(VIDEO) Bo afera z vojaškimi tajnimi agenti usodna za obrambnega ministra Karla Erjavca? Interpelacija zaradi očitkov Erjavcu, da je kršil zakon o obrambi, zlorabil položaj in OVS – TOPNEWS.si

(VIDEO) Bo afera z vojaškimi tajnimi agenti usodna za obrambnega ministra Karla Erjavca? Interpelacija zaradi očitkov Erjavcu, da je kršil zakon o obrambi, zlorabil položaj in OVS

(VIDEO) Bo afera z vojaškimi tajnimi agenti usodna za  obrambnega ministra Karla Erjavca? Interpelacija zaradi očitkov Erjavcu, da je kršil zakon o obrambi, zlorabil položaj in OVS

Večina strank je še zadržana do interpelacije, ki jo je danes zoper ministra Karla Erjavca napovedala SDS, saj bodo počakale na vsebino. Javno v koalicijskih strankah napovedujejo podporo, v neformalnih pogovorih pa si o Erjavcu mislijo svoje in so bolj kritični. Najbolj odločno pa je pričakovano v bran ministra Erjavca, ki se sooča z očitki glede zlorabe vojaške obveščevalne službe, stopila njegova stranka DeSUS. Tako Franc Jurša, premier Marjan Šarec, kot tudi obrambni minister Karel Erjavec pa so bili ostri do Sindikata vojakov Slovenije, ki je pozval k interpelaciji.

Za Karla Erjavca bi vas radi vprašali, so novinarji že zgodaj popoldne v “zasedi” postavili vprašanje predsedniku vlade Marjanu Šarcu.

Ja, kaj pa je z njim? je vprašal premier, ko so mu novinarji omenili interpelacijo. Premier Marjan Šarec je dejal, da je napoved interpelacije proti Erjavcu pričakovana.

“Ja, pričakovano, saj to so že rekli že pred časom, da razmišljajo o tem. Tako, da oni so mojstri tega. Tako, da verjamem, da nas ne bodo razočarali”.

Po njegovih informacijah je Erjavec le izvršil zahtevo načelnice Generalštaba Alenke Ermenc, ki je poveljnika poveljstva sil SV Miho Škerbinca imenovala in nato zahtevala tudi njegovo zamenjavo. “Ja, no zagotovo, načelnica je postavila gospoda Škrbinca, načelnica je zahtevala njegovo zamenjavo in minister je, po mojem vedenju, samo to izvršil”.

Vprašal se je tudi, “ali je sindikat tisti, ki v tej državi lahko zahteva interpelacijo”. “Vemo, kakšne so njegove pristojnosti. Mislim, da je šlo to pa vendarle nekoliko predaleč. Z vsem spoštovanjem do sindikatov, sindikalnega boja in tistih, ki vodijo sindikate. Če sindikati vse vodijo, potem tudi vlade ne potrebujemo, ne predsednika vlade, ne nikogar.”
Na vprašanje, kako komentira, da je poveljnik poveljstva sil član sindikata, je bil Šarec kratek:” No, včasih je v vojski veljalo, da se je dal nek ukaz, se je reklo razumem in se ga je izvršilo. Tako je tudi pri prostovoljnih gasilcih, tako je še kje. Danes pa očitno vojska ni več taka, tako, da tudi to me nekoliko čudi in se težko s tem strinjam.

Knovs je 26. aprila ugotovil, da je minister za obrambo na podlagi govoric, da je Škerbinc neprimerno govoril o Ermenčevi oz. njenem zdravstvenem stanju, naročil obveščevalno dejavnost. OVS je 3. aprila v zvezi s tem zaslišala 25 vojakov.

Šarec je v zvezi s tem dejal: “Ne jaz sem ministra zaprosil za pojasnila do petka, tako, da ko bom ta pojasnila dobil, bom tudi seveda …iz tega bo razvidno, kaj je na stvari in kaj ni.”

Karel Erjavec je na popoldanski tiskovni konferenci dejal, da je poročilo za predsednika vlade že na njegovi mizi. Erjavec predvideva, da ga bodo Šarcu posredovali v sredo, zatem pa tudi vrhovnemu poveljniku obrabnih sil Borutu Pahorju in predsedniku odbora DZ za obrambo Samu Bevku. “Odgovoriti moramo na netočnosti in zavajanja, zlasti od sindikata,” je dejal minister. Po njegovih navedbah bodo poslali pripombe tudi na sklepe parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki Erjavcu očita zlorabo položaja in OVS.

Opozoril je, da ima v komisiji večino opozicija. “Če opozicija meni, da je luna zelena, bodo tudi sprejeli tak sklep, tako kot so sprejeli sklep, da je OVS zlorabila zakon,” je bil slikovit Erjavec.

Minister za obrambo Karl Erjavec sicer ocenjuje, da je interpelacija, ki jo je zoper njega danes napovedala SDS, neutemeljena, prazna in brez pravne podlage. Po njegovem mnenju gre za politično dejanje, usmerjeno v poslabšanje položaja v SV in v poskus oslabitve vlade. Prepričan je, da interpelacija ne bo uspešna, saj da ni ravnal nezakonito.

Zato se kot minister čudi očitkom Sindikata vojakov Slovenije, ki trdi, da je bila ta razrešitev nezakonita. “To kaže ali na pomanjkanje strokovnosti predsednika sindikata Gvida Novaka ali pa na to, da želi zadevo zavestno politizirati,” je ocenil Erjavec. Sindikat je namreč v ponedeljek sporočil, da je minister izgubil njihovo zaupanje, stranke pa je pozval k interpelaciji ministra. Slednji meni, da je to ravnanje zunaj zakonitega delovanja sindikata, saj ne gre za sindikalno aktivnost, ampak za zlorabo sindikata, ki da je stopil na politično polje.

Minister je priznal, da je razočaran, da se je SV v desetih letih tako močno spolitizirala. Prav tako ne razume ravnanj “brigadirja, ki zaseda najvišja častniška mesta v SV, da išče zatočišče pri sindikatu”. “Mesto poveljnika poveljstva sil pomeni formacijsko mesto in pri slednjih sindikat nima pristojnosti,” je izpostavil Erjavec.

Strankarski kolega Karla Erjavca Franc Jurša je poleg interpelacije komentiral tudi sklepe Knovs-a. Knovs je sicer z nasprotovanjem članov DeSUS in LMŠ sprejel sklep, da OVS ni imel zakonske podlage za zaslišanje vojakov. Soglasno pa so potrdili sklep, da se Knovs strinja z vodstvom OVS, da v tem primeru ni šlo za zbiranje informacij za predkazenski postopek, zato opravljeno nalogo lahko štejejo kot klasično obveščevalno dejavnost OVS.

“Sklepe so sprejeli nadobudni mladi obramboslovci, ki ne morejo učakati določenih zadev,” je danes dejal vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, ki je prepričan, da bo DeSUS tudi po interpelaciji edina stranka koalicije, ki še ni izgubila nobenega ministra. Po njegovih ocenah namreč “ni nobene temeljne obrazložitve za to, da bi obtoževali ministra za posle, ki sodijo v njegove kompetence”. Tako kot Erjavec je Jurša poudaril, da OVS ni ravnal zunaj okvirov svojega delovanja. Če bo razlog za interpelacijo Škerbinc, pa po Jurševih ocenah “SDS ščiti svojega visokega častnika”.

Da bi jo podprli v SMC, je po prvih ocenah vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča zelo malo verjetno. Je pa dejal, da ta interpelacija ni nič neobičajnega za SDS, “pravzaprav so letos celo nekam pozni”. O samem ravnanju Erjavca se v SMC še niso opredelili, zanje pa bo bolj kot sklepi Knovsa pomembno poročilo Erjavca premierju.

Poslanec SAB Marko Bandelli, ki je ministrski položaj moral zapustiti po pozivu Šarca, je danes glede ravnanja pri interpelaciji dejal, da bodo najprej počakali na dejstva, nič pa ni izključeno. “Predsednik vlade je z zahtevo mojega odstopa postavil zelo visoke standarde,” je spomnil Bandelli, ki od Šarca zdaj pričakuje enake vatle tudi pri drugih.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa ocenjuje, da je stvar izjemno resna: “Če sindikat pravi, da je njihov minister izgubil zaupanje, je zadeva zaključena.” Bolj kot vedno znova spremljajo negativne ocene pripravljenosti SV, bolj namreč zaupajo sindikatom SV, je pojasnil Horvat in dodal, da bo moral Erjavec razmisliti, kako naprej.

Horvat je napovedal, da bodo v NSi interpelacijo preučili in zatem zavzeli stališče. Če bodo povabljeni k sopodpisu in če bodo ocenili, da je besedilo ustrezno, bodo podpise prispevali. Ni se konkretno izrekel glede ravnanja Erjavca, spomnil pa je na poročanje podpredsednika Knovsa, da je minister zlorabil OVS. “Zloraba pomeni, da mora minister oditi,” je dodal Horvat.

COMMENTS

Wordpress (0)