EU uvaja nove ukrepe, policija na mejah bo imela več informacij – TOPNEWS.si

EU uvaja nove ukrepe, policija na mejah bo imela več informacij

EU uvaja nove ukrepe, policija na mejah bo imela več informacij

Svet EU je včeraj sprejel dve uredbi o vzpostavitvi okvira za interoperabilnost informacijskih sistemov EU na področju pravosodja in notranjih zadev, ki naj bi omogočil učinkovitejši nadzor na mejah in izboljšali varnost.

Interoperabilnost informacijskih sistemov bo omogočila medsebojno dopolnjevanje sistemov, olajšala pravilno identifikacijo oseb, prispevala k boju proti goljufijam, povezanih z identiteto, omogočila učinkovitejši nadzor na zunanjih mejah in pomagala preprečevati nezakonite migracije in njihovo zatiranje, medtem ko bodo temeljne pravice zaščitene, je sporočil Svet EU.

Sistemi, ki jih zajemata ti uredbi, nacionalnim organom zagotavljajo pomoč na področju varnosti, upravljanja meja in migracij ter pri obravnavi prošenj za vizume in azil. Novi predpisi ne spreminjajo pravic dostopa, ki jih določa pravna podlaga za posamezne evropske informacijske sisteme, ampak se z njimi olajšuje in izboljšuje izmenjavo informacij.”

“Z interoperabilnostjo, ki je zaživela včeraj, bodo kmalu eliminirane slepe točke, ki obstajajo v naših informacijskih sistemih. Tisti, ki delajo na mejah, da bi zagotovili varnosti državljanov EU, policisti in mejni policisti bodo imeli dostop do informacij, ki jih potrebujejo, in ko jih potrebujejo. Kriminalci ne bodo več mogli skozi mrežo,” je povedal evropski komisar za varnost Julian King.

 

COMMENTS

Wordpress (0)