Škandalozni rasizem hrvaške diplomatke v Berlinu: “Hrvaška je država belcev”- Zakaj je bila zamenjana hrvaška diplomatka, če pa Hrvaška odkrito slavi rasizem? – TOPNEWS.si

Škandalozni rasizem hrvaške diplomatke v Berlinu: “Hrvaška je država belcev”- Zakaj je bila zamenjana hrvaška diplomatka, če pa Hrvaška odkrito slavi rasizem?

Škandalozni rasizem hrvaške diplomatke v Berlinu: “Hrvaška je država belcev”- Zakaj je bila zamenjana hrvaška diplomatka, če pa Hrvaška odkrito slavi rasizem?

Slednje se vprašuje hrvaški portal Index, ki v daljšem zapisu analizira, kakšna je razlika med pesmijo najljubšega pevca predsednice Kolinde Grabar-Kitarović Marka Perkovića Thompsona in zapisa Elizabete Mađarević? “Kakšno presenečenje je v državi, ki časti “genske kamne”?

Rasistična stališča, ki jih je širila hrvaška diplomatka, so marsikoga v hrvaški javnosti sicer vsaj deklarativno šokirali, vprašanje pa je, koliko presenečenja je v državi, kjer je ena najbolj priljubljenih pesmi “Geni kameni” Marka Perkovića Thompsona, ugotavlja Index.

“Čista in pristna Evropa. Samo beli Evropejci kot pred 30 leti v vsej Evropi. To bi morala biti dobra reklama za počitnice. Človek bi si mislil, da to ni več mogoče, a na srečo je tako. “Tako je bila nedavno objavljena objava na Facebooku danes suspendirane prve sekretarke na hrvaškem veleposlaništvu v Berlinu, Elizabeth Madžarević.

Kot je razkril Index je Madžarevićeva že leta objavljala avtorske članke in objave na Facebooku, v katerih je izražala rasistična, ksenofobična, homofobna in protinemška stališča, vendar se ni poslovila od ministrstva za zunanje in evropske zadeve, poslali so jo celo v Berlin v začetku tega leta. Čeprav je že prej objavila članek, v katerem nemški kanclerki Angeli Merkel zameri “pomanjkanje lastne kulture”.

Pesem »Slabo 45.«, ki je bilo leto zavezniške vojaške zmage nad fašizmom, nacizmom in njihovimi zavezniki in različicami, kar je nedvomno obžalovanje nad porazom fašistične NDH in ustašev.

Poleg tega Thompson govori o rojstvu “belih” otrok, kar je dobesedno ista rasistična retorika, zaradi katere je bila diplomatka Madžarevićeva suspendirana.

Konec koncev, samo navajanje genov kot določevalke rasne ali nacionalne identitete je potomstvo nacistične in rasistične ideologije, ki spodbuja biološko osnovo narodov in ras, čeprav nima nobene podlage v znanosti.

Sto tisoče Hrvatov ni imelo težav, da bi na sprejemu nogometne reprezentance v Zagrebu prepevalo rasistično skladbo “Geni kamniti ” in tudi ta nogometna reprezentanca – ki jo je celotna najvišja oblast soglasno pohvalila – ni imela težav prisiliti hrvaško javnost k slavljenju svojega drugega mesta na svetovnem nogometnem prvenstvu FIFA z rasističnimi verzi.

Ta rasizem je hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki je že večkrat izpostavila, da je Thompson en od njenih najljubših pevcev, njegove pesmi, kot je “Geni kameni “, pa pozitivna in domoljubna.

Kolinda je postala znana tudi po svojem opravičevanju ustaškega zločinca Anteja Pavelića, nazadnje v intervjuju skrajno desnega hrvaškega tednika, v resnici pa je izrazila razumevanje za hrvaško različico fašizma in rasizma, ki je bil zaradi svojega specifičnega lokalnega konteksta namenjen predvsem Srbom, ki so bili v NDH genocidni.

Tudi to ni bilo neprijetno za hrvaško predsednico, ki se je pohvalila, da se v Jasenovcu ni nikoli udeležila uradne komemoracije, in se zavzela za izvedbo “popolne forenzike”, saj bi šele potem “zanesljiveje določiti, kaj se je zgodilo z žrtvami v Jasenovcu”, in s tem dala podporo najhujšim proustaškim lažem in zanikanju zločinskega značaja taborišča Jasenovac.

Index med drugim navaja, da je Plenković za obrambo Thompsona zadolžil hrvaško diplomacijo.

Medtem ko Thompsonove koncerte pogosto prepovedujejo ali odpovedujejo v drugih evropskih državah, ga na Hrvaškem legitimizirajo z najvišje vladne ravni.

Na primer, ko je bil Thompsonov koncert v Mariboru odpovedan, je premier Andrej Plenković dejal, da je – potem ko je slišal, da je bil Thompsonov koncert prepovedan v Mariboru, zaprosil hrvaškega veleposlanika v Ljubljani, da se pozanima o zadevi in poroča o razlogih prepovedi koncerta.

“Našega veleposlanika v Ljubljani smo prosili, naj razišče, za kaj gre, in da nas obvesti o razlogih za prepoved,” je dejal Plenković in odkrito priznal, da je najel hrvaško diplomacijo, da bi se ukvarjala z nekim Thompsonom.

Kolinda se ni pustila preseči in je v zvezi s tem neposredno stopila v stik s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem in mu “posredovala svoje mnenje, da je tu glasba, da bi povezala ljudi, in da so prepovedi kontraproduktivne,” je za medije povedal Pantovčak.

Tako se je predsednica Republike Hrvaške osebno udeležila koncerta pevca rasističnih pesmi, ob tem pa še vedno cinično trdila, da je “glasba tu, da ljudi združi”. V primeru Thompsona pa so le beli obrazi.

Za Evropo je Thompson “sovražni bard”, na Hrvaškem je človek, brez katerega ne moremo praznovati državnih praznikov

V preostali Evropi je Thompson prepoznan kot “bend sovraštva” in “fašistični roker”, kot ga imenujejo evropski mediji, na Hrvaškem pa ima položaj edinstvenega pevca, brez katerega nekaterih državnih praznikov, kot sta Dan zmage in domovinske “zahvalnosti”, ni mogoče proslaviti.

Tako je Kolindi blizu župan Andro Krstulović Opara (HDZ) iz Splita, ki je pred kratkim najel Thompsona, da je 4. avgusta pel na Rivi v Splitu kot protiutež koncertu Miroslava Škore, ki je bil približno petdeset kilometrov oddaljen v Trilju. Škoro -predsedniški kandidat- je največji Kolindin tekmec glede desničarskih glasov na prihajajočih predsedniških volitvah.

Thompson je koncert začel s svojo uspešnico “Čavoglave”, ki odpira ustaški pozdrav Za dom spremni, isti, ki ga je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) označilo kot “manifestacijo rasistične ideologije.”

Toda, kako je ESČP sploh obravnavalo to temo? Ukvarjalo se je s pritožbo nogometaša Josipa Šimuniča, ki je navijače na Maksimirju leta 2015 pripeljal do tega, da so prepevali omenjeni ustaški pozdrav, za kar je bil kaznovan s prekrškom. Šimoniću seveda to ni bilo všeč, pa je iskal pravico na ESČP, vendar je bilo sodišče povsem jasno glede tega, kaj si misli o pozdravu Za dom spremni – To je rasizem.

Šimunić je bil za rasizem na Hrvaškem nagrajen, ugotavlja Index.

Rasistični izbruh Šimunića seveda ni bil težava, da bi pozneje napredoval na mesto pomočnika trenerja v Hrvaški nogometni zvezi in je kljub rasističnim izbruhom bil nagrajen s to inkarnacijo.

Torej je “čista in pristna bela Evropa” z mesta hrvaške diplomate Elizabeta Madžarevič, zaradi katere je zdaj suspendirana, in ji grozi odpustitev, je za premiera Plenkovića “katastrofa”. Obsodila pa jo je tudi predsednica Grabar-Kitarović, medtem ko “Beli beli otroci”, ki jih slavi Thompson za hrvaški državni vrh, ostajajo povsem neproblematični.

Nasprotno, tako predsednik vlade kot predsednica sta aktivirala hrvaško diplomacijo in se osebno angažirala, da bi Thompson lahko v Sloveniji zapel svojo rasistično vigilijo.

Nehajmo si lagati: rasizem Hrvatom sploh ni tuj, piše novinarka Indexa Gordana Duhaček.

Rasizem, rasistična retorika in sentimenti Hrvaški in Hrvatom sploh niso tuji, ampak pri nas precej razširjeni. Zagotovo jih ne manjka v pesmih izvajalca, ki ga promovirajo kot utelešenje hrvaškega domoljubja.

Elizabeta Madžarević je dobila, kar je zaslužila, vendar je obenem uporabljena kot žrtveno jagnje hrvaške oblasti, ki na njej izpoveduje svoje protirasistično stališče, ker je škandal prestopil meje Hrvaške. Vendar samo zato, da bi lahko negovali splošno sprejete rasistične občutke v družbi in za (javni) denar organizirali Thompsonove koncerte. Rasizem Madžarevićve je bil obsojen zaradi zaščite Kolindinega in Thompsona domoljubnega rasizma, ki je vkoreninjen, ki je redkim problematičen, zaključuje hrvaški Index, ki kaže na dvoličnost in hipokrizijo hrvaške uradne oblasti.

COMMENTS

Wordpress (0)