Hrvaška gradi skladišče za jedrske odpadke na meji z BiH – TOPNEWS.si

Hrvaška gradi skladišče za jedrske odpadke na meji z BiH

Hrvaška gradi skladišče za jedrske odpadke na meji z BiH

Hrvaška se je odločila, da bo začela graditi svoje odlagališče jedrskih odpadkov na Trgovski gori Sisaško-moslavaške županije, v bližini meje z BiH, čeprav bo odločitev o tem, ali bosta Hrvaška in Slovenija odlagali odpadke iz elektrarne Krško v skupnem skladišču, objavljena šele septembra, je izvedel hrvaški portal Express.

Odločitev bosta septembra v Ljubljani sporočila hrvaški minister za energijo in varstvo okolja Tomislav Čorić in slovenska ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Slovenija že več let načrtuje izgradnjo skupnega skladišča za nizko in srednje jedrske odpadke iz elektrarne Krško v Vrbini poleg Krškega in zagovarja vstop Hrvaške v projekt.

Hrvaška in Slovenija sta dolžni poskrbeti za svoj delež odpada iz jedrske elektrarne Krško, ki je skupna obveznost do leta 2023, piše Express.

Čeprav ima Hrvaška le štiri leta za pripravo in gradnjo odlagališča, še ni bilo opravljenih študij o vplivih na okolje in povsem nejasno je, kako namerava država pripraviti prevzem jedrskih odpadkov v tako kratkem času, se sprašuje Express.

Portal dodaja, da z lokalnim prebivalstvom kot tudi z BiH ni bilo doseženo soglasje, javnost pa močno nasprotuje prihodu odpadkov na Trgovsko goro.

Jedrska elektrarna Krško je v pogonu od leta 1981 in bo delovala najmanj do leta 2043.

COMMENTS

Wordpress (0)