Hrvaški notranji minister Božinović odgovoril Šarcu v zvezi z njegovo izjavo, da Hrvaška ni pripravljena na Schengen – TOPNEWS.si

Hrvaški notranji minister Božinović odgovoril Šarcu v zvezi z njegovo izjavo, da Hrvaška ni pripravljena na Schengen

Hrvaški notranji minister Božinović odgovoril Šarcu v zvezi z njegovo izjavo, da Hrvaška ni pripravljena na Schengen

Ministrstvo za notranje zadeve Republike Hrvaške Davor Božinović se je odzval na izjavo predsednika vlade Marjana Šarca, da ” je Hrvaška še daleč od članstva v Schengenu”.

“Vprašanje članstva Hrvaške v Schengenu je prepomembno vprašanje, ne le za hrvaško in evropsko, temveč tudi za slovensko varnost. Danes tudi sami vidite novice, ki prihajajo iz Grčije, s tako-imenovane balkanske poti, ki je potencialno največja migrantska pot v Evropi. Hrvaška in slovenska policija dobro sodelujeta na meji in menim, da so slovenski državljani zadovoljni s tem, kar počne naša policija,” je dejal Božinović in dodal:

“Kar se tiče dela o naši pripravljenosti, bi spomnil, da je Hrvaška konec lanskega leta Evropski komisiji predala dokument, v katerem piše, da smo prepričani, da smo izpolnili vsa priporočila na vseh osmih področjih. V prvih nekaj mesecih leta 2019 je Komisija potrdila pet poglavij. v naslednjih nekaj mesecih pričakujemo, da bo potrdila tudi ostala tri,“ poroča N1.

Na vprašanje, ali bi lahko Slovenija pogojevala vstop Hrvaške v Schengen z arbitražo, je Božinović dejal, da ti dve stvari nista povezani druga z drugo: “To je pomembno vprašanje za varnost. Vse države članice EU, zlasti tiste, ki so še naprej na tej poti, kot sta Nemčija in Avstrija, visoko cenijo to, kar počne hrvaška policija.

Božinović pa ni želel komentirati informacij, ki so v preteklih dneh prišle v slovensko javnost, da je SOA prisluškovala slovenskim politikom.

“Prepričan sem, da se bo SOA tudi tokrat odzvala, kot se je že odzvala o teh stvareh,” je dejal, poroča Index.hr.

COMMENTS

Wordpress (0)