Juncker “odpikal” Thereso May: Končano je! Nič več pogajanj o brexitu! – TOPNEWS.si

Juncker “odpikal” Thereso May: Končano je! Nič več pogajanj o brexitu!

Juncker “odpikal” Thereso May: Končano je! Nič več pogajanj o brexitu!

BRUSELJ – Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je britanski premierki Theresi May med “robustnimi, a konstruktivnimi pogovori” povedal, da Evropska unija ne bo nadaljevala pogajanj z Londonom glede sporazuma o brexitu.

“Pogovori so potekali v duhu sodelovanja za dosego urejenega izstopa Združenega kraljestva iz EU,” je na novinarski konferenci povedal Junckerjev tiskovni predstavnik Margaritis Shinas.

Shinas je dodal, da je EU pripravljena storiti več na deklaraciji, ki bi morala slediti novim odnosom med EU in Združenim kraljestvom po brexitu.

Juncker je dejal, da je Mayeva predstavila različne opcije kot odgovor na zaskrbljenost, izraženo v britanskem parlamentu, v zvezi z “backstopom” irske meje. “Backstop” je zamišljen tako, da se obdrži odprto mejo na otoku v primeru, da Velika Britanija zapusti EU brez sporazuma. Gre za nekakšno varnostno mrežo, ki zagotavlja, da med obema Irskama ne bo “trde meje”, čeprav bi Britanija zapustila EU brez sporazuma.

Juncker je tudi povedal, da se je z Mayevo dogovoril, da njuni ekipi delata skupaj na tem, da bi ugotovili, “ali je možno najti pot za naprej”. Ponovno se bosta srečala konec februarja, medtem ko se bosta v ponedeljek sestala njuna glavna pogajalca za brexit – Michel Barnier v imenu EU in Stephen Barclay v imenu Združenega kraljestva.

Mayeva je danes prispela na sedež Evropske unije v Bruselj, da bi z novim poskusom ponovno odprla pogajanja z EU o brexitu. Agencija Associated Press je poročala, da se bo Mayeva poleg Junckerja srečala tudi s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in predsednikom Evropskega parlamenta Antoniom Tajanijem.

COMMENTS

Wordpress (0)