Venezuela Guaidoju za 15 let prepovedala opravljanje javne funkcije – TOPNEWS.si

Venezuela Guaidoju za 15 let prepovedala opravljanje javne funkcije

Venezuela Guaidoju za 15 let prepovedala opravljanje javne funkcije

Venezuelske oblasti so vodjo venezuelske opozicije in samooklicanega predsednika države Juana Guaidoja odstavile s položaja predsednika parlamenta in mu prepovedale opravljanje javnih funkcij.

Venezuelske oblasti so danes sporočile, da je opozicijskemu voditelju in predsedniku parlamenta Juan Guaidu prepovedano opravljanje javne funkcije za obdobje 15-ih let, medtem ko poskuša izvesti spremembo oblasti v Venezueli s podporo ZDA.

Glavni državni revizor Elvis Amoroso, ki nadzoruje preglednost državne uprave v Venezueli, se je odločil “prepovedati državljanu (Juan Guaidou) opravljanje katerekoli javne funkcije, na katero se pride s sodelovanjem na volitvah v najdaljšem možnem trajanju na podlagi zakona,” je Amoroso povedal na državni televiziji.

To je obdobje petnajstih let, je opozoril vodja tega organa, ki je na splošno blizu sedanji oblasti.

Glavni državni revizor: Guaido je bil na 91-ih potovanjih zunaj države

Po besedah Amorosa, Guaido v svoji davčni napovedi ne upravičuje nekaterih stroškov v Venezueli in v tujini z denarjem iz drugih držav.

“Bil je na 91-ih potovanjih zunaj države, kar jestalo več kot 310 milijonov bolivarjev (približno 94.000 dolarjev po trenutnem menjalnem tečaju), ne da bi navedel izvor tega denarja,” je dejal revizor.

Ta organ je 11. februarja začel preiskavo proti vodji opozicije. Državno pravobranilstvo je prosil, naj “sprejme potrebne ukrepe”, ne da bi omenil druge podrobnosti.

Bivši kandidat na predsedniških volitvah leta 2013 Henrique Capriles je bil sankcioniran na enak način in mu je bila udeležba na volitvah prepovedana, za kar lani ni mogel kandidirati.

Guaido je zavrnil prepoved

Guaido, ki ga je za venezuelskega začasnega predsednika priznalo petdeset držav, je zavrnil 15-letno prepoved udeležbe na volitvah, o čemer je odločil glavni državni revizor Elvis Amoroso, z besedami, da je slednja nezakonita.

“On ni revizor, on to ni in ne obstaja prepoved udeležbe na volitvah.” Revizorja lahko imenuje le legitimni parlament, “je dejal Guaido in opozoril, da je Elvisa Amorosa na to funkcijo imenovala ustavodajna skupščina, podrejena vladi, ki je prevzela pooblastila parlamenta.

COMMENTS

Wordpress (0)