(VIDEO) Obrat v aferi Ibiza: Avstrijsko vlado ni zrušila Rusinja, temveč Bosanka! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Obrat v aferi Ibiza: Avstrijsko vlado ni zrušila Rusinja, temveč Bosanka!

(VIDEO) Obrat v aferi Ibiza: Avstrijsko vlado ni zrušila Rusinja, temveč Bosanka!

Študentka kmetijstva iz Bosne in Hercegovine je “igrala” domnevno nečakinjo ruskega milijarderja v aferi “Ibiza”, ki je zrušila avstrijskega vicekanclerja in vodjo FPO Heinza-Christiana Stracheja, trdi dunajski dnevnik Kronen Zeitung.

Omenjeni časnik piše, da so organizatorji zarote proti vicekanclerju Stracheju najeli Bosanko, ki je za svoje igralske veščine prejemala dnevnice v višini med šest in sedem tisoč evri dnevno.

V zaroto so bili vključeni štirje ljudje – poleg že znanega dunajskega odvetnika, iranskega porekla in detektiva, sta bila še dva strokovnjaka za varnost, ki sta bila zadolžena za nastanek videoposnetka, ki je povzročil politično krizo v Avstriji.

Motiv za namestitev pasti Stracheju je bilo osebno maščevanje in nasprotovanje politiki Svobodnjaške stranke.

Eden od odvetnikovih telesnih stražarjev je vedel podrobnosti o Strachejevem zasebnem življenju in na podlagi teh informacij so iskali dekle, ki bi napeljala Stacheja.

Sprva je bilo rečeno, da gre za dekle iz Estonije, zdaj pa se je izkazalo, da gre za Bosanko, ki obvlada več tujih jezikov in je uspešno igrala vlogo nečakinje ruskega milijarderja.

https://twitter.com/NewsAustria/status/1132661689307021312

Avstrijsko državno tožilstvo je sprožilo preiskavo o aferi Ibiza in sporočilo, da poteka preiskava v vseh smereh v zvezi s produkcijo video posnetkov.

Spomnimo, videoposnetek prikazuje bivšega avstrijskega vicekanclerja Stracheja, ki ponuja domnevni nečakinji ruskega milijarderja državne posle v zameno za finančno in politično podporo svoji stranki. Za vsem skupaj pa naj bi stal odvetnik in detektiv, zdaj pa se je izkazalo, da je celotno posneto gradivo odkupilo nemško združenje.

Odvetnik je bil zadolžen za prodajo materiala in je že leta 2017 različnim strankam ponujal dele tega gradiva, vendar ga nihče v Avstriji ni hotel kupiti.

Pred volitvami v Evropski parlament, dve leti po nastanku posnetkov, se je odvetnik dogovoril za objavo materiala v Nemčiji.

Preko svojih stikov v nemških medijih je detektiv iskal stranke.

Neko združenje je material plačalo 600.000 evrov in ga posredovalo nemški reviji Spiegel in dnevniku Süddeutsche Zeitung.

Po navedbah nemških medijev gre za združenje “Center za politično lepoto”, ki tega primera ne želi komentirati.

Spomnimo, da je javnosti prikazan le majhen del šesturnega videa, ki kaže, da Strache, očitno pod vplivom alkohola, govori z žensko, ki se je predstavila kot Aliona Makarova, nečakinja ruskega tajkuna.

Poleg Stracheja je bila tudi njegova desna roka Johann Gudenus in njegova žena Tajana, sicer srbskega porekla.

Skratka, opitemu Stracheju se je po šestih urah hudega samosramotenja v vili na Ibizi le vključila rdeča luč. “Past, past, to je popolna past,” je na koncu dejal Strache.

To, kar je Stracheju vzbudilo dvome, so bili nohti domnevne nečakinje Makarove, ki po njegovem mnenju niso bili dovolj čisti, kot se spodobi za tako bogato žensko.

V posnetku se sliši, da je Strache Rusinji obljubil, da gradbeno podjetje “Strabag”, ki je doslej zmagalo na večini državnih razpisov, v prihodnje ne bo dobilo več državnih poslov, če bo FPO na volitvah zmagala. Posle naj bi tako dobilo podjetje ruskega tajkuna Makarova. “Po višji ceni” oziroma po ceni višji od realne, je dejal Strache.

Heinz-Christian Strache je po razkritju korupcijske afere Ibiza ovadil odvetnika, detektiva in osebe, ki naj bi nastavile past, v katero se je ujel.

Afera Ibiza je v Avstriji povzročila hudo politično krizo. Svobodnjaki so zapustili vlado, avstrijski kancler in predsednik Ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz je po njihovem odhodu na ministrske položaje imenoval strokovnjake. Toda parlament je Kurzevi prehodni vladi včeraj že izglasoval nezaupnico.

Predsednik države Alexander Van der Bellen naj bi v tednu dni imenoval novo prehodno vlado. Van der Bellen bo najprej zdajšnjo vlado odstavil in jo nato pooblastil za vodenje tekočih poslov do imenovanja nove vlade. Do tedaj bo na njenem čelu podkancler Hartwig Löger. “Gre za neke vrste začasno rešitev, dokler v nekaj dneh ne najdemo rešitve,” je dejal predsednik.

Napovedal je, da bo začasnega kanclerja in prehodno vlado strokovnjakov do predčasnih volitev septembra imenoval glede na podporo v avstrijskem parlamentu. S široko podporo v parlamentu naj bi se izognili novemu glasovanju o nezaupnici vladi.

COMMENTS

Wordpress (0)