Kdo je človek, ki je zamenjal škandaloznega Heinza-Christiana Stracheja? – TOPNEWS.si

Kdo je človek, ki je zamenjal škandaloznega Heinza-Christiana Stracheja?

Kdo je človek, ki je zamenjal škandaloznega Heinza-Christiana Stracheja?

Norbert Hofer je dosegel sam vrh avstrijske Svobodnjaške stranke (FPÖ). Človek iz avstrijske pokrajine Burgerland je v soboto prevzel položaj predsednika stranke po korupcijski aferi, ki je odnesla vicekanclerja in dosedanjega predsednika stranke FPÖ Heinza-Christiana Stracheja, potem ko sta skrivaj posnet posnetek z Ibize objavila Sueddeutsche Zeitung in Der Spiegl, kjer je Strache leta 2017 obljubil državne posle domnevni nečakinji ruskega oligarha v zameno za finančno podporo stranki.

Hofer je veliko bolj simpatičen kot Strache, piše Süddeutsche Zeitung. Ponavadi je videti prijazen, čeprav se včasih zgodi, da izgovori stavke, ki se zdijo moteči. Tako je v predsedniški kampanji leta 2016 napovedal, da bo kot predsednik države prekinil tradicijo zadržanosti, da bi aktivneje spremenil politiko.

“Presenečeni boste, ko boste videli, kaj je vse možno,” je dejal takrat, tekmeca, današnjega predsednika Avstrije Alexandra van der Bellna pa imenoval za “zelenega fašističnega diktatorja”.

“Vendar pa takšne izjave 48-letnega Hoferja niso nekaj, kar bi si posebej zapomnili, saj v glavnem uporablja predvsem skrbno izbrane besede in predstavlja očitno nasprotje agresivnega Stracheja. Tako bi Hofer kot predsednik stranke imel lahko delo, če ne bi poleg posnetka z Ibize obstajala še ena težava: je Strachejev dolžnik.

Strache je bil tisti, ki je Hoferja imenoval za svojega namestnika. Zahvaljujoč njemu je Hofer prišel lagodno do funkcije tretjega predsednika Nacionalnega sveta (spodnjega doma avstrijskega parlamenta), kot tudi do položaja ministra za promet v sedaj že propadli koalicijski vladi z avstrijsko ljudsko stranko (ÖVP) Sebastiana Kurza. Stracheju pripadajo zasluge za Hoferjevo politično kariero, ideološko pa razmišljata podobno.

Ko gre za njun medsebojni odnos, se kadri FPÖ in njihovi nasprotniki strinjajo: čeprav se razlikujeta po videzu in intelektualni sposobnosti, je njun pogled na svet povsem enak.

Norbert Hofer je bil že leta podpredsednik Svobodnjaške stranke: zvest, marljiv, in zanesljiv, nekdo, ki se pazi pred prenagljenimi postopki. Hofer je dal tudi odločilen pečat strankarskemu programu, ki ga je postavil na skrajno desno krilo. Pod njegovim vodstvom so v manifest stranke vrnili stavek, ki so ga izbrisali v času Joerga Heiderja, v skladu s katerim se Avstrija nagiba “k nemški narodni, jezikovni in kulturni skupnosti.” To pomeni, da FPÖ meni, da so Avstrijci tudi Nemci, če imajo “nemške prednike”.

Hofer je član bratstva z NPD, pred nekaj leti je govoril s predstavniki Nacionaldemokratske stranke Nemčije (NPD), katero nemški mediji velikokrat omenjajo kot neonacistično organizacijo, v njegovi pisarni pa še vedno dela nekdanji neonacist.

Kljub vsemu prevladuje mnenje, da je novi predsednik Svobodnjaške stranke bolj sprejemljiv za volivce ljudske opcije kot Strache.

COMMENTS

Wordpress (0)