Je “consigliere” Vojmir Urlep Šarcev skriti adut za slovenskega evrokomisarja? – TOPNEWS.si

Je “consigliere” Vojmir Urlep Šarcev skriti adut za slovenskega evrokomisarja?

Je “consigliere” Vojmir Urlep Šarcev skriti adut za slovenskega evrokomisarja?

Čeprav koalicija vsaj neuradno komisarskih kandidatur po evropskih volitvah še ni odpirala, pa je to vprašanje praktično že od nedeljskih volitev predmet različnih medijskih špekulacij, koga bi Slovenija lahko predlagala za evropskega komisarja.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je pred četrtkovo redno sejo vlade oziroma po sestanku koalicije povedal, da bi se iskanje slovenskega kandidata ali kandidatke lahko zgodilo prihodnji teden. Ob tem je dodal, da bodo znotraj koalicije iskali konsenz.

V javnosti so do sedaj zaokrožila različna imena. Od slovenske veleposlanice v Švici Marte Kos, vendar se je kmalu pokazalo, da to ne drži, čeprav je bila Marta Kos pred evropskimi volitvami v igri za nosilko liste LMŠ na evropskih volitvah.

Med mogočimi imeni se omenja novi član Evropskega parlamenta Klemen Grošelj, 43-letni doktor obramboslovja, trenutno še državni sekretar na ministrstvu za obrambo in avtor nove resolucije o nacionalni varnosti, ki jo je vlada sprejela pred kratkim. Čeprav se v medijih do sedaj ni pojavljal, pa bi lahko bil skriti adut za evrokomisarja iz Slovenije Šarčev svetovalec Vojmir Urlep.

Čeprav so se po odhodu državnega sekretarja za zunanjo politiko Romana Kirna pojavile medijske špekulacije, da se iz kabineta predsednika vlade Marjana Šarca počasi poslavlja državni sekretar Vojmir Urlep, vendar se takšne informacije niso pokazale kot točne.

Vojmir Urlep je sicer eden ključnih ljudi v predsednikovi ekipi in njegova kandidatura se kaže kot logična in precej verjetna. Vojmir Urlep je bil dokazano uspešen menedžer z mednarodnimi izkušnjami. Pod njegovim vodstvom je podjetje Lek poslovalo izjemno uspešno, Urlep pa se je od vodenja poslovil aprila 2017.

Ob sestavi sedanje vladne kompozicije so ga mediji opisovali, kot zelo premišljeno in konservativno osebo. Ima magisterij tako iz farmacije kot iz ekonomije, predvsem pa so izpostavljali menedžerske izkušnje. Ocene, kako močen je njegov vpliv na Marjana Šarca, so različne, je pa dejstvo, da je finančni minister Andrej Bertoncelj prišel na položaj na njegovo priporočilo.

Urlep naj bi se sicer po pisanju nekaterih poznavalcev vladnega zakulisja “znašel po letu dni delovanja koalicijske vlade povsem na stranskem tiru, saj glavne niti kadrovanja po državnih podjetjih prevzemata zdaj že razvpiti državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec in generalni sekretar LMŠ Brane Kralj”. Vendar je Urlep kljub vsem špekulacijam in ugibanjem o njegovem umiku ostal v kabinetu in nobeno presenečenje ne bo, če bo bo Marjan Šarec koalicijskim partnerjem za evrokomisraja predlagal prav Urlepa.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša, ki je tokrat ostal brez evropskega mandata, minuli četrtek ugibanj o možnih kandidatih, med katerimi so nekateri mediji omenjali tudi predsednika njihove stranke Karla Erjavca, ni želel komentirati. Sam meni, da morajo oblikovati predlog tisti, ki so dobili podporo volivcev in da bo treba spoštovati dobre rezultate.

Prepričan pa je, da bosta vlada oziroma koalicija uskladili ustreznega kandidata, misli pa, da bo LMŠ želela imeti svojega kandidata. In v tem ima Jurša vsekakor prav.

COMMENTS

Wordpress (0)