ZDA si prizadevajo, da bi zveza Nato napotila več ladij v Črno morje – TOPNEWS.si

ZDA si prizadevajo, da bi zveza Nato napotila več ladij v Črno morje

ZDA si prizadevajo, da bi zveza Nato napotila več ladij v Črno morje

Rusija negativno gleda na ameriški predlog glede napotitve novih ladij zveze Nato v Črno morje, da bi tam zaščitile ukrajinske ladje, so sporočili iz Kremlja.

Washington dela na načrtu, ki predvideva napotitev novih ladij Severnoatlantskega zavezništva v Črno morje kot odziv na oborožen spopad ruske in ukrajinske mornarice novembra 2018 v bližini anektiranega krimskega polotoka, je v torek dejala ameriška veleposlanica v pri Nato Kay Bailey Hutchinson.

Omenjeni predlog bodo v četrtek obravnavali na srečanju obrambnih ministrov držav članic zavezništva v Washingtonu.

Kremelj je prejšnji četrtek sporočil, da na predlog ZDA gleda negativno. “Ne razumemo, kaj želijo s tem povedati. Razmere v Kerški ožini in tamkajšnji režim plovbe je dobro znan,” je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Nove napetosti

Novembra je ruska obalna straža zaplenila ukrajinske vojaške ladje, ki so želele vstopiti skozi Kerško ožino v Azovsko morje, ki si ga delita obe državi. Kerška ožina povezuje Črno morje z Azovskim. V akciji ruske obalne straže so bili trije ljudje ranjeni, 25 ukrajinskih mornarjev pa je bilo zajetih.

“Želimo biti prepričani, da bomo imeli zmogljivosti za odvračanje Rusije, ki je zelo agresivna,” je novinarjem pojasnila veleposlanica Hutchinsonova. Dodala je, da ameriški predlog “gre za tem, da lahko ukrajinske ladje varno plujejo skozi Kerško ožino”.

Že pred tem pomorskim incidentom sta Kijev in Zahod Rusijo več mesecev obtoževala namernega oviranja plovbe tovornih ladij skozi Kerško ožino, v kateri si je Moskva po priključitvi Krima pridobila pravico do nadzora.

Skozi Kerško ožino se vstopa v Azovsko morje, kjer je več ukrajinskih pristanišč, ki so zelo pomembna za državo, zlasti Berdjansk in Mariupol.

Zunanji ministri 29 članic zveze Nato so se sešli v Washingtonu na jubilejnem zasedanju v počastitev 70-letnice zavezništva

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je pred obema domovoma ameriškega kongresa priznal, da so bile ZDA 70 let hrbtenica zavezništva, vendar je obenem dejal, da so imele od tega tudi koristi.

“ZDA imajo skozi Nato več prijateljev in zaveznikov kot katera koli druga sila,” je dejal Stoltenberg v Washingtonu

Razlog za nadaljevanje zavezništva je na prvem mestu “odvračanje ruske agresije”, čeprav Trump o tem nerad govori, poudarjajo pa to drugi člani njegove vlade. Stoltenberg je dejal, da si ne želijo nove hladne vojne z Rusijo in da ne bodo namestili novih jedrskih raket v Evropi, čeprav Rusija krši pogodbo o prepovedi raket srednjega dosega (INF).

Rusija, INF, Afganistan, kibernetski terorizem in drugo bo predmet pogovorov na dveh plenarnih zasedanjih v četrtek.

Stoltenberg je v kongresu priznal, da so razlike med zavezniki glede Irana, trgovine in podnebja in dodal, da so bili do zdaj vedno sposobni zgladiti nasprotja in se osredotočati na skupni obrambni pakt.

COMMENTS

Wordpress (0)