V Moskvi umrla vdova pokojnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, Mirjana Marković – TOPNEWS.si

V Moskvi umrla vdova pokojnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, Mirjana Marković

V Moskvi umrla vdova pokojnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, Mirjana Marković

Mirjana Marković, bolj znana kot žena nekdanjega predsednika ZRJ Slobodana Miloševića, je v 77 letu umrla zaradi pljučnice. Po neuradnih podatkih je umrla v bolnišnici v Moskvi. Mirjana Markovič je umrla v Rusiji, ki ji je leta 2010 dodelila azil, saj so srbski pravosodni organi, proti njej vložili obtožnico zaradi domnevnih zlorab pri dodeljevanju državnih stanovanj v letu 2000. Leta 2003 je Mira Marković zapustila Srbijo in zaprosila za politični azil v Rusiji.

Pritožbeno sodišče v Beogradu je 28. marca 2019 ukinilo sodbo, s katero je bila obsojena na eno leto zapora zaradi zlorabe uradnega položaja pri dodeljevanju državnih stanovanj, in odredilo, da se sodni postopek ponovi.

Družina Milošević

Markovićeva je umrla po dveh operacijah zaradi vnetja pljuč. Pred več kot dvema mesecema je padla in si je zlomila desno roko, zaradi katere je ležala, in v pljučih je prišlo do zapletov in vode, ki je povzročila okužbo in povzročila smrt. Markovićeva je želela, da bi jo pokopali v Požarevcu v grobu z možem Slobodanom Miloševićem, vendar bo zadnjo besedo o tem imela družina.

Mirjana Marković se je rodila 10. oktobra 1942 v Požarevcu. Študirala je sociologijo na Univerzi v Beogradu, kjer je tudi doktorirala. Bila je profesorica sociologije na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Beogradu. Bila je tudi redni član Ruske akademije za družbene vede, gostujoči profesor Moskovske državne univerze Lomonosov in častni profesor na Univerzi Lomonosov v Moskvi. Objavila je okoli sto člankov iz sociologije in dva učbenika za sociološke teme. Prevedena je bila v več jezikov, kot so ruski, angleški, kitajski, grški.

Poleg akademske kariere je bila najbolj znana po svojem političnem angažmaju. Komunistične ideje je podedovala od svoje družine, kar je kasneje prenesla na svoje delo v javni politiki.

Bila je tudi ustanoviteljica in prva predsednica politične stranke Jugoslovanske levice (JUL). Kot srednješolka se je pridružila komunistični partiji, leta 1994 pa je ustanovila JUL, ki je bil naslednjih šest let glavni koalicijski partner Miloševićeve Socialistične stranke Srbije (SPS). S pokojnim Miloševićem je imela dva otroka, sina Marka in hčerko Marijo.

Markovićeva je bil avtorica nekaj knjig, med zadnjimi objavljenimi so bili spomini “Tako je bilo”, ki opisuje svoje življenje od rojstva do izročitve Slobodana Miloševića Haaškemu sodišču.

COMMENTS

Wordpress (0)