Kliči “M” za odstop… – TOPNEWS.si

Kliči “M” za odstop…

Kliči “M” za odstop…

Minuli teden je bil teden odstopov. Najprej Leben, potem najava Alenke Bratušek, da bo zamenjala Topolka in čeprav so medij zahtevali še, se je stanje po sredi za en dan nekako umirilo, nato pa včeraj kot strela z jasnega še en odstop Petera Vilfana, sekretarja v kabinetu predsednika vlade, ki ni samo odstopil s funkcije ampak najavil, da se za vedno umika iz politike. Bolj kot serija odstopov, je zanimiv trend in sama scenografija dogodkov, kjer sem se spomnil znanega Alfreda Hitchcocka. Ni ravno slovel kot režiser, ki bi sledil trendom. Saj se spomnite znanega Hitchcockovega filma Kliči M za umor, ko premožna Margot Wendice pove svojemu ameriškemu ljubimcu, da kljub vsemu ne bo zapustila moža. Pojasni mu, da je ta na njeno veliko presenečenje spet začel kazati zanimanje zanjo, zato se je odločila, da mu ostane zvesta in da zakonu še eno priložnost. Ne sluti pa, da njen mož kuje podel načrt, kako se je znebiti.

Seveda, v slovenski politiki ni prav nič filmskega, pa bi vendarle lahko rekli, da se glede na dinamiko dogajanja v vladni palači zgodbe o odstopih pišejo same in jih novinarjem sploh ni treba pretirano iskati. Lahko bi jim dali skupni naslov Kliči M za odstop. O odstopu Jureta Lebna je bilo več ali manj vse napisano in zato se bomo k njej vrnili na koncu. Pri odstopu Vilfana pa je zanimiva njegova odstopna izjava. “Odstopam, ker ne želim obremenjevati ne dela vlade ne vas kot predsednika vlade, saj vas izredno cenim in spoštujem. Verjamem, da boste še naprej podpirali slovenski šport, ki bolj kot kdajkoli prej potrebuje pomoč in podporo države,” je zapisal.

“Današnji dan pomeni tudi moj definitivni odhod iz slovenske politike, v katero sem bolj ali manj po naključju vstopil s svojimi štiriinpetdesetimi leti, pri enainšestdesetih pa se vračam nazaj domov, na področje, ki sem mu praktično posvetil celotno svoje življenje.”

Vilfan je v državno politiko vstopil kot poslanec Pozitivne Slovenije leta 2011. Ob razpadu stranke se je pridružil takratnemu Zavezništvu Alenke Bratušek (danes SAB), kjer je bil tudi podpredsednik. Po prometni nesreči spomladi 2014, v kateri je zbil pešca, je odstopil kot poslanec.

Na predčasnih državnozborskih volitvah 2014 je na listi zavezništva dobil še en poslanski mandat, a je leta 2015 izstopil in se pridružil poslanski skupini DeSUS. Leta 2016 je sporočil, da ga je sodišče zaradi povzročitve prometne nesreče obsodilo na osem mesecev pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo, kar pa zanimivo ni bilo usodno za njegovo politično kariero.

Za Vilfana je bil na koncu usoden zapis Reporterja, da je finančna uprava v prekrškovnem postopku ugotovila, da mora njegovo športno društvo plačati okoli 30.000 evrov davka, pri čemer novinarji navajajo, da je državni sekretar domnevno oškodoval davčno blagajno v obdobju od 2007 do 2012 s komentiranjem košarkarskih tekem za RTV Slovenija in Pro Plus. Vilfan je vse navedbe zanikal.

Bolj zanimiva kot sami odstopi je bila včeraj reakcija medijev na odločitev poslanca LMŠ Darija Krajčiča, da razmišlja o umiku odstopne izjave, ki jo je pred dnevi podal po “aferi sendvič”. Odločil se bo do ponedeljkove seje DZ, ko je predvidena seznanitev z njegovim odstopom. Kot je včeraj povedal Krajčič, je bila njegova odločitev za odstop prezgodnja oziroma prenagljena. Pojasnil je okoliščine, ki so se odtlej spremenile. Po njegovih navedbah se je pokazalo, da v njegovem “eksperimetu”, za katerega priznava, da je bil neprimeren, ni šlo za krajo. “Za krajo morajo biti izpolnjeni še drugi pogoji, med drugim mora biti izkazan naklep, namen, da se okoristiš, da tajiš, da ne plačaš,” je povedal in zatrdil, da vseh teh elementov v njegovem dejanju, ko je iz trgovine odnesel sendvič in ga pozneje tudi plačal, ni bilo.

Te okoliščine so ga privedle do razmišljanja, ali bi morebiti odstopno izjavo umaknil. To možnost ima do ponedeljka do 12. ure, ko je na dnevnem redu seje DZ seznanitev z njegovim odstopom. O tem bo temeljito razmislil.

Reakcija medijev in predvsem predsednika vlade Marjana Šarca, ki se je na Brdu pri Kranju udeležil slovesnosti ob dnevu civilne zaščite, je bila burna. “Gospod Krajčič me ni nič obvestil, kot sem rekel verjame, da bo tem temeljito razmislil, je med izbiro ali obdržati službo in izgubiti dostojanstvo in obratno.” Dodal pa je, da Krajčiča nihče ne more prisiliti, naj odstopi, saj so poslanci avtonomni. “Verjamem, da bo temeljito premislil tako o svojem dejanju kot o tem, da je odstop že podal in kaj bi to pomenilo, če od tega zdaj odstopi ne. … Ja, seveda, potem bo težko član LMŠ, ker ni ravnal po načelih stranke LMŠ,” je me drugim dejal Marjan Šarec.

Krajčič bo v primeru, da ostane poslanec lahko deloval le zunaj poslanske skupine, kot nepovezani poslanec. “Kako bi to naprej naredil, ne vem, ker bi bilo odvisno tudi od poslanske skupine, kako bi me sprejela in razumela,” je pojasnil. Možnost je, da se umakne med nepovezane poslance, je povedal Krajčič. Dodal je, da ga tudi na cesti ustavljajo in nihče ni rekel karkoli zoper njega v smislu kraje sendviča, pač pa so mu izrazili podporo. “A če bi bil pri mojem dejanju izkazan element kraje, ne bi imel nobenega pomisleka, da bi vztrajal pri odstopni izjavi,” je poudaril Krajčič.

Če Krajčič ne bo uresničil svoje napovedi, to Šarčeve avtoritete po prepričanju slednjega ne bo zmanjšalo: “Svoje sem namreč povedal. Povedal sem, da poslanec v primeru odstopa izgubi službo, ohrani oziroma še pridobi pa dostojanstvo.”

Če pustimo ob strani dejstvo, da bo imel LMŠ v primeru, da Krajčič ostane, od ponedeljska samo 12 namesto 13 poslancev, je bila zanimiva silovita reakcija medijev, ki je sledila, kako je mogoče, da si nekdo, ki je že ponudil odstop, premisli, saj so ga domači mediji že pokopali, postal pa je tudi zvezda v svetovnih medijih kot merilo ničelne tolerance do odklona, ki si ga je privoščil, ko ni plačal sendviča, nato pa o tem še na seji odbora za kmetijstvo o tem uradno obvestil slovensko javnost. Sedaj pa si je naenkrat premisli. To vendar ni mogoče, saj so mediji vendarle že opravili svoje poslanstvo.

COMMENTS

Wordpress (0)