Assange priprt v “britanskem Guantanamu”: V njegovih celicah se nahajajo najnevarnejši kriminalci! – TOPNEWS.si

Assange priprt v “britanskem Guantanamu”: V njegovih celicah se nahajajo najnevarnejši kriminalci!

Assange priprt v “britanskem Guantanamu”: V njegovih celicah se nahajajo najnevarnejši kriminalci!

Ustanovitelja Wikileaksa Julian Assange se nahaja v priporu v zloglasnem britanskem zaporu Belmarsh v jugovzhodnem Londonu, poročajo danes britanski mediji.

Belmarsh je zapor visoke A kategorije, ki lahko sprejme 910 zapornikov. Nekateri njegovi zaporniki so v preteklosti zbujali veliko medijske pozornosti.

Omenjenemu zaporu v Britaniji običajno rečejo “britanski Guantanamo”, v njegovih celicah pa so se nahajali zaporniki takoimenovanega visokega tveganja, kot je Abu Qatada, desna roka Osame bin Ladna, zadolžen za Evropo, kot tudi četverica obsojenih za poskus samomorilskega napada v londonskem javnem prevozu.

Med pisanim spektrom zapornikov v Belmarshu se nahajajo tako zaporniki nizkega tveganja kot tudi najbolj brutalni kriminalci v državi. Prav tako v ta zapor zaprejo tiste, ki zahtevajo posebno obravnavo zaradi svojih javnih profilov, piše Bloomberg.

Ta lokacija nakazuje britanski strog pristop do Assanga, ki se bori proti izročitvi združenim državam Amerike, zaradi razkritja državnih skrivnosti.

Vendar pa v razmerah, v katerih se je znašel Assange, pa vendarle obstaja možnost, da bi mu omogočili dolgotrajno zdravniško obravnavo. V preteklih sedmih letih, kot je povedala Assangeva odvetnica Jennifer Robinson, ustanovitelj Wikileaksa ni imel možnosti zdravstvene oskrbe. Čeprav so številni bivši zaporniki povedali, da je v tem zaporu zelo težko videti zdravnika ali medicinsko sestro, bi lahko z ustreznim strokovnim pritiskom kot tudi s pritiskom javnosti dosegel, da bi mu omogočili ustrezno zdravniško obravnavo.

Med tem ko je prebival v veleposlaništvu Ekvadora, Assange ni imel nič drugega kot najosnovnejše življenjske pogoje – bival je v pisarni, velikosti 20 kvadratnih metrov, v kateri je bila postelja, pisalna miza in donirana tekalna steza, brez naravne svetlobe.

Tudi zloglasni Belmarsh mu ne bo nudil veliko možnosti, da bi “se lahko pretegnil”. V tem zaporu, zgrajenem leta 1991 južno od Temze in približno 5 milj vzhodno od Greenwicha, je čas, preživet izven celice, zelo omejen. Na podlagi poročila inšpektorja, zaporniki preživijo izven celice manj kot 2 uri tedensko. Če so Assanga zaprli v zaporno enoto visokega tveganja, so razmere še slabše. V poročilu so pogoji na tem zapornem oddelku opisani kot “izrazito klavstrofobični”, dostop do telovadnice in knjižnice pa je še bolj omejen.

Britanski mediji so pred tem poročali, da naj bi bil Assange zaprt v Wandsworthu, na jugozahodu Londona, kjer je že bil zaprt devet dni leta 2010.

Londonska policija je aretirala Assanga na podlagi ameriškega naloga za njegovo izročitev in zaradi kršitve pogojnega izpusta na podlagi varščine v Veliki Britaniji. Ekvador je pred tem ukinil Assangu status azila, kot razlog pa navedel “kršitev mednarodnih konvencij in dnevnih protokolov”. Za Assangovo aretacijo se je dogovoril kar z britansko policijo, ki je na podlagi vabila ekvadorskega veleposlanika v Londonu vstopila v veleposlaništvo.

COMMENTS

Wordpress (0)