Socialisti zmagali na volitvah v Španiji, iščejo koalicijske partnerje za sestavo vlade – TOPNEWS.si

Socialisti zmagali na volitvah v Španiji, iščejo koalicijske partnerje za sestavo vlade

Socialisti zmagali na volitvah v Španiji, iščejo koalicijske partnerje za sestavo vlade

Potem ko je včeraj Španska socialistična delavska stranka (PSOE) po 11-ih letih zmagala na parlamentarnih volitvah, je njen vodja Pedro Sánchez poudaril, da je “zmagala prihodnost in izgubila preteklost”.

Vendar pa ostaja nejasno, ali bo Sánchez uspel pridobiti podporo drugih strank, da bi ostal na premierskem stolčku, na katerega se je usedel junija lani. Tako je kot vodja največje opozicijske stranke neposredno postal predsednik vlade, potem ko je bila v parlamentu izglasovana nezaupnica njegovemu konzervativnemu predhodniku Marianu Rajoyu.

Sanchez išče koalicijske partnerje

Po prvi zmagi po letu 2008 je Sanchez sporočil, da bo prosil za podporo drugih strank. V nedeljo je dobil 123 sedežev v 350-članskem parlamentu. Za oblikovanje vlade potrebuje 176 sedežev.

“V skladu z našimi levičarskimi idejami in našo pozicijo naprednjakov bomo ponudili svojo roko vsem političnim silam znotraj ustave,” je dejal 47-letni ekonomist Sánchez v govoru stotinam simpatizerjev pred sedežem stranke v Madridu.

Navedel je tri cilje svoje prihodnje vlade. “Napredek socialne enakosti, napredek sožitja za zaključek ozemeljskega konflikta (okoli Katalonije) in napredek demokratične obnove za obračun s korupcijo,” je poudaril Sanchez.

Pričakuje se, da se bo pogovoril z levosredinsko Unidas Podemos, ki je osvojila 42 sedežev. Njen vodja Pablo Iglesias je poudaril, da je njegova stranka “nujno potrebna za sestavo leve vlade”.

PSOE in Unidas Podemos bi imeli 165 sedežev, manjkalo bi jima še 11, da bi dosegli večino. Za podporo bi lahko zaprosili katalonsko republikansko levico (ERC), ki je osvojila 15 sedežev in je doslej pogojevala podporo katalonskemu referendumu o neodvisnosti.

Sanchez je povečal število poslancev

Sánchez je pred tem zavrnil pogajanja o referendumu, zato mu je februarja ERC zavrnil podporo pri glasovanju za proračun 2019, zatem pa je bil premier prisiljen sklicati predčasne volitve.

Po nedeljskem povečanju števila poslancev s 84 na 123 je Sanchez dejal, da bo pomagal tistim, ki bodo spoštovali špansko ustavo. S tem je pravzaprav izključil ERC.

Druga možnost za dosego potrebnih 11 sedežev bi bila koalicija s stranko centra Državljani, ki se je v predvolilni kampanji obrnila na desno in osvojila 57 sedežev. Ta koalicija bi imela stabilno večino 180 sedežev.

V zadnjih mesecih sta se Sánchez in Albert Rivera, vodja Državljanov, močno spopadla, in v predvolilni kampanji zavrnila možnost koalicije. “Z Riverjem ne,” so vzklikali simpatizerji PSOE, ko je Sánchez razglasil zmago”.

Rivera, zagovornik celovitosti Španije in nasprotnik katalonskega referenduma, je svojim simpatizerjem povedal, da bo Sánchez poiskal podporo Unidas Podemos in zagovornikov katalonske neodvisnosti.

Če ne bodo prosili ali ne dobili podpore katalonskih zagovornikov neodvisnosti, bo Sanchez šel po preostalih 11 sedežev k manjšim strankam, kot so regionalne stranke iz Baskije, Valencije in Kanarskih otokov. Če jih bo pridobil za sodelovanje, bodo imeli 175 sedežev, kar pa bi pomenilo, da mu manjka še en sedež.

Proces oblikovanja vlade

Tako v prvem krogu Sanchez ne bi uspel sestaviti nove vlade. Po 48 urah bi prišlo do novega parlamentarnega glasovanja o vladi.

V drugem krogu pa ni več potrebno doseči 176 glasov, ampak je dovolj, da prejme več glasov “za” kot “proti”.

Če se vzdržijo glasovanja stranke ali poslanci iz strank, ki so sprva zavrnile koalicijo ali podporo Sánchezu, bi lahko bil Sanchez izvoljen za predsednika vlade.

Od leta 1980 je bila vlada kar trikrat izvoljena na tak način, zadnjič leta 2016, ko je Rajoy dobil več glasov “za”, saj se je večina predstavnikov PSOE konkurentov vzdržala glasovanja in pojasnila svojo odločitev, da ne bodo šli na nove volitve (saj bi na volitvah dobili še manj glasov).

Če Sánchez kljub vsemu ne bi bil potrjen za predsednika vlade, bi predlagali Pabla Casada, vodjo ljudske stranke, ki je v nedeljo dobil 57 sedežev manj kot PSOE.

Če ne sprejme kandidature ali pa ne dobi zadostne podpore drugih strank, bodo sklicali nove parlamentarne volitve.

Tretje volitve v štirih letih

Desni blok – Ljudska stranka, Državljani in Vox – ima skupaj 147 sedežev in težko doseže potrebnih 176 sedežev.

Ljudska stranka z 68-sedeži je doživela svoj najslabši rezultat kadarkoli, medtem ko je v parlament vstopila stranka Vox s 24 sedeži.

COMMENTS

Wordpress (0)