Britanski parlament je prevzel nadzor nad brexitom – TOPNEWS.si

Britanski parlament je prevzel nadzor nad brexitom

Britanski parlament je prevzel nadzor nad brexitom

Britanski parlamentarci so danes po dolgi razpravi glasovali in prevzeli nadzor nad procesom brexit.

Oliver Letwin

Poslanci so s 329 glasovi za in 302 proti sprejeli amandma, ki ga je predlagal poslanec konzervativne stranke Oliver Letwin.

Sprejeti amandma omogoča parlamentu, da sprejme dnevni red v parlamentu, ko gre za brexit.

Parlament lahko v sredo glasuje o največ sedmih možnostih za rešitev brexita.

To pomeni, da parlament ni več vezan na možnosti, ki bi jih na glasovanje postavila premierka Mayeva, poslanci bodo zdaj svoje predloge uvrstili na dnevni red ter o njih glasovali in poskušali rešiti problem brexita.

Z včerajšnjim glasovanjem je parlament odprl možnost, da se v sredo glasuje o alternativnih možnostih za brexit.

CNN poroča, da bodo parlamentarci lahko v sredo glasovali o največ sedmih različicah za rešitev brexita in dodaja, da Theresa May ni dolžna sprejeti tega, kar bodo izglasovali.

Premierkin predlog so parlamentarci zavrnili že dvakrat, Mayeva pa je že v ponedeljek popoldne povedala, da ve, da nima parlamentarne podpore za svoj sporazum in da ga ne bo uvrstila na glasovanje še tretjič, dokler ne bo prepričana, da ima zadostno podporo.

Mayeva je naročila ministrom in stranki, da glasujejo proti

BBC prav tako poroča, da je vlada svojim ministrom naročila, naj glasujejo proti Letwinovem amandmaju.Trije ministri so kljub temu podprli Letwinov predlog in odstopili s svojih funkcij. Skupaj z njimi je število ministrov, ki so zapustili vlado Therese May, naraslo na 29 ministrov.

Mayeva je naročila stranki oziroma članom svoje stranke, ki sedijo v parlamentu, naj glasujejo proti. Kljub temu je 30 članov njene stranke glasovalo za predlagani amandma.

Britanski mediji so se razpisali, da Mayeva nima nadzora nad brexitom, niti nad vlado, niti nad stranko.

Kaj sledi?

Po poročanju BBC bo v sredo potekalo glasovanje o različnih možnostih glede brexita, glasovalo pa se bo tudi o sporazumu premierke Mayeve.

BBC kot nekatere od možnosti omenja umik člena 50 in odstop od brexita, nov referendum, glasovanje o premierkinem sporazumu z dodatkom carinske unije in dostopom do enotnega trga EU, glasovanje o sporazumu o prosti trgovini z EU-jem ali glasovanje o brexitu brez sporazuma.

COMMENTS

Wordpress (0)