Trump razkril, kdo je novi vodja ameriške Agencije za nacionalno varnost – TOPNEWS.si

Trump razkril, kdo je novi vodja ameriške Agencije za nacionalno varnost

Trump razkril, kdo je novi vodja ameriške Agencije za nacionalno varnost

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da bo sedanji vodja Nacionalnega protiterorističnega centra Joseph Maguire postal novi direktor ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA).

Ameriški predsednik je novico objavil na Twitterju, potem ko je namestnica direktorja NSA Sue Gordon odstopila.

Maguire bo nastopil funkcijo 15. avgusta, ko bo Dan Coats, sedanji direktor agencije, ki nadzira civilno in vojaško obveščevalno službo, odstopil s položaja.

Trump odstopil od svojega prvega izbora

“Admiral Maguire ima dolgo vojaško kariero v vojski. Umaknil se je iz ameriške mornarice leta 2010,” je Trump na Twitterju zapisal o Maguireju, ki od decembra vodi Nacionalni center za boj proti terorizmu.

Coats pozdravili Trumpov izbor

Prejšnji teden je Trump odstopil od svojega prvega izbora Johna Ratcliffa, ki naj bi nasledil Coatsa, saj naj bi ta republiški kongresnik ne imel dovolj izkušenj.

Trump je nasprotoval Coatsu, ki je podprl oceno ameriških obveščevalnih služb, da se je Rusija vmešala v predsedniške volitve leta 2016, na katerih je Trump premagal svojo demokratsko nasprotnico Hillary Clinton.

Trump je ameriški obveščevalni skupnosti zameril analize pomembnih vprašanj – od iranskega jedrskega programa do Severne Koreje.

Senator Mark Warner, demokrat, ki vodi obveščevalni odbor, je odhod Sue Gordon označil za “veliko izgubo” in dodal, da je “predsednik Trump že večkrat pokazal, da ni sposoben slišati dejstev, ki nasprotujejo njegovim stališčem.

“NSA je vladna obveščevalna agencija, ki spremlja in analizira komunikacije doma in v tujini, odgovorna pa je tudi za zaščito državnih komunikacij in vladne infrastrukture pred podobnimi organizacijami po vsem svetu. Združuje delo kar 17-ih ameriških civilnih in vojaških obveščevalnih agencij, vključno s CIA.

COMMENTS

Wordpress (0)