Zadnje opozorilo Merklovi: Trump namerava prestaviti 35.000 vojakov iz Nemčije na Poljsko! – TOPNEWS.si

Zadnje opozorilo Merklovi: Trump namerava prestaviti 35.000 vojakov iz Nemčije na Poljsko!

Zadnje opozorilo Merklovi: Trump namerava prestaviti 35.000 vojakov iz Nemčije na Poljsko!

BERLIN – Ameriški predsednik Donald Trump je nemško kanclerko Angelo Merkel ostro opozoril, da bi ZDA lahko umaknile svoje čete iz Nemčije in jih premestile v sosednjo Poljsko!

Ta korak bi vsekakor pomenil konec zavezništva Washington-Berlin, ki je temeljilo na odnosih, zgrajenih po propadu fašizma ob koncu Druge svetovne vojne.

ZDA varujejo Nemčijo

Šef Bele hiše je opozorila kanclerki Merklovi, ki se sooča z zdravstvenimi težavami ob zaključku svojega četrtega mandata, poslal preko ameriškega veleposlanika v Berlinu Richarda Grenella. Veleposlanik Grenell je večkrat odkrito spregovoril o premestitvi ameriških vojakov iz Nemčije na Poljsko, kar so nemški mediji in strokovnjaki opisali kot spretno PR strategijo.

Nemška Levica: S seboj naj odpeljejo tudi nuklearno orožje!

Vodja levičarske parlamentarne skupine Bundestaga Dietmar Bartsch, je dejal, da bi morale ZDA s seboj odpeljati tudi svoje jedrsko orožje, če se bodo odločile umakniti svoje čete iz Nemčije: “In Amerika bi seveda morala jedrsko orožje odpeljati domov, ne na Poljsko. To bo sprožilo novo dramatično stopnjevanje napetosti v odnosih z Rusijo, kar vsekakor ni v interesu Nemčije in Evrope.”

“Žaljivo je domnevati, da bodo ameriški davkoplačevalci nadaljevali s plačevanjem stroškov za 50.000 ameriških vojakov v Nemčiji, medtem ko Nemci proračunska sredstva porabljajo za domače programe,” je dejal veleposlanik Grenell, ki je bil tesni sodelavec Johna Boltona, Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost, ko je bil ameriški veleposlanik pri OZN.

“Delam samo to, kar od mene zahteva predsednik Donald Trump, in bil je zelo jasen,” je odgovoril Grenell na pripombo, da gre le za grožnjo brez konkretnih načrtov.

Ameriške sile v Evropi:

1.  Nemčija 35.116

2. Italija 12.903

3. Združeno kraljestvo 9.173

4. Španija 3.395

5. Belgija 1.062

6. Norveška 634

7. Nizozemska 409

8. Grčija 388

9. Švedska 246

10. Portugalska 232

11. Madžarska 198

12. Poljska 163

13. Romunija 103

Drugo 298

Skupaj 64.320 vojakov

Resna situacija

Potem se je Trump v zgodbo vključil prek družbenih omrežij, je tako situacija postala zelo resna. Predsednik je retvital sporočila senatorja Randa Paula in njegove svetovalke Kimberly Guilfoyle, v katerih sta se odločno zavzela za financiranje zveze NATO. Spomnimo, na lanskem vrhu zavezništva je bil dosežen dogovor, da države članice namenijo dva odstotka BDP za financiranje Nata, Nemčija, ena najbogatejših držav sveta, pa nameni le 1,36 odstotka.

Na junijskem srečanju s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo je Donald Trump za javnost sicer povedal, da podpira idejo o stalni premestitvi 1.000 ameriških vojakov iz Nemčije na Poljsko.

Poljski predsednik Andrzej Duda je na novinarski konferenci v Beli hiši po srečanju s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom zelo navijal za ustanovitev stalne ameriške vojaške baze na Poljskem in zanjo predlagal ime Fort Trump. Predsednik ZDA zamisli ni nenaklonjen.

COMMENTS

Wordpress (0)