Po Venezueli na vrsti Nikaragva? John Bolton opozoril Daniela Ortego: Tvoji dnevi so odšteti! – TOPNEWS.si

Po Venezueli na vrsti Nikaragva? John Bolton opozoril Daniela Ortego: Tvoji dnevi so odšteti!

Po Venezueli na vrsti Nikaragva? John Bolton opozoril Daniela Ortego: Tvoji dnevi so odšteti!

Svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa za nacionalno varnost John Bolton želi rešiti svoj več desetletja trajajoči konflikt s predsednikom Nikaragve Danielom Ortego, namigujoč, da bi režim, ki ga podpira Washington, lahko prišel na oblast v bližnji prihodnosti.

“Ortegov režim je obsodil tri voditelje kmetov na 550 let zapora zaradi njihove vloge v protestih leta 2018, v katerih je policija domnevno ubila 300 aktivistov. Dnevi Ortege so odšteti, ljudje v Nikaragvi bodo kmalu svobodni,” je napisal na Twitterju Trumpov svetovalec in zaupnik John Bolton.

Liderji protestov proti Ortegi so bili obsojeni na zaporne kazni, zaradi vpletenosti v smrt štirih policistov in učitelja med julijskim konfliktom lani.

Srednjeameriško državo Nikaragvo pretresajo protesti od lanskega aprila, na katerih so demonstranti zahtevali odstop vodje stranke Sandinistov Danijela Ortege, ki je prepričljivo zmagal na volitvah leta 2016.

Združene države so v zadnjih desetletjih večkrat podprle vstaje proti levičarskim vladam v Latinski in Južni Ameriki. Novembra lani je Bolton pozval k rušenju “treh tiranij – oblasti v Venezueli, Nikaragvi in Kubi, ki je odvratna zibelka komunizma na severni polobli”.

View this post on Instagram

We have run out of red ink

A post shared by RT (@rt) on

Boltonova zgodovina z Ortego se je začela že sredi osemdesetih let, ko je opravljal več funkcij v administraciji Ronalda Reagana. Ortega je vodil revolucijo leta 1979, prvič pa je bil izvoljen za predsednika leta 1985. Reagan je finančno podpiral desničarske upornike v Nikaragvi med konfliktom, ki je trajal skoraj celo desetletje.

RT trdi, da je Bolton bil med svojim delom v Reaganovi administraciji več kot le priča v akcijah CIE, kako se izogniti prepovedim Kongresa pri zagotavljanju finančne podpore opozicijskim paravojaškim enotam.

COMMENTS

Wordpress (0)