Guaido se je za državni udar usposabljal v Srbiji, vendar naj ne bi bil dorasel nalogi! Veleposlanik Venezuele v Rusiji je razkril, kako so ZDA novačile Guaidoja – TOPNEWS.si

Guaido se je za državni udar usposabljal v Srbiji, vendar naj ne bi bil dorasel nalogi! Veleposlanik Venezuele v Rusiji je razkril, kako so ZDA novačile Guaidoja

Guaido se je za državni udar usposabljal v Srbiji, vendar naj ne bi bil dorasel nalogi! Veleposlanik Venezuele v Rusiji je razkril, kako so ZDA novačile Guaidoja

Venezuelski veleposlanik v Rusiji, Carlos Faria Tortosa, je izjavil, da so ZDA pridobile za sodelovanje predsednika nacionalne skupščine Juana Guaidojant, ki se je razglasil za predsednika države, že pred desetimi leti, in da je marioneta Washingtona.

“Gospoda Guaidoja, ki ga pred tem ni nihče poznal, so ZDA pridobile za sodelovanje pred desetimi leti. Po naših podatkih, so ga poslali v Srbijo, da bi se usposobil, kaj verjetno veste. Od tu se je tudi vse začelo, je povedal za srbski Kurir venezuelski veleposlanik v Moskvi.

“Prišel je čas, ko naj bi bil pripravljen, pravijo, da je pripravljen, vendar ni za to nalogo (ki so mu jo naložile ZDA).” Guaido je samo lutka, za njim so ZDA, ki mu govorijo, kaj naj dela,” je dodal veleposlanik Venecuela Carlos Faria Tortosa.

V Srbiji ga je usposabljal Srđa Popović

Pred 23. januarjem letos je le vsak peti državljan Venezuele slišal za opozicijskega politika Juana Guaidoja. Bil je precej marginaliziran lik, povezan z desničarskimi skupinami, in celo v svoji stranki ni imel pomembnejše funkcije.

Vendar pa se je Guaido po le enem klicu ameriškega podpredsednika Michaela Pence-a samorazglasil za začasnega predsednika Venezuele. Lahko rečemo, da je postal bolj priljubljen po vsem svetu kot v svoji državi.

Podprle so ga številne države z ZDA na čelu. Pridobil si je celo pravico, da prevzame nadzor nad bančnimi računi države, ki jih ima Venezuela v kateri koli ameriški banki.

Čeprav se zdi, da se je pojavil praktično od nikoder v boju proti vladavini Nicolasa Madura, to ne drži, menijo tuji mediji.

Po poročanju portala GrayzoneProject, so ZDA že leta pripravljale Guaidoja za prevzem oblasti v tej južnoameriški državi.

Vse se je začelo že v času vladavine Ugo Caveza, ki se je od leta 1998 boril za nadzor nad Venezuelo in njenimi velikimi naftnimi rezervami, zaradi česar so imele ZDA na muhi. Chavez je preživel več poskusov atentata, dokler ni umrl zaradi raka leta 2013, njegov naslednik Maduro pa naj bi vsaj trikrat ušel smrti.

Kako je Guaido vstopil v igro?

Logo, podoben tistemu, ki je proslavil Otpor

Logo politične organizacije Otpor

Oktobra 2005, ko je Chavezova popularnost dosegla vrhunec, je pet venezuelskih študentov odšlo v Beograd na “usposabljanje in izpopolnjevanje”.

Srečali so se s člani Centra za uporabno nenasilne akcije CANVAS, ki ga je leta 1998 ustanovil Srdja Popović, vodja srbskega OTPORa. Ker je imel Otpor vodilno vlogo pri rušenju režima Slobodana Miloševića, naj bi zbrali potrebno znanje za spremembo oblasti v Caracasu.

V vse to se je vmešala še CIA, ki je neposredno financirala številne svetovne prevare in se odločila, da bo to storila tudi v Venezueli. Revolucija bi se morala začeti s študentskimi protesti.

Pravi “posel” se je začel leta 2007, ko je Guaido diplomiral v Caracasu in se nato preselil v Washington na študij političnih znanosti. Pomagal je pri organiziranju protivladnih protestov v Venezueli zaradi odločitve države, da ne podaljša dovoljenja za Radiotelevizijo Caracas. Tedaj se je rodila nova generacija aktivistov, imenovana Generacija 2007.

Aktivisti so istega leta organizirali shode, na katerih so si protestniki slačili hlačke in kazali zadnjice v znak protesta.

Guaido je ustanovil tudi gibanje Narodna volja, ki ga je vodil Leopold Lopez, diplomant z ameriškega Princetona.

Do leta 2010 je država tonila v krizo, omejitve električne energije so bile vsakodnevne, opozicija pa je od ameriških organizacij letno prejela okoli 50 milijonov dolarjev.

Juan Guaido leta 2007

Venezuelske obveščevalne službe naj bi prišle do elektronskih sporočil, ki so si jih leta 2010 izmenjevali Guaido in drugi študenti in aktivisti. Ob neki priložnosti so se tega leta srečali v Mehiki v nekem hotelu.

Nato so jih začeli usposabljati člani srbskega Otpora (je bilo srbsko študentsko gibanje, ki je z revolucionarnimi in s finančno pomočjo Zahoda vodilo boj za zrušitev Slobodana Miloševića z oblasti), financirali pa so jih naftni tajkuni. Načrt je bil strmoglavljenje Chaveza tako, da bi izzvali nasilje na ulicah.

Eden od nekdanjih direktorjev venezuelske državne naftne družbe, Pedro Burelli, je zanikal svojo vlogo v tem in celo najel zasebne detektive, da dokažejo, da ni poslal ali prejel e-pošte. Po drugi strani pa odkrito priznava, da se je srečanje v Mehiki zgodilo, in da mu je “všeč”, kar CANVAS počne, čeprav ni financiral ničesar, kot trdi za GrayzoneProject.

Serija dokumentov je pokazala, da je ta skupina v prihodnjih letih pripravila številne načrte, vključno z načrtovanjem atentata na Madura leta kasneje.

Na primer, leta 2014 so na ulicah Venezuele potekali veliki nemiri, ko je bilo ubitih 43 ljudi, in ocena je bila, da za tem stoji gibanje Ljudska volja kot tudi Guaido sam.

Gauido je takrat tudi sam objavil videoposnetek, na katerem je imel na glavi masko, obkrožen pa je z drugimi demonstranti, ki so v imenu revolucije rušili vse pred seboj.

Vlada je kmalu začela obračunavati z gibanjem Ljudska volja. Mnogi voditelji gibanja so zapustili državo ali so bili aretirani, tako da je gibanje Narodna volja postalo precej marginalizirano. Omenjeni Guaidojev prijatelj Lopez je zdaj v hišnem priporu.

Guaido je ostal razmeroma majhna figura, devet let je preživel v Nacionalni skupščini. Leta 2015 je dobil 26% glasov na parlamentarnih volitvah.” Vedno se je predstavljal kot človek iz naroda, vendar v medijih ni bil veliko zastopan,” pravi analitik Diego Sekera.

Madurova inauguracija

Pravijo, da je konec leta 2018 Guaido v Washingtonu, Braziliji in Kolumbiji načrtoval množične demonstracije med inavguracijo predsednika Madura.

Večer pred to slovesnostjo sta ga podprla ameriški podpredsednik Michael Pence in kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland.

Teden dni kasneje, je Trump v Beli hiši nekaterim senatorjem povedal, da bo podprl Guaidoja, če bo razglasil za predsednika, kar se je na koncu tudi zgodilo.

Dan po samorazglasitvi za začasnega predsednika Venezuele je Guaidojeva soproga pozvala vojsko, naja se upre Maduri.

“Med čakanjem na nadaljnja navodila, Guaido ostaja lutka. Ni pomembno, ali bo uspel ali ne, za Američane je le potrošnje blago,” meni Sekera.

Kljub vse večji podpori, ki jo prejema Guaido s strani mednarodne skupnosti, Madura še naprej podpira vojska.

COMMENTS

Wordpress (0)