(VIDEO) Matej Tonin: “Skupna lista Podobnika in Janše nas ne ogroža!” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Matej Tonin: “Skupna lista Podobnika in Janše nas ne ogroža!”

(VIDEO) Matej Tonin: “Skupna lista Podobnika in Janše nas ne ogroža!”

“V zgodbi za skupno listo nismo sodelovali zaradi razlik v politični kulturi in načinu delovanja, pa tudi nekaterih pomembnih programskih razlik!”

Matej Tonin je ob predstavitvi sedmega na listi za Evropske volitve Francija Demšarja komentiral tudi skupni nastop SDS in SLS na evropskih volitvah. Demšar je bil med 4. februarjem 1999 in 7. junijem 2000 minister za obrambo Republike Slovenije, predhodno je bil državni sekretar na Ministrstvu za znanost in tehnologijo iz vrst Slovenske ljudske stranke, kar bi se lahko razumelo kot nekakšen “payback” oziroma dogovor NSi na sobotno dogajanje. Tonin je dejal, se je v zadnjem obdobju pri teh dveh (SLS in SDS) strankah kazala izrazita programska sorodnost. Z vidika dobrega rezultata Evropske ljudske stranke je to po njegovi oceni zagotovo dobra poteza.

NSi se skupni zgodbi ni pridružila, ker so se po besedah prvaka NSi v zadnjem času nizale nekatere razlike “v politični kulturi in načinu delovanja”, pa tudi nekatere pomembne programske razlike. Tudi tip volivcev NSi je nekoliko drugačen od tistih, ki volijo omenjeni dve stranki, je med drugim dejal Tonin:

“Pozdravljam skupno listo, ki jo omenjate, kot smo že tudi že pred časom dejali, se je v zadnjem obdobju pokazala izrazita programska sorodnost in z vidika dobrega rezultata EPP je bila zagotovo to dobra poteza. NSI se je odločila za nekoliko drugačno obliko sodelovanja. Kot ste že sami omenili, mi smo na našo listo povabili predvsem ugledne, preizkušene in pa kompetentne posameznike, ki imajo veliko znanja, imajo pa že to evropsko izkušnjo tako, da lahko začnejo delati z dnevom ena. In to je nekoliko drugačna oblika sodelovanja, kot smo se zanjo odločili leta 2014, še vedno pa je sodelovanje. Zakaj ne, predpostavljam, da me boste vprašali, zakaj tokrat tudi mi nismo v tej skupni zgodbi. Vendarle so se v zadnjem obdobju nizale nekatere razlike zlasti v politični kulturi, v načinu delovanja, pa tudi nekatere pomembne programske razlike. Zato smo kot stranka, ki je leta 2004 tudi kot prva zmagala Evropske volitve ocenili, da je ta model, za katerega smo se odločili, najboljši za nas, pa tudi za Slovenijo. Mi s to našo kandidaturo predvsem Sloveniji ponujamo možnost izbire, ponujamo alternativo tako na levi kot na desni in kdorkoli si želi močne Slovenije in tudi možne Evrope, je zagotovo lista NSi ta prava izbira.”

Po oceni Tonina, skupna lista SLS in SDS ne ogroža Nove Slovenije.

“Kot sem dejal pozdravljam to sodelovanje, tudi po raziskavah, ki smo jih mi naredili pri različnih raziskovalcih javnega mnenja, nas ta skupna lista ne ogroža, je pa dobro, da je nastala, ker so bili volivci teh dveh strank zelo podobni. In tudi s taktičnega vidika je zelo dobro, da je nastala iz tega skupna lista, medtem ko pa je tip naših volivcev nekoliko drugačen. In s tega vidika je logično, da smo šli in da bomo šli na volitve, kot smo predlagali.

Na vprašanje, ali bodo kljub nekoliko zaostrenim odnosom, potem ko je na listi Nove Slovenije nastopil tudi član stranke SDS Žiga Turk, zadeve vplivale na sodelovanje pri ustavni presoji letošnjega proračuna, Tonin dejal, da se “strokoven in pravno utemeljen tekst ustavne presoje pripravlja. “Verjamem, da bomo našli način, da tudi dobimo potrebnih 30 podpisov, da ustavno presojo vložimo.”Na vprašanje, kdaj, je Tonin dejal, da težko napoveduje, delajo pa da v najkrajšem možnem času.”

Tonin je potrdil, da so v zadnjem času potekala pogajanja o drugačnih kombinacijah oziroma o skupnem nastopu na volitvah desnosredinskih strank v različnih kombinacijah tudi s SLS-om. Dejal je, da “so bila pogajanja in pogovori strank intenzivni in korektni, na koncu je pa vsak sprejel odločitev takšno kot jo je, pač kot sem dejal, še enkrat, Sloveniji smo želeli dati izbiro, da alternativa obstaja, da je tukaj evropska lista, ki gradi na sodelovanju, povezovanju in na neki moderni politiki in politični kulturi.”

Tonin je ob tej priložnosti komentiral tudi skupni nastop SDS in SLS na evropskih volitvah. Kot je dejal, se je v zadnjem obdobju pri teh dveh strankah kazala izrazita programska sorodnost. Z vidika dobrega rezultata Evropske ljudske stranke je to po njegovi oceni zagotovo dobra poteza.

Rezultata njihove liste na volitvah ni želel napovedovati, je pa napovedal, da bodo vsebinske poudarke programa predstavili 13. aprila. Poleg Demšarja so sicer na listi NSi še Ljudmila Novak, Žiga Turk, Jožef Horvat, Lojze Peterle, Iva Dimic, Mojca Erjavec in Katja Berk Bevc.

COMMENTS

Wordpress (0)