(VIDEO) Šokantna lista Marjana Šarca za evropske volitve – Šarec v stilu rimskega cesarja Kaligule, ki je imenoval konja Incitata za konzula – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šokantna lista Marjana Šarca za evropske volitve – Šarec v stilu rimskega cesarja Kaligule, ki je imenoval konja Incitata za konzula

(VIDEO) Šokantna lista Marjana Šarca za evropske volitve – Šarec v stilu rimskega cesarja Kaligule, ki je imenoval konja Incitata za konzula

Lista Marjana Šarca je pozno popoldne predstavila kandidatke in kandidate za prihajajoče volitve v Evropski parlament. Predsednik stranke Marjan Šarec je uvodoma sicer dejal, da je to začetek novega obdobja za stranko Lista Marjana Šarca. Poudaril je, da volitve v stranki jemljejo resno, saj bodo izjemnega pomena. »Če želimo ohraniti EU, moramo biti aktivni,« je dodal predsednik stranke. Ljudje na listi LMŠ to po njegovi oceni izražajo. »Naša miselnost je, da je treba dati priložnost novim ljudem, da je treba priložnost dati tudi mladim,« je dodal. “To je tako kot poslati skladbo na Eurosong – težko veš, kaj je zmagovalna formula,” je bil slikovit Šarec.

Čeprav je na listi večina kandidatov, ki jih praktično nihče ne pozna, in so večinoma že kandidirali na parlamentarnih volitvah, kjer niso bili izvoljeni, pa je odločitev Marjana Šarca, da za nosilko liste postavi novinarko Pop TV veliko presenetljiva, da ne rečemo kar šokantna. Uradna predstavitev nosilke liste Irene Joveve je, da je diplomirala iz mednarodnih odnosov, leta 2017, pa z nalogo “Odnos Evropske unije do makedonskega nacionalnega vprašanja” zaključila magistrski študij, smer Svetovne študije.

V predstavitvi med drugim piše, “da je štiri leta je delala kot novinarka Slovenske tiskovne agencije, za svoje delo je konec leta 2014 prejela tudi nagrado Društva novinarjev Slovenije čuvaj/Watchdog za debitantko leta. Prav nagrada je odigrala pomembno vlogo pri povabilu v uredništvo 24 ur na POP TV, kjer je začela delati februarja 2015 in postala ena od ključnih v novinarski ekipi.” Če pustimo ob strani nezaupnico Društvu novinarjev Slovenije, ki je Jovevo prepoznala kot debitantko leta čuvaj/Watchdog ima njen prestop v politiko več razsežnosti. Za novinarstvo sicer prestop Irene Jovove v politiko ne bo naredil velike škode, kvečjemu obratno, saj nekih presežkov pri njej do sedaj nismo zaznali. Njena kandidatura pa ne nosi nobenega tveganja, saj je prva na listi, po javnomnenjskih projekcijah pa naj bi LMŠ dobil kar štiri mandate.

Seveda, ne gre zameriti novinarski kolegici Ireni Jovevi, ki je dobila ponudbo, ki je ni mogla zavrniti. Joveva je bila najprej štirinajst dni na dopustu, potem pa, ko je o ponudbi in o svoji odločitvi seznanila odgovorno urednico Tjašo Slokar, zadnja dva tedna na bolniški. Informacija je bila tako tajna, da za kandidaturo niso vedeli niti njeni novinarski kolegi, ampak samo vodstvo Pro Plusa, ki se je znašlo v precej neprijetni situaciji, saj se ne bodo mogli izogniti očitkom: ja, seveda, saj je Pro Plus hišna televizija Marjana Šarca in torej kanidatura Irene Joveve ni v tem smislu nobeno presenečenje. Je pa na nek način predsednik LMŠ presenetil s tem, da lahko kandidira kogarkoli za katerokoli funkcijo in obenem kastrira glavno medijsko hišo v smislu, “češ saj smo vedeli, da gre za hišno medijsko hišo stranke LMŠ”.

Vendar tudi, če bi kandidaturo ambiciozni novinarki odsvetovali, verjetno ne bi dosegli ničesar, saj je njena intimna želja bila pravzaprav diplomacija in novinarstvo je bilo le nujno zlo. In resnici na ljubo je bila njena ambicioznost obratno sorazmerna z novinarskimi dosežki, čeprav je veljala za pridno novinarko, ki pa ni delala nobenih presežkov, ampak bolj poročala “by the book”.

Bolj gre za vprašanje odločitve Marjana Šarca, ki je v smislu Gaja Julija Cezarja Germanika, znanega tudi kot Gaj Cezar, na kratko Kaligule, ki je rimskemu imperiju vladal od leta 37 do smrti. Gaj je v drugi polovici vlade prekinil s sistemom principata, ki je bil navidezna demokracija, in začel uvajati despotski tip vlade helenističnega tipa. Kaligula je znan tudi po tem, da je svoj odpor do senata in republikanske tradicije nasploh simbolično pokazal z imenovanjem konja Incitata za konzula. Pri Šarcu gre za fenomen novih obrazov in odpora proti stari politiki oziroma znanim obrazom, saj je zavrnil recimo skupni nastop s SMC-jem In SAB-om. Šarec je namreč z eno potezo kastriral tako slovensko “staro” politiko, kot novinarstvo, češ, lahko kupim kogarkoli od vas. Pa še prav ima, saj nihče ne more ponuditi novinarske plače, kot jo imajo poslanci. Evropski poslanci prejmejo približno 13.000 evrov bruto na mesec, od tega jim porabe v višini 4416 evrov, ki jih prejmejo, ni treba nikakor in nikomur dokazovati.

Če se vrnemo h kandidatni listi, razen Klemna Grošlja, ki so ga predstavili kot “doktorja obramboslovja s širokim naborom družboslovnih znanj, predvsem s področij nacionalne in mednarodne varnosti, sodobnih sistemov varnosti, delovanja sodobne države in organizacij, njihovega vodenja in upravljanja. Je avtor več strokovnih člankov in komentarjev s področja nacionalne in mednarodne varnosti,” na listi praktično ni znanih imen.

Ker od novinarjev nihče ni poznal nikogar, so nam kasneje iz stranke poslali pisno sporočilo, iz katerega je razvidno, da so na listi naslednji kandidati. Eden od novinarskih kolegov je zadevo komentiral v stilu, da bi bilo bolje, če bi kandidate za evropske volitve iskali kar na avtobusni ali železniški postaji v Ljubljani.

Edis Rujović je diplomiral na Fakulteti za varnostne vede, smer kriminalistično preiskovanje. Zaposlen je v telekomunikacijskem podjetju kot specialist za nadzor in kvaliteto. Je član Občinskega sveta Občine Kamnik.

Mag. Katja Damij je magistrica informacijsko-upravljavskih znanosti, univerzitetna diplomirana inženirka računalništva in informatike. Je finančna svetovalka, predavateljica, direktorica družinskega podjetja, sodeluje v številnih fintech projektih.

Jasna Ružicki je diplomantka mednarodnih odnosov in študentka magistrskega študija smeri obramboslovje na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. V času študija se je udejstvovala različnih aktivnosti s področja politike in mednarodnih odnosov ter Erazmus študentske izmenjave. Bila je tudi član društva za Združene narode Slovenija.

Luka Kočevar je zaključil študij na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. S politiko se je prvič aktivno srečal v stranki Naša Notranjska, kjer je že od samega začetka aktiven član. Na zadnjih lokalnih volitvah je nastopil kot županski kandidat, je aktualni svetnik v občinskem svetu občine Cerknica.

Dr. Justina Erčulj je profesorica slovenskega in angleškega jezika. Magistrirala in doktorirala je iz vodenja v izobraževanju v Manchestru v Veliki Britaniji. Na področju izobraževanja deluje že dobrih 32 let, zadnjih 23 kot področna sekretarka v Šoli za ravnatelje, kjer razvija in izvaja programe za usposabljanje ravnateljev. Vodila je številne projekte ter predavala na tujih univerzah v Evropi.

Rudi Spruk je po izobrazbi elektrotehnik, zaposlen kot vodja projektov v mariborskem podjetju, ki proizvaja elektronske izdelke za domači in tuji trg. Je eden od glavnih akterjev lokalne mreže stranke LMŠ v Mariboru.

COMMENTS

Wordpress (0)