vsebino. In pomislite, kaj je Oblak predlagal na okrogli mizi, večja “programska okna” za lokalne postaje posebnega pomena, v katerih bi lahko samo podaljšal oglasne bloke.

Oblak je tako popolnoma opustošil medijsko pluralnost oziroma uničil skoraj tri četrtine manjših radijskih postaj, večinoma posebnega pomena. Si zamislite paradoks, da je tak človek povabljen k ustvarjanju nove medijske zakonodaje. To je podobno, kot če bi dali psu čuvati klobaso.

Nadaljevanje o pikantnih podrobnostih medijskega vzpona ter o kriminalnih poslovnih prijemih Lea Oblaka sledi v kratkem.

COMMENTS

Wordpress (0)