(VIDEO) “Vojsko na mejo – tako ne gre več”, so vzklikali na protestu v Črnomlju – J. Janša: “Tisti, ki pravijo, da je Slovenija varna in Slovenija je na Prešernovi in Levstikovi v Ljubljani, ki sta zastraženi sigurno varna, tega enostavno ne razumejo” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Vojsko na mejo – tako ne gre več”, so vzklikali na protestu v Črnomlju – J. Janša: “Tisti, ki pravijo, da je Slovenija varna in Slovenija je na Prešernovi in Levstikovi v Ljubljani, ki sta zastraženi sigurno varna, tega enostavno ne razumejo”

(VIDEO) “Vojsko na mejo – tako ne gre več”, so vzklikali na protestu v Črnomlju – J. Janša: “Tisti, ki pravijo, da je Slovenija varna in Slovenija je na Prešernovi in Levstikovi v Ljubljani, ki sta zastraženi sigurno varna, tega enostavno ne razumejo”

Protest za varovano mejo in varnost občanov, ki ga je organizirala Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini. V Črnemolej na parkirišče pred gradom so prišli protestniki iz vse Slovenije, številni z organiziranimi avtobusnimi prevozi.

Današnjega protesta se je udeležilo tudi kar nekaj politikov, predvsem kandidatov na prihajajočih evropskih volitvah iz združene liste SDS in SLOS. Med njimi tudi predsedniki strank SDS Janez Janša, predsednik SLS Marjan Podobnik.

Na protest pa je prišel tudi Bernard Brščič in drugi člani stranke DOM. Dogodek ima tako močan predvolilni predznak. Organizatorji protesta so sporočili, da so bili danes v Črnomelj povabljeni vsi predsedniki koalicijskih strank (Marjan Šarec, Dejan Židan, Karel Erjavec, Alenka Bratušek, Miro Cerar in Luka Mesec). Organizator protesta (Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini) je sporočil, da so danes v Črnomelj povabili tudi predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Prvak SDS Janez Janša je v izjavi za medije dejal, da so prišli podpret Belokranjce in druge, ki živijo ob meji in se soočajo z migracijskim problemom, a jih vlada obravnava za drugorazredne. Ob tem je večkrat ponovil, da je premier Marjan Šarec sklical sejo sveta za nacionalno varnost zaradi domnevnih pritiskov na POP TV, ni pa je želel sklicati, da bi se okrepilo varovanje ob meji, niti ko je prišlo do ugrabitve.

Janša je za medije v Črnomlju še enkrat opozori na čudno prakso predsednika vlade, ki noče sklicati seje sveta za nacionalno varnost zaradi migracij, sklical pa jo je zaradi obrobnih zadev, povezanih s Pop TV. Zahteve iz peticije, ki so jo danes predstavili v Črnomlju, je SDS prejšnji vladi predstavila že zdavnaj. Očitno bodo morali ljudje sami povedati oblasti in nanjo pritisniti, če že noče ukrepati zaradi opozoril opozicije. Na vprašanje, ali bo ta protest pripomogel k boljšemu ukrepanju vlade, Janša pravi, da ljudje pričakujejo, da bo policija ščitila ljudi, ki plačujejo davke, vendar vlada ignorira njihove zahteve.

“Ljudje plačujejo davke in pričakujejo, da jih policija ščiti. Policija bi to rada opravila, a vlada temu ne nameni dovolj pozornosti… Tisti, ki pravijo, da je Slovenija varna in Slovenija je na Prešernovi in Levstikovi v Ljubljani, ki sta zastraženi sigurno varna, tega enostavno ne razumejo. Policija ima več resursov, ki bi jih lahko uporabila za varovanje meje. Namesto, da postavljajo radarje, naj okrepijo nadzor na meji. Veljalo pa bi okrepiti nasploh varnostne sile in jih prvenstveno angažirat na meji,” je dejal predsednik SDS.

Podprl je tudi spremembo azilne zakonodaje in ocenil, da v tem mandatu ni podpore koalicije za kaj takega, zato podpira “oblike pritiska, kot je ta protest, da se vlada zbudi”. Spomnil je še, da je vse to, kar je izraženo v današnjih zahtevah oziroma v peticiji, SDS skušala uveljaviti že v minulem mandatu, prav tako zdaj. Napovedal je, da bodo “še naprej izvajali pritisk na oblast, da začne poslušati ljudi”.

Prvak SLS Marjan Podobnik je opozoril, da so nezakonite migracije prizadele podeželska območja, ki da jih ljudje že tako zapuščajo. Zavzel se je za povrnitev škode ljudem. Marjan Podobnik je dejal, da želi podpreti ljudi, ki se čutijo ogroženi in ni poskrbljeno za njihovo varnost, podeželje je že tako ali tako podvrženo naravnim nesrečam, staranju prebivalstva, itd. Zato potrebuje prebivalstvo jasno zagotovilo, da se bo zaščitilo njih in njihovo imetje pred posledicami migracij, saj se bodo sicer začeli izseljevati, s tem pa bo nastal prazen prostor.

Tone Krkovič, ki živi v občini Kostel, pa je dejal, da policiji, ki trdi, da zadeve obvladuje, ne verjame. Eden od udeležencev pa je v izjavi za medije dejal, da ti politiki pred evropskimi volitvami samo nabirajo politične točke, potem ko bodo zasedli položaje v Evropskem parlamentu, bodo pa na nas navadni narod pozabili.

Glavna voditeljica civilne iniciative Maja Kocjan je predstavila peticijo za boljše varovanje meje. Povedala je, da mejo dnevno prečka tudi 150 ilegalnih migrantov, prihaja do vlomov, kraj avtomobilov, napadov, veliko je smeti. Prebivalci morajo omejevati gibanja, zaklepati hiše. Odgovorni v vladi se odzivajo s floskulami, da je Slovenija varna in ni razloga za strah. Ugrabljeni domačin je bil deležen diskvalifikacij celo s strani nekaterih poslancev državnega zbora.

Bernarda Kump iz civilne iniciative je prebrala tudi pismo Mirka Moravca, ki je bil sicer napovedan kot eden od govornikov in je pred nekaj dnevi doživel s strani migrantov ugrabitev. Izrazil je ogorčenje, ker so ga na Facebooku diskvalificirali, da si je ugrabitev izmislil, da je za to dobil denar.

V peticiji je domača civilna iniciativa, ki je organizirala protest, zapisala šest zahtev. Zahtevajo, da vlada nemudoma zavaruje mejo in prepreči nezakonite migracije ter poskrbi za varnost ljudi. V ta namen naj nemudoma zagotovil dovolj enot policije in tehnične opreme, na mejo pa pošlje tudi vojsko, ki naj ji da ustrezna pooblastila.

Protestniki so med protestom podpisovali peticijo, ki ima pet točk: (1) vlada mora preprečiti nezakonite prehode meje, (2) poskrbeti za varnost ljudi in premoženja, (3) zagotoviti dodatne policiste in po potrebi tudi vojsko na meji, (4) spremeniti azilno zakonodajo ter (5) ustaviti postopke za migrantski center. Ljudje so glasno pozdravljali predvsem povečanje pooblastil vojske in policije. Sliši se glasno odobravanje in vzkliki: “Vojsko na mejo!”

Med najpogostejšimi vzkliki udeležencev današnjega shoda “Vojsko na mejo”, ki so svoja stališča zapisali tudi na transparentih “Gozd ni smetišče”, “Dovolj nam je, Zbudi se Slovenija”, “Šarec že ve, zakaj si je postavil zid okoli hiše”, “Sam skleneš, komu odkleneš svoj dom”. Na shodu se je zbralo nekaj sto ljudi.

COMMENTS

Wordpress (0)