Kitajska ne bo sodelovala v jedrskih pogajanjih z Rusijo in Združenimi državami Amerike – TOPNEWS.si

Kitajska ne bo sodelovala v jedrskih pogajanjih z Rusijo in Združenimi državami Amerike

Kitajska ne bo sodelovala v jedrskih pogajanjih z Rusijo in Združenimi državami Amerike

Kitajska je zavrnila predlog za pogajanja z ZDA in Rusijo o novem sporazumu o omejitvi jedrskega orožja in dejala, da ne bo sodelovala v nobenih tristranskih pogajanjih o jedrski razorožitvi.

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da je v petek govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom o možnosti novega sporazuma, ki bi končno vključeval Kitajsko, kar bi bil velik dogovor med tremi vodilnimi jedrskimi silami na svetu.

“Kitajska nasprotuje, da katera koli država v njenem imenu govori o vprašanju nadzora orožja”

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang je dejal, da so kitajske jedrske sile na “najnižji ravni” svojih nacionalnih varnostnih potreb in da jih ni mogoče primerjati z ZDA in Rusijo.

“Kitajska nasprotuje dejstvu, da katera koli država v njenem imenu govori o vprašanju nadzora orožja in da ne bo sodelovala v nobenih tristranskih pogajanjih o sporazumu o jedrski razorožitvi,” je dejal Geng na dnevni tiskovni konferenci v odgovor na vprašanje o Trumpovih pripombah.

Kitajska je vedno zagovarjala popolno prepoved in popolno uničenje jedrskega orožja, je dejal Geng.

Kitajska meni, da imajo države z največjimi jedrskimi kapacitetami posebno odgovornost, ko gre za jedrsko razorožitev, zato je treba nadaljevati z nadaljnjim zmanjševanjem jedrskega orožja na preverljiv in nepovraten način ter ustvariti pogoje za sodelovanje tudi drugih držav, je dejal Geng.

COMMENTS

Wordpress (0)