Macron ne bo priznal izraelske suverenosti nad Golansko planoto – TOPNEWS.si

Macron ne bo priznal izraelske suverenosti nad Golansko planoto

Macron ne bo priznal izraelske suverenosti nad Golansko planoto

Predsednik Francije Emmanuel Macron je ponovil, da Francija ne sprejema odločitve ZDA o priznanju suverenost Izraela nad Golanom.

“Predsednik je poudaril, da je priznanje izraelske suverenosti nad Golansko planoto, okupiranim ozemljem, ogroža mednarodno pravo in lahko le prispeva k povečanju napetosti v regiji,” je sporočila Elizejska palača v izjavi, ki so o objavil po obisku jordanskega kralja Abdulaha II. v Parizu.

Trump je priznal suverenost nad Golanom

21. marca je ameriški predsednik Donald Trump priznal izraelsko suverenost nad Golansko planoto, kar pomeni spremembo stališča, ki so ga ZDA zastopale več desetletij. Francoska diplomacija se je takoj odzvala z opozorilom, da nasprotujejo izraelski aneksiji te sirske planote, ki jo je leta 1967 zavzel Izrael.

To ozemlje, ki je strateško pomembno za obe državi, je bogato z vodo in se dviguje nad Galilejo in jezerom Tiberias na strani, ki jo nadzira Izrael.

Emmanuel Macron je v petek sprejel kralja Abdulaha II., s katerimi je govoril o regionalnih krizah, zlasti o Siriji in o izraelsko-palestinskem konfliktu.

“Oba voditelja sta potrdila svojo zavezanost politični rešitvi sirske krize kot edinemu načinu za trajno odpravo nestabilnosti, ki jo ta kriza povzroča za regijo in Evropo,” je po srečanju sporočila Elizejska palača.

“Francija trdi, da bi normalizacija odnosov z režimom v Damasku, ki ne bi sledila takšni vključujoči rešitvi, spodkopala vse možnosti za mir v Siriji in s tem vsako možnost za varno, dostojno in svobodno vrnitev sirskih beguncev.”

Srečanje je bila priložnost za Pariz, da ponovno izrazi svoje stališče, da “reševanje izraelsko-palestinskega konflikta ni mogoče brez priznanja dveh držav, Izraela in Palestine, ki živita druga ob drugi v miru in s priznanimi in varnimi mejami z Jeruzalemom kot glavnim mestom”.

Kakšno stališče je zavzelo slovensko ministrstvo za zunanje zadeve v zvezi z ameriškim priznanjem izraelske suverenosti nad Golansko planoto, okupiranim sirskim ozemljem, nam do danes še ni uspelo izvedeti. Ministrstvo se v zvezi s tem vprašanjem doslej še ni javno odzvalo.

COMMENTS

Wordpress (0)