Sponzor ukrajinskega predsednika šokiral javnost: Napačno ste obveščeni, vojna v Ukrajini je ameriški, ne pa ruski interes! – TOPNEWS.si

Sponzor ukrajinskega predsednika šokiral javnost: Napačno ste obveščeni, vojna v Ukrajini je ameriški, ne pa ruski interes!

Sponzor ukrajinskega predsednika šokiral javnost: Napačno ste obveščeni, vojna v Ukrajini je ameriški, ne pa ruski interes!

Sponzor novega predsednika Ukrajine, podjetnik Igor Kolomojski, je dejal, da konflikt v Donbasu ni bil navdihnjen s strani Rusije, ampak je šlo za notranji konflikt.

Dodal je, da je konflikt le v interesu Amerike, ki zagotavlja vojaško pomoč ukrajinskim oblastem in vzdržuje sankcije proti Rusiji, ukrajinske vojake pa usposabljajo zahodni vojaški inštruktorji.

Kolomojski v intervjuju za tednik “Novoje Vremja” trdi, da se je konflikt v Donbasu pripravljal že dvajset let, zlasti po letu 2004, v času spora med predsedniškima kandidatoma Viktorjem Juščenkom in Viktorjem Janukovičem, ki se je spremenil v “oranžno revolucijo”.

Med predsedniško kampanjo je novi predsednik Volodimir Zelenski večkrat omenil, da želi konec konflikta v Donbasu, vendar očitno nima nadzora nad vojsko, saj je odpiranje ognja v zadnjem času postalo intenzivnejše.

Prejšnje ukrajinsko vodstvo je bilo proti vsakomur, ki je menil, da gre v Donbasu za “notranji konflikt”. Januarja 2018 je Ukrajina sprejela zakon, ki pravi, da je Rusija agresor v Donbasu in da je zasedla del ozemlja Ukrajine. Porošenko je zato zavračal neposredna pogajanja s predstavniki Donetske in Luganske regije.

V intervjuju, pred odhodom v Italijo, je Putin dejal, da je njegovo srečanje z Zelenskim možno le, če začne izpolnjevati mirovni sporazum iz Minska.

Del političnih komentatorjev v Kijevu meni, da je nenadna kritika ameriške politike s strani Kolomojskega posledica njegove jeze nad Washingtonom, ki je sporočil Zelenskemu, da ta oligarh z izraelskim državljanstvom, ne more zasesti nobenega položaja v Ukrajini.

Glavni cilj Kolomojskega je vrniti premoženje, ki mu ga je ugrabil in nacionaliziral Porošenko.

Vprašanje je, kakšno stališče bo zavzel Zelenski, ki ga je Porošenko pred volitvami obtoževal, da je marioneta Kolomojskega. Prej ali slej se bo predsednik Ukrajine moral pogajati s predstavniki Donetske in Luganske regije, saj s silo ni realna vrnitev teh ozemelj. Kar zadeva Krim, Moskva ponavlja, da je bilo to vprašanje rešeno za vedno.

COMMENTS

Wordpress (0)