Erdogan izgubil v velikih mestih: Je na dobri poti, da izgubi tudi največje mesto Istanbul – TOPNEWS.si

Erdogan izgubil v velikih mestih: Je na dobri poti, da izgubi tudi največje mesto Istanbul

Erdogan izgubil v velikih mestih: Je na dobri poti, da izgubi tudi največje mesto Istanbul

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je na lokalnih volitvah slabo odrezal, njegova stranka Pravica in razvoj (AKP) pa je izgubila nadzor nad Ankaro prvič po ustanovitvi stranke leta 2001 in je na poti, da izgubi tudi Istanbul, največje turško mesto.

Erdogan dominira v turški politiki vse odkar je prišel na oblast pred 16-imi leti in postopoma razširja svoje pristojnosti. Zadnja dva meseca je neutrudno vodil volilno kampanjo, ki jo je opisal kot “vprašanje preživetja Turčije”.

Udeležba 84,52 odstotna

Toda njegovi dnevni shodi in množična medijska podpora mu niso pomagali pridobiti volivcev v dveh najpomembnejših mestih, kar kaže na vpliv recesije, ki je prizadela Turčijo.

Turške televizije trdijo, da je kandidat republikanske ljudske stranke (CHP) Mansur Yavas dosegel jasno zmago v Ankari. V Istanbulu je imel SPTE 28.000 glasov več kot AKP po zadnji objavi štetja glasov, ki še vedno poteka.

“Ljudje so glasovali za demokracijo, izbrali so demokracijo,” je dejal opozicijski voditelj Kemal Kilicdaroglu in napovedal, da je njegova CHP prevzela Ankaro in Istanbul od AKP-ja ter ohranila oblast v Egejskem obalnem mestu Izmir, tretjem največjem turškem mestu.

Volilna udeležba po državi je bila 84,52 odstotna, poroča državna agencija Anadolija.

Poraz Erdoganove stranke v Ankari je velik udarec za predsednika. Še večji šok bi bila izguba Carigrada, mesta, ki je trikrat večje od turške prestolnice, kjer je Erdogan začel svojo politično kariero in v devetdesetih letih bil tudi njen župan.

Vodja volilnega odbora Sadi Guven je novinarjem povedal, da ima kandidat CHP v Istanbulu Ekrem Imamoglu trenutno 4.159.650 glasov, medtem ko ima nekdanji premier AKP Binali Yildirim 4.131.761 glasov.
Dodal je, da obstaja tridnevni rok za pregled rezultatov in da v sistem zaradi težav še niso vnesli rezultatov s 84-ih od skupno okoli 31.000 volilnih mest v Istanbulu.
Anadolija poroča, da se bo AKP pritožila v nekaterih okrožjih v Ankari, Erdogan pa je dejal, da bo to storil povsod, kjer bo to potrebno.
V svojem govoru v nedeljo zvečer je potrdil poraz AKP v Istanbulu, čeprav je poudaril, da njegova stranka ohranja večino mestnih četrti.

Erdogan je obljubil, da se bo Turčija zdaj osredotočila na gospodarske težave pred državnimi volitvami leta 2023.

“Pred nami je dolgo obdobje, v katerem bomo uvedli gospodarske reforme, ne da bi ogrozili pravila tržnega gospodarstva,” je dejal.

Erdogan je kot najmočnejši turški voditelj po ustanovitelju Mustafi Kemalu Ataturku svojo podporo zgradil na močni gospodarski rasti in podpori konzervativnih turških muslimanov.

Po lanskih volitvah si je razširil pristojnosti in okrepil funkcijo predsednika, kar je bilo potrjeno z minimalno večino na referendumu leta 2017. To je vznemirilo zahodne zaveznike, ki so zaskrbljeni glede vse bolj avtoritarne Ankare.

Valutna kriza je po lanskih volitvah zrušila vrednost lire za 30 odstotkov, gospodarstvo pa se je znašlo v četrtem četrtletju recesije. Erdogan za gospodarske težave obtožuje napade z Zahoda in trdi, da bo Turčija premagala te težave, saj je sam “šef” gospodarstva.

“Današnje volitve so tako zgodovinske kot leta 1994,” je na Twitterju zapisal turški novinar Rusen Cakir, ki se je skliceval na leto, ko je Erdogan postal župan Istanbula.

“To je znak, da je stran, ki je bila odprta pred 25-imi leti, obrnjena.”

Slab večer za AKP

Wolfango Piccoli, višji podpredsednik Agencije za politično tveganje Teneo, poudarja, da je AKP izgubila sedem od dvanajstih najpomembnejših turških mest, pri čemer Istanbul ni vštet.”

To je slab večer za AKP,” je poudaril. “V vseh gospodarskih središčih v državi se je stranka AKP odrezala zelo slabo. Za stranko, ki se predstavlja kot podjetniška, pa je to velik problem,” je zaključil.

V večinskem kurdskem jugovzhodu Turčije so prebivalci slavili, saj je prokurdska opozicijska Ljudska demokratična stranka (HDP) vrnila okrožja, ki so jih oblasti prevzele pred dvema letoma z obtožbami, da je stranka povezana s terorizmom.

COMMENTS

Wordpress (0)