Zaradi te fotografije je predsednik Ekvadorja socialist Lenin Moreno žvižgaču Julianu Assangu ukinil azil – TOPNEWS.si

Zaradi te fotografije je predsednik Ekvadorja socialist Lenin Moreno žvižgaču Julianu Assangu ukinil azil

Predsednik Ekvadorja z jastogom v postelji

Zaradi te fotografije je predsednik Ekvadorja socialist Lenin Moreno žvižgaču Julianu Assangu ukinil azil

Spor, ki je nastal zaradi porcije jastogov v postelji, je Juliana Assanga stal azila v veleposlaništvu Ekvadorja v Londonu, kjer je preživel sedem let, da bi se izognil izročitvi Švedski in ZDA!

Po poročanju številnih zahodnih medijev je predsednik Ekvadorja Lenin Moreno ukinil azil Julianu Assangu, potem ko se je v javnosti pojavilo več kot 200 sporočil in fotografij ekvadorskega predsednika, kako s soprogo uživata na luksuznih počitnicah v Evropi in uživata jastoga kar v hotelski postelji.

Julian Assange

Te fotografije so povzročile veliko jeze v ekvadorski javnosti ravno v času, ko je predsednik države uvedel varčevalne ukrepe v državi. Moreno je obtožil Assangea, da stoji za objavo teh fotografij, kar pa je ustanovitelj Wikileaksa zanikal. Potem ko so Assanga vrgli iz stavbe veleposlaništva, so ga britanske oblasti aretirale zaradi kršitve pogojnega izpusta na podlagi varščine, je ekvadorski predsednik Moreno sporočil, da Assange ni imel pravice vdreti v njegov “zasebni telefon”.

Assangu grozi izročitev Švedski, kjer je bil obtožen dveh posilstev, kot tudi Združenim državam Amerike zaradi objave več sto tisoč zaupnih diplomatskih depeš. V ZDA je obtožen izdaje in ogrožanja nacionalne varnosti, za kar bi bil lahko bil obsojen na smrtno kazen ali na doživljenjski zapor.

Oče Juliana Assanga, John Shipton, je prosil avstralsko vlado, naj zahteva Assangovo izročitev Avstraliji. Shipton je Assangov biološki oče, ki je bil v preteklosti tudi tajnik stranke WikiLeaks, ki jo je njegov sin Julian ustanovil pred volitvami v senat leta 2013. Svojega sina je vsak božič obiskal v veleposlaništvu Ekvadorja v Londonu.

Oče Juliana Assanga, John Shipton

“Premier in ministrstvo za zunanje zadeve Avstralije morata nekaj storiti. Juliana morajo izročiti Avstraliji,” je dejal Shipton.

Predsednik Ekvadorja se je torej na tak način maščeval svetovno znanemu žvižgaču, saj naj bi objavil njegove zavidanja vredne fotografije pregrešnega načina prehranjevanja v postelji in s tem vznemiril ekvadorsko javnost.

Organi Ekvadorja so sicer utemeljili, da so Assangu ukinili azil zaradi kršitev pravil bivanja in bontona v stavbi veleposlaništva Ekvadorja v Londonu, vendar mnogi svetovni mediji menijo, da je pravi razlog za njegovo aretacijo dejansko želja ekvadorskih oblasti imeti čim boljše odnose z ZDA, saj je Ekvador marca letos dobil posojilo IMF-a v višini 4.2 milijardi dolarjev, glavno besedo pri odobritvi kredita pa so imele ZDA, ki imajo sicer možnost veta.

COMMENTS

Wordpress (0)