(VIDEO) Šarec o blokadi Janše na Twitterju: “Če ti komar brenči okoli ušesa, nekaj časa poslušaš, potem pa nič več” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šarec o blokadi Janše na Twitterju: “Če ti komar brenči okoli ušesa, nekaj časa poslušaš, potem pa nič več”

(VIDEO) Šarec o blokadi Janše na Twitterju: “Če ti komar brenči okoli ušesa, nekaj časa poslušaš, potem pa nič več”

Premier Marjan Šarec je včeraj pred začetkom Blejskega foruma očitno dobro razpoložen v daljši izjavi za medije komentiral med drugim tudi blokado predsednika SDS Janeza Janše na Twitterju. Janša je Šarcu zaradi tega očital, da je izgubil živce. Na novinarsko vprašanje pa je premier Marjan Šarec včeraj dejal.

“Oh potem imate malo svojega življenja, če vas to zanima. Namreč ta blokada se je zgodila že pred časom, to se ni zgodilo zdaj. Saj, a je kaj narobe, če človeku, ki je ne vem koliko ljudi blokiral enkrat, če tudi njega nekdo blokira. Mislim, da to ni nič narobe”.

Na novinarsko ugotovitev, da je v ZDA sodišče odločilo, da predsednik ne sme blokirati drugih ljudi, je Šarec odgovoril s prispodobo: “Ja, če bo sodišče tako reklo, bom pa tudi odblokiral. Je pa tako, saj veste, če ti komar brenči okoli ušesa, nekaj časa poslušaš, potem pa nič več”.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1167443171229523968

Premier Marjan Šarec je po zapletih pri sodelovanju z Levico in ugibanjih, da odpira pot sodelovanju z NSi, včeraj povedal, da se glede tega za zdaj nič ne premika. Glede ugibanj, da so tako v času parlamentarnih počitnic potekala intenzivna pogajanja z NSI, je premier dejal, da imajo z vsemi strankami izredne stike v DZ, konkretnih pogovorov pa ni. Levico, ki pogojuje svoje sodelovanje, pa je ponovno opozoril, da je “na ultimat težko delati”.

“Zaenkrat se nič ne premika, zaenkrat je tisto, kar smo slišali, tudi javno. Karkoli se bo dogajalo naprej, bomo pa seveda tudi pozorni na to, če bo kakršnakoli drugačna situacija. Zaenkrat pa ne vidim nobenih premikov.

V novi Sloveniji so za danes zjutraj sklicali briefing za novinarje, ki bo verjetno bolj namenjen napovedi NSi o sredinski politiki. Medtem ko evropska poslanka Ljudmila Novak včeraj ni želela komentirati niti odločitve stranke niti morebitnega vstopa Nsi v vlado Marjana Šarca, pa je nekdanji predsednik Krščanskih demokratov Lojze Peterle včeraj na hodnikih Blejskega foruma dejal, da je Toninu že povedal, da ga pri tem “podjetju” ne bo zraven.

Strah pred ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga predlaga Levica, očitno načenja tudi živce lobijev, ki naj bi bili, kot je sinoči v Odmevih poslanec Levice Miha Kordiš očital poslancu NSi Jerneju Vrtovcu, vezani na stranko NSi:

Glede ukinitve dopolnilnega zavarovanja je Šarec včeraj na Bledu ponovno spomnil na dogovor z Levico, da bo to zadevo pripravila delovna skupina. Prav tako v sporazumu o sodelovanju piše, da bodo to naredili, če bo predlog finančno vzdržen. “Je še kar nekaj vprašanj, na ultimat pa je težko delati,” je dodal.

“No predvsem, kot sem že zadnjič povedal glede te ukinitve dodatnega zdravstvenega zavarovanja, je bilo dogovorjeno, da bo to pripravila delovna skupina. Potem seveda v sporazumu tudi piše, da se bo to zgodilo, če bodo finančne možnosti, oziroma, če bo to finančno vzdržno. Tako, da je še kar nekaj vprašanj. Tako na ultimat je pa težko delati”.

Na novinarske namige o vroči politični jeseni in vprašanje ali pričakuje, da bo obdržal takšno sestavo koalicije in pogodbeno opozicijo, kot je bila do zdaj, pa je Šarec odgovoril:

“Ja, delali bomo na tem, da vlada dela naprej, da vlada dela za ljudi. Vsaj moj cilj je tak. Kaj se bo pa dogajalo, bomo pa videli. Seveda ni vse odvisno samo od mene. Če bi bilo vse odvisno samo od mene, bi bile zadeve marsikje drugačne”.

Tudi minister za gospodarstvo in edini kandidat za predsednika SMC Zdravko Počivalšek je napovedal, da si bodo v SMC prizadevali, da bo ta vlada stabilna in da bo do konca oddelala svoj mandat. “V tej luči bomo državotvorno delovali tudi naprej. Verjamem, da tudi po kongresu,” je dejal danes na Bledu. S podobnimi besedami je odgovoril tudi na vprašanje morebitnega sodelovanja v kateri drugi vladi oz. s katerimi drugimi strankami, saj je sodelovanje sedanjega vladnega peterčka z Levico negotovo in nekateri špekulirajo o sodelovanju vlade z NSi.

Predsednica koalicijske SAB Alenka Bratušek je v izjavi za medije na Bledu danes dejala, da so si v SAB že pred letom dni želeli sestaviti močnejšo vlado. Sodelovanje z Levico je po njenih besedah sicer še mogoče. “Če jim je kaj do tega, da ima Slovenija levosredinsko vlado, če jim je kaj do tega, da imamo stabilne sisteme, tudi zdravstvenega, potem bi morali razumeti, da se čez noč ne da spreminjati stvari,” je poudarila. Ob tem je spomnila, da je tudi v koalicijski pogodbi zapisano, da se strinjajo z ukinitvijo oz. preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, vendar se tega ne da delati “ad hoc, čez noč, ko si nekdo to zaželi”.

“Gre za približno 500 milijonov evrov, gre za zdravstveni sistem in treba je biti absolutno pazljiv,” je izpostavila Bratuškova, po besedah katere nikoli niso “pristajali na izsiljevanje ene stranke, tudi če je to zunanji partner”.

Kar pa zadeva ugibanja o morebitnem iskanju podpore pri NSi, je spomnila, da so se tudi pred letom dni pogovarjali z NSi za sestavo trdne vlade in se takrat odločili, kot so se. “Tudi ti pogovori so v tem trenutku verjetno najbolj v rokah Marjana Šarca in največje vladne stranke. So pa stvari, na katere mi absolutno ne bomo pristali: v vladi ali pa izven vlade. To je: javno šolstvo mora ostati javno šolstvo in zdravstvo mora ostati javno zdravstvo,” je še poudarila Bratuškova.

COMMENTS

Wordpress (0)