Vodja Evropskega parlamenta Antonio Tajani se ne bo opravičil za izjavo o italijanski Istri in Dalmaciji – TOPNEWS.si

Vodja Evropskega parlamenta Antonio Tajani se ne bo opravičil za izjavo o italijanski Istri in Dalmaciji

Vodja Evropskega parlamenta Antonio Tajani se ne bo opravičil za izjavo o italijanski Istri in Dalmaciji

Hrvaški Index.hr se je pogovarjal z visokim uradnikom v kabinetu predsednika Evropskega parlamenta Antonija Tajanija, ki je včeraj v svojem govoru na slovesnosti ob Dnevu spomina v Bazovici pri Trstu, med drugim vzkliknil: “Živel Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija!”

Tajanijeva izjava je sprožila burne odzive tako v slovenski kot tudi hrvaški javnosti, ki je bila prepoznala kot izraz teritorialnih pretenzij do obeh sosednjih držav in verbalni napad na slovensko in hrvaško suverenost. Hrvaški Index je zanimalo, ali se bo Tajani opravičil za to, kar je povedal, in kaj je mislil, ko je govoril o “italijanski Istri in Dalmaciji”.

Predstavnik Tajanijevega kabineta je dejal, da govori v imenu predsednika Evropskega parlamenta in poudaril, da to ni pravilna razlaga Tajanijevih izjav, ki so bile objavljene v medijih.

“Žrtve so žrtve”

“Tajani se je udeležil komemoracije v spomin na ta nesrečni zgodovinski dogodek, ker ima moralno dolžnost, da se pokloni mučenikom tega pokola v Italiji. Govoril je o vseh žrtvah, ne samo o Italijanih. To je bil italijanski dogodek, saj je potekal v Trstu, vendar je to pomenilo, da je Tajani čutil veliko žalosti do vseh žrtev. Žrtve nimajo barve, stranke, politične determiniranost. Poudaril je tudi, da je mir v Evropi dosežen zaradi enotnosti. Komemoracije vsem žrtvam vseh vojn in vsem diktaturam so pomembne za spravo ljudi. Tudi v tem primeru gre za pozabljen pokol, ki ga tudi v Italiji leta niso priznali. Šele pred desetimi leti se je začelo obeleževati ta dogodek. Tajanijeve besede so naslovljene na vse žrtve brez razlikovanja, žrtve so žrtve, “so pojasnili iz Tajanijeve pisarne.

Index je postavil vprašanje, kakšno zvezo ima to z izjavo o “italijanski Istri in Dalmaciji”.

Iz Tajanijevega kabineta so odgovorili, da je Tajani govoril v zgodovinskem kontekstu: “To je prepoznavanje zgodovine in pomembno je, da vsi poznajo zgodovino, da v prihodnosti ne bomo ponavljali starih napak.” Ni korektno govoriti, da je Tajani kogarkoli obtoževal ali delal razlike, spominjal se je žrtev italijanske strani, pa tudi vseh žrtev nesrečnega obdobja. “

“Spomnili smo se na čas, v katerem se je to zgodilo”

Vendar je to “nesrečno obdobje” bila fašistična okupacija Hrvaške in 2. druga svetovna vojna, ki sta jo začeli nacifašistični zaveznici Nemčija in Italija.

Toda, zakaj je sploh omenil “italijansko Istro in Dalmacijo”?

Iz Tajanijevega kabineta so povedali, da se zavedajo, da sta Istra in Dalmacija zdaj del Hrvaške, in da je predsednik Evropskega parlamenta “govoril o tem času”. “Spomnili smo se časa, ko se je to zgodilo. Tajani je govoril o času vojne, v katerem so bili ljudje pobili in veliko Italijanov je zbežalo iz Dalmacije. Vojna je slaba za vse. Tajani se ni skliceval na sedanjost, zato je glasoval za vstop Hrvaške v EU. Ni nobene teme okrog tega!

Brez opravičila

Index je še vprašal, ali se bo Tajani opravičil za slabo izbiro besed.

Odgovor je bil, da se ne bo, saj z vzklikom “Živela italijanska Istra in Dalmacija” ni mislil nič slabega, in da je to zlonamerna interpretacija.

“Nikoli ni rekel, da sta Dalmacija in Istra del Italije,” je sledila razlaga iz Tajanijevega kabineta z dodatkom, da “bi bilo noro to trditi”. “Istra in Dalmacija sta hrvaški,” so zaključili iz Tajanijevega kabineta.

V Sloveniji pa v zvezi s Tajanijevo izjavo že poteka med drugim tudi že predvolilni boj za evropske volitve. Razprave in izjave se kar vrstijo na Twitterju:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)