“Druži ju sedanjost, s tem, da je Marjan Šarec prihodnost, Janez Janša pa preteklost” – Damir Crnčec v intervjuju za Siol na vprašanje, ali sta si Janša in Šarec podobna? – TOPNEWS.si

“Druži ju sedanjost, s tem, da je Marjan Šarec prihodnost, Janez Janša pa preteklost” – Damir Crnčec v intervjuju za Siol na vprašanje, ali sta si Janša in Šarec podobna?

“Druži ju sedanjost, s tem, da je Marjan Šarec prihodnost, Janez Janša pa preteklost” – Damir Crnčec v intervjuju za Siol na vprašanje, ali sta si Janša in Šarec podobna?

V odmevnem intervju državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Damirja Crnčeca, ki ga je dal za spletni portal Siol, Crncec, ki je bil ob svojem imenovanju deležen tako “prijateljskega ognja” oziroma napadov z desne kot tudi napadov in dvoma sedanjih političnih sopotnikov v koaliciji, dobršen del intervjuja namenja problemom nacionalne varnosti, kjer poleg groženj nezakonitih migracij, boja proti terorizmu in kibernetski varnosti, po njegovi oceni Slovenijo kot majhno državo lahko skrbijo “poskusi nenavadne interpretacije zgodovine, ki prihajajo tako z vzhoda kot zahoda ter nespoštovanje zavez znotraj Evropske unije, kjer omenja predvsem neuveljavitev arbitraže. Glede svojega vpliva na druga področja, ki niso povezana z nacionalno varnostjo, pa Crnčec pravi, da se “počuti kot Nessie iz Loch Nessa. Vsi govorijo o njej, videli so posnetke, ampak nihče je pa ni v resnici spoznal.”

Siol: V kabinetu predsednika vlade ste primarno zadolženi za področje nacionalne varnosti, vendar mnogi poudarjajo, da vaš vpliv sega tudi zunaj okvirjev vašega strokovnega področja. Svetujete premierju Šarcu tudi glede zadev, ki niso povezane z nacionalno varnostjo?

S predsednikom vlade se nekako strinjava v pogledih na slovensko in evropsko zgodovino, v pogledih na politično sedanjost in tudi v pogledu na to, po kakšni poti naj gre Slovenija v prihodnje.

Poudaril bi predvsem to, o čemer je tudi predsednik vlade že večkrat govoril. Tisto, kar lahko slovenski narod in našo majhno državo skrbi, so poskusi nenavadne reinterpretacije zgodovine in ideje, ki prihajajo v Slovenijo tako z vzhoda kot tudi zahoda in ne nazadnje tudi nespoštovanje zavez znotraj evropske skupnosti, kot je recimo neuveljavljanje arbitraže.

Siol: Če sva lahko nekoliko bolj konkretna … Predvsem na področju kadrovanja naj bi imela vaša beseda veliko težo. Pri katerih kadrovskih odločitvah te vlade ste do zdaj sodelovali?

Največjo besedo sem imel pri svojem imenovanju, ko sem se po tehtnem razmisleku odločil, da sprejmem premierjevo ponudbo in prevzamem funkcijo. Ključni izziv je, da sistem nacionalne varnosti, ki je v Sloveniji zmeraj deloval dobro, ampak se je v zadnjih letih znašel v neki letargiji, poženemo naprej.

Kar se pa tiče drugih kadrovskih vprašanj, pa bom odgovoril tako kot pri marsikateri stvari, ki sem jo slišal o sebi v zadnjem času. Včasih se počutim kot Nessie iz Loch Nessa. Vsi govorijo o njej, videli so posnetke, ampak nihče je pa ni v resnici spoznal.

Siol: Kakšen je torej vaš vpliv na vladne kadrovske poteze?

S predsednikom vlade se seveda pogovarjava o številnih vprašanjih. To je zaradi moje funkcije samoumevno. Odločitve, tudi kadrovske, pa so stvar predlagateljev in tistih, ki o tem odločajo. In državni sekretar ne odloča o teh zadevah.

V zadnjem delu intervjuja pa Crnčec odkrito spregovori, zakaj se je razšel s predsednikom SDS Janezom Janšo, kdo ga je predstavil Marjanu Šarcu, ki mu je svetoval že v času volilne kampanje ter o tem kakšen človek je po njegovem mnenju Janša, kjer Crncec pravi, “da je vprašanje predvsem zanj. Kar se pa tiče politične dimenzije, sem zelo jasno povedal, da je skozi moje oči politični dinozaver v digitalni dobi in da seveda politik, katerega glavni motiv za priti na oblast je maščevalnost, ne more biti predsednik vlade. To je moje stališče, za katerim trdno stojim.” V javnosti pa najbolj odmeva odgovor na vprašanje, ali sta si Šarec in Janša kljub vsemu morebiti v čem podobna, vsaj v kakšni malenkosti, kjer Crnčec odgovarja:

“Morda bi lahko rekel, da ju druži sedanjost, s tem, da je Marjan Šarec prihodnost, Janez Janša pa preteklost.”Na ta zapis se je že odzval Janez Janša na Twitterju.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1111651132676423680

Siol: Preden ste se pridružili Marjanu Šarcu, ste med drugim vodili Odbor 2014, ki si je prizadeval za izpustitev predsednika SDS Janeza Janše, obsojenega v zadevi Patria, iz zapora. Nato sta se vajini poti z Janšo razšli. Nam lahko pojasnite, zakaj konkretno je med vama prišlo do spora? Verjetno se je veliko dogajalo že pred Janševimi očitki, da kot direktor Sove Arhivu niste izročili vseh dokumentov o nekdanji Službi državne varnosti?

Verjetno je prvi sprožilec teh razpok bil v tem, ko je Janez Janša očitno dobil občutek osebne ogroženosti na podlagi nekih informacij, ki jih je dobival od svojih takratnih strankarskih kolegov.

Sam sem se odločil, da dokončno presekam takrat, ko sem bil deležen napada okoli predaje oziroma nepredaje arhiva Službe državne varnosti, kjer se je izkazal ta napad name, če se izrazim v moderni terminologiji, kot čisti “fake news” oziroma lažna novica. Šlo je za sprenevedanje, da o predaji nisem ničesar povedal, a sem to demantiral s tem, ko sem na spletu objavil arhivsko novico, iz katere je bilo razvidno, da sva s takratnim šefom Arhiva Jožetom Dežmanom naredila to primopredajo in da je to videla vsa slovenska javnost.

Siol: So bili že pred tem mogoče kakšni napadi na vas?

Da, seveda, dogajalo se je marsikaj, a sem vse to sprejemal z nasmehom.

Siol: Kaj se je dogajalo?

Bilo je kup govoric in raznih tračev, ob katerih sem samo zamahnil z roko.

Siol: Kakšnih tračev?

Kakšnih tračev? Ostaniva pri tem (smeh, op. p.). Zdaj se ponavlja ta vaja, vendar tokrat prihaja od obeh strani, z leve in z desne.

Siol: Kakšen človek je po vašem mnenju Janša?

To je vprašanje predvsem zanj. Kar se pa tiče politične dimenzije, sem zelo jasno povedal, da je skozi moje oči politični dinozaver v digitalni dobi in da seveda politik, katerega glavni motiv za priti na oblast je maščevalnost, ne more biti predsednik vlade. To je moje stališče, za katerim trdno stojim.

Siol: Če bi se lahko vrnili v preteklost, bi znova protestirali za njegovo izpustitev iz zapora?

Tam je bilo načeloma vprašanje, ali so dokazi za to krivdo. Na koncu smo videli, kakšen je bil sodni epilog. Ravno ta moja pretekla ravnanja in aktivnosti so me sicer pripeljali sem, kjer sem danes. Vračanje v preteklost je pa za zdaj mogoče samo v holliywoodskih scenarijih.

Siol: Svojo kariero ste nato nadaljevali skupaj z Marjanom Šarcem. Kdaj in kje sta se prvič srečala?

Kot je zapisal eden od vaših novinarskih kolegov, sem v letu 2015 oziroma 2016 postal “politični” prosti strelec. Skozi debate, ki sem jih imel z različnimi ljudmi, je do mene prišla tudi informacija, da Marjan Šarec razmišlja o predsedniški kandidaturi, kar se mi je takoj zdela zanimiva in dobra zgodba.

Siol: Zakaj? Ali ste Šarca že osebno poznali?

Ne. Zaradi njegovega političnega in družbenega profila. Prva vzporednica, ki sem jo naredil, je bila z uspešnim ameriškim predsednikom Ronaldom Reaganom, ki je bil pred tem prav tako igralec.

Siol: Drži, da vaju je predstavil aktualni notranji minister Boštjan Poklukar?

Tako.

Siol: Na čigavo pobudo je prišlo do tega, da ste mu svetovali že v predsedniški kampanji?

Rekel bi, da so šle stvari spontano.

Siol: Šlo je za neformalno svetovanje?

Da, seveda. To so bile v bistvu debate ob piru, a brez pira.

1. seja 13. slovenske vlade.

Siol: Da boste postali državni sekretar, je bila skrivnost vse do zadnjega trenutka, medtem ko so bila druga imena znana že prej. Zakaj ste se odločili za takšno taktiko?

Ker drugače ne bi bil državni sekretar.

Siol: Zakaj tako mislite?

Spremljali ste odzive, tako z leve kot z desne. Tudi ti odzivi so utrdili sredinskost te zgodbe, ki jo predstavlja politika predsednika vlade in stranke, ki jo vodi. Mislim, da je to tisto, kar je bil poduk za vse.

Siol: Na te odzive se nanaša tudi zanimiva karikatura, ki jo imate na steni svoje pisarne in na kateri vas z ene strani označujejo za janšista, z druge pa za podtaknjenca …

Ta karikatura simbolizira to mojo pozicijo in seveda tudi vse, kar je bilo o tem v preteklosti povedano v javnosti.

Siol: Kdo vse je pred vašim imenovanjem vedel, da boste postali državni sekretar v premierjevem kabinetu?

Vem zase in za predsednika vlade.

Že takoj po imenovanju so se pojavile zahteve po vašem odstopu oziroma da vas premier Šarec zaradi vaših stališč do nezakonitih migracij zamenja. Kako ste doživljali te pozive?

Kot nekaj popolnoma pričakovanega in kot klasično slovensko politično folkloro.

Siol: Je bilo vseeno težko zdržati?

Saj veste, kako je rekel nekdanji britanski premier Winston Churchill: “Če ne maraš vročine, ne hodiš v kuhinjo.”

Siol: V čem se Marjan Šarec razlikuje od Janeza Janše?

Mislim, da so kakršnekoli vzporednice popolnoma izven konteksta. Marjan Šarec je s svojimi ravnanji v preteklosti, tudi v zadnjega pol leta in tudi s tem, kako je postavil to vlado, pokazal in dokazal, da je tisto, kar je govoril v kampanji, da je čas za novo generacijo, tukaj.

Torej, za neki moderen tip politike, lahko bi rekel tudi nekonvencionalne, ki pa je v svoji osnovi tudi zelo jasna. Torej, vrniti politiko kot tisto, ki dela za ljudi, in ne obratno. Ne politika, ki se ukvarja sama s sabo, ampak politika, ki bo imela pokazati konkretne rezultate.

Siol: Sta si Šarec in Janša kljub vsemu morebiti v čem podobna, vsaj v kakšni malenkosti?

Morda bi lahko rekel, da ju druži sedanjost, s tem, da je Marjan Šarec prihodnost, Janez Janša pa preteklost.

Siol: Je Marjan Šarec res kot Luka Dončić slovenske politike?

Te primerjave med športom in politiko so lahko priljubljen način komuniciranja. Dejstvo je, da je Marjan Šarec dokazal, da zna tudi metati politične trojke in delati trojne dvojčke.

COMMENTS

Wordpress (0)