Avstrijski kancler Kurz ostro proti desničarskim populistom, ki želijo zlomiti Evropsko unijo – TOPNEWS.si

Avstrijski kancler Kurz ostro proti desničarskim populistom, ki želijo zlomiti Evropsko unijo

Avstrijski kancler Kurz ostro proti desničarskim populistom, ki želijo zlomiti Evropsko unijo

Avstrijski kancler Sebastian Kurz (Avstrijska ljudska stranka, ÖVP) in bavarski premier Markus Söder (Krščansko-socialna unija, CSU) sta na Dunaju opozorila na morebiten razkol Evrope in zavrnila sodelovanje z desničarskimi, populističnimi strankami na evropski ravni.

“Ne zavzemam se za sodelovanje s strankami, kot so Alternativa za Nemčijo ali z Marine Le Pen, katerih cilj je izstop iz Evropske unije,” je dejal Sebastian Kurz po srečanju z Markusom Söderjem na Dunaju.

“Evropa je v nevarnosti”

“Ta Evropa je v nevarnosti. V nekaterih delih se je že začela krušiti, ker obstajajo taki, ki jo želijo zlomiti,” je opozoril Söder.

Söder in Kurz sta zaključila, da Evropa potrebuje močen politični center, ker “obstajajo sile, tako na levi, kot na desni”, ki si jo želijo razcepiti.

Söder je dejal, da “mu ni všeč” srečanje madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana in italijanskega notranjega ministra Matteja Salvinija, ki je potekalo dan prej na Madžarskem.

“To srečanje in signali, ki so bili z njega poslani, so kontraproduktivni,” je dejal Söder, ko je komentiral poziv dveh voditeljev, ki si prizadevata za tesno sodelovanje desničarskih populističnih strank na evropski ravni.

Pred tem je nemška kanclerka Angela Merkel zavrnila Orbanov poziv Evropski ljudski stranki (EPP), ki združuje stranke evropskega desnega centra, da se obrnejo k sodelovanju z radikalnimi desničarskimi strankami namesto k sodelovanju z evropskimi socialnimi demokrati.

Orbanova stranka Fidesz je od marca s strani EPP v suspenzu zaradi obtožb kršitve evropskih načel pravne države, svobode medijev in pravic migrantov.

Na vprašanje, kako vidi tesno sodelovanje med ÖVP in desničarsko populistično Avstrijsko svobodnjaško stranko (FPÖ), ki tesno sodeluje z desničarskimi populisti, kot je italijanski vodja radikalno desne Lige Matteo Salvini ali Marine Le Pen iz francoskega Nacionalnega zbora, je Söder odgovoril, da je to stvar Avstrije.

“Imamo dovolj težav z AfD in kako se z njimi boriti,” je dodal.

Tako Kurz kot Söder sta podprla glavnega kandidata Evropske ljudske stranke Manfreda Weberja (CSU) in izrazila upanje, da bo Weber postal novi predsednik Evropske komisije.

Kurz in Söder sta avstrijsko-nemški mejni nadzor, ki je bil uveden zaradi begunske krize leta 2015, opisala kot potreben in nujen, vendar sta se zavzela za rešitev, ki bi bila najmanj škodljiva za državljane.a

 

COMMENTS

Wordpress (0)