Vohunska afera odmeva v regiji: Hrvaška vlada in obveščevalna agencija SOA zavračata obtožbe Slovenije o prisluškovanju! Oglasila se je tudi predsednica Kolinda Grabar Kitarović in Plenkovićev svetovalec za nacionalno varnost – TOPNEWS.si

Vohunska afera odmeva v regiji: Hrvaška vlada in obveščevalna agencija SOA zavračata obtožbe Slovenije o prisluškovanju! Oglasila se je tudi predsednica Kolinda Grabar Kitarović in Plenkovićev svetovalec za nacionalno varnost

Vohunska afera odmeva v regiji: Hrvaška vlada in obveščevalna agencija SOA zavračata obtožbe Slovenije o prisluškovanju! Oglasila se je tudi predsednica Kolinda Grabar Kitarović in Plenkovićev svetovalec za nacionalno varnost

Hrvaška vlada je danes zavrnila obtožbe o poskusu vpliva na slovenske medije, hrvaška obveščevalna služba pa je zavrnila očitke o prisluškovanju slovenskih uradnikov.”

“Najodločneje in popolnoma zavračamo vse navedbe o poskusu kakršnega koli vplivanja hrvaške vlade na slovenske medije,” je sporočila vlada iz Zagreba hrvaškim medijem o trditvah slovenskih medijev, da je prvi človek avstrijske Styrie na Hrvaškem Ivan Tolj kot posrednik hrvaške vlade poskušal preprečiti, da bi slovenski mediji objavili prispevek o domnevnem delovanju hrvaške obveščevalne službe v tej državi.

Glede obtožb se je odzvala tudi varnostno-obveščevalna agencija SOA, ki je v sporočilu za medije ocenila, da gre za “netočne in tendenciozne konstrukte”.

“SOA ne komentira medijskih špekulacij, vendar vas obveščamo, da so objave, ki se nanašajo na SOA netočni in tendenciozni konstrukti. Gre za nadaljevanje medijske kampanje nekaterih medijev v BiH, ki so želeli kompromitirati SOA in Republiko Hrvaško z lažnimi obtožbami o novačenju salafistov za tihotapljenje orožja v BiH in nezakonitem delovanju SOA proti sosednjim državam, “je sporočila hrvaška obveščevalna agencija.

Slovenski premier Marjan Šarec je danes popoldne sklical nujno sejo Sveta za nacionalno varnost zaradi obtožb o dejavnostih hrvaške obveščevalne službe. Kot so sporočili, so hrvaškega veleposlanika v Ljubljani povabili na pogovor v Ministrstvo za zunanje zadeve, slovensko veleposlanico v Zagrebu pa na posvetovanje v Ljubljano.

Premiera Šarca skrbi hrvaško vedenje, ker naj bi SOA prisluškovala nekdanjemu slovenskemu arbitru v arbitražnem postopku o meji Jerneju Sekolcu in slovenski diplomatki Simoni Drenik, da bi diskreditirala arbitražni postopek. Zgodba se je še okrepila, saj je POP TV včeraj objavil, da je Ivan Tolj, prvi človek avstrijske medijske hiše Styria na Hrvaškem, poskušal zaustaviti objavo prispevka o prisluškovanju.

Malo pred pol šesto uro se je oglasila predsednica Kolinda Grabar Kitarović in spregovorila o o hrvaški aferi Watergate. “Predsednica republike ni in nikoli ne bi prosila, da se neka tema umakne iz slovenskih medijev, bodisi neposredno bodisi preko posrednika. O pisanju slovenskih medijev je izvedela iz medijev.

Dejstvo je, da je Slovenija kršila arbitražni sporazum in s tem mednarodno pravo, kar je povzročilo neuspeh arbitraže. To je sodni škandal in ne obveščevalno vprašanje in zavračamo ta poskus zamenjave teze, “so poročali iz njenega urada.

Oglasil se je tudi Plenkovićev svetovalec za nacionalno varnost Robert Kopal. Na vprašanje, kdo je potem poklical Ivana Tolja, ki je dejal, da govori v imenu hrvaške vlade, je Kopal odgovoril: “Ne vem, zakaj je to rekel Tolj.

“Zdi se, da je s tem priznal, da je na videu, ki ga je objavil slovenski POP TV in njihov portal 24ur, prav pater Ivan Tolj, prvi človek iz medijske hiše Styria, ki vključuje dnevnike Večernji list in 24sata.

“Lahko rečem, da vlada na Toljo nikakor ni vplivala,” je za novinarje pred sestankom ožjega vladnega kabineta dejal svetovalec predsednika vlade Andrej Plenković o nacionalni varnosti Robert Kopal.

Hrvaška vlada pa je danes ob 15:05 končno komentirala hrvaški Watergate: “Najbolj odločno in povsem zavračamo vse obtožbe, da bi vlada poskušala vplivati na slovenske medije.”

COMMENTS

Wordpress (0)