(VIDEO) Pahor proti Pahorju – Luka Pahor najprej na posvetu pri očetu predsedniku Borutu Pahorju, potem pa še na Mladem Forumu skupaj z Milanom Kučanom – TOPNEWS.si

(VIDEO) Pahor proti Pahorju – Luka Pahor najprej na posvetu pri očetu predsedniku Borutu Pahorju, potem pa še na Mladem Forumu skupaj z Milanom Kučanom

(VIDEO) Pahor proti Pahorju – Luka Pahor najprej na posvetu pri očetu predsedniku Borutu Pahorju, potem pa še na Mladem Forumu skupaj z Milanom Kučanom

Včeraj je bil zanimiv politični “happening”, saj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v Predsedniški palači priredil posvet »o odgovornosti države za ustanavljanje, delovanje in spremljanje izvajanja programa zasebnih osnovnih šol«, ki so se ga poleg eminenc s področja šolstva udeležili tudi številni opazovalci, med njimi tudi sin predsednika države Luka Pahor.

Mladi Luka Pahor pa se je ob 13 uri udeležil tudi posveta posveta v organizaciji Mladi forum SD o krepitvi javnega šolskega sistema, “ki zagotavlja, da ima vsak otrok v Sloveniji možnost učenja in razvijanja svojih talentov.”

Zadeva ne bi bila nič posebnega – pač dva dogodka, če se ga ne bi udeležil tudi nekdanji predsednik predsedstva in predsednik države Milan Kučan, ki je sedel praktično poleg mize Luke Pahorja. Oba sicer nista dajala izjav. Milan Kučan je ob prihodu dejal le, da je sam obiskoval javno šolo, da sta njegova otroka obiskovala javno šolo, in da njegov vnuk obiskuje javno šolo.

Predsednik Mladega foruma je na začetku dejal, “da so kot podporniki kakovostnega in vsem dostopnega javnega šolstva v RS bili v Mladem forumu zgroženi, ko je prvi predsednik Mladega foruma, gospod Borut Pahor, sedanji predsednik republike, sklical posvet o zasebnem šolstvu. V Mladem forumu smo mnenja, da bi gospod predsednik moral organizirati posvet o javnem šolstvu in ne o zasebnem šolstvu. Izobraževanje mora biti dostopno vsem državljankam in državljanom RS. Javno šolstvo, ki je v Sloveniji zelo kakovostno, predstavlja garancijo, da ne bo postalo izobraževanje samo privilegij premožnih. Zažiranje javnih sredstev za namen financiranja zasebnega šolstva predstavlja nevarnost upadanja kakovosti javnega šolstva, uničevanje dobro razvejane mreže javnega sistema in onemogočanje dostopa do izobraževanja vsem državljanom in državljankam RS pod enakimi pogoji. Skrbi nas za 999 odstotkov vseh državljank in državljanov in ne za en procent, ki predstavlja elito. Javno šolstvo je eden od ključnih družbenih podsistemov in je izjemno pomembno za stabilnost družbe…”

Glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj je bil še bolj direkten: “Od mene verjetno nihče ne pričakuje kakšne politične korektnosti, zato bom najprej komentiral sestanek pri predsedniku države, ki je imel za mene nekoliko sumljiv naslov. Namreč o odgovornosti države za ustanavljanje in delovanje in spremljanje izvajanja programa zasebnih šol. Glede na to, da so bili tam štirje ministri, eden aktualen in trije bivši, sem dobil občutek, da so klicani na odgovornost, kaj je država počela do sedaj z zasebnim šolstvom, glede na to, da je bila na drugi strani strani močna reprezentanca zasebnih šol, še zlasti so izstopali tisti, ki pri nas vodijo katoliške šole. Ni pa bilo nekaterih, ki bi morali biti tam zraven, med drugim zagotovo organizacija, ki predstavlja več kot 70 odstotkov slovenskega učiteljstva. To je sindikat, katerega glavni tajnik sem, in ki je leta 2007 z 76 000 podpisi preprečil oziroma prisilil takratno vlado gospoda Janeza Janšo, da je umaknil iz zakona to financiranje. Glede na to, da so neka načela pri predsedniku države, da se tam sooča civilna družba in politika, razumem, da čisto vsa mnenja pa niso dobrodošla, ko se ta civilna družba sooča s politiko. Bilo bi več kot kvalificirano povedati tudi stališča izobraževalk in izobraževalcev v naši državi.”

Zasebne šole so po mnenju udeležencev posveta pomemben del izobraževanja, bo pa treba urediti nekaj stvari. Na vprašanje, ali so zasebne šole za šolski sistem prednost ali ovira, je nekdanji šolski minister Slavko Gaber odgovoril, da sam rad išče vmesne poti, zato je bil tudi celoten sistem zasebnega in javnega šolstva nastavljen tako, da omogoča logiko “in in” in ne “ali ali”. V katero smer bo šel ta sistem v prihodnje, ne ve, meni le, da ne bi smel iti v smer, da bi se iz javnih sredstev v zasebnih šolah ustvarjal dobiček.

Ivan Štuhec iz Zavoda Antona Martina Slomška, v okviru katerega delujeta zasebni osnovna šola in gimnazija, je ocenil, da kaj takega ni mogoče. “Finančno stanje v zasebnih šolah nikjer ni tako, da bi se lahko kdo iz tega bogatil. Tu v slovenskem kontekstu ni mogoče delati dobička,” je dejal.”Vsi državljani smo davkoplačevalci. Javna sredstva pridejo od državljanov, ne iz neke abstraktne države. Državljani smo tisti, ki ustvarjamo javna sredstva. In torej imamo državljani pravico, da iz teh javnih sredstev dobimo nazaj tisto, kar so naše osnovne človekove pravice, in kar želimo tudi skozi svoje človekove pravice uveljaviti. Specifično, recimo na področju šolstva. S tem pa nočem reči, da mora država seveda, niti ustanavljati zasebnih šol, niti jih v celoti financirati. Ko govorimo o stoodstotnem financiranju, govorimo samo o programu, ki ga država financira. Smo že danes slišali, celotna infrastruktura in vse je seveda na bremenih ali zasebnika ali pa neke ustanove, kot je recimo v našem primeru katoliška cerkev ali pa kakšna druga verska skupnost. Stoodstotno financiranje se sliši kakor, da bi država morala financirati vse stroške in vse kar imamo. Stoodstotno financiranje se sliši kakor, da bi država morala financirati vse stroške in vse, kar imamo. Celotna infrastruktura in vse to, kar imamo, zato se mi zdi dejansko deplasirano govorjenje o tem, da lahko delamo kakršenkoli profit.”

Posvet pri predsedniku republike Borutu Pahorju si lahko ogledate na tej povezavi.

Razpravo mladega foruma SD si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Posvet o javnem šolstvu

[V ŽIVO] Posvet o javnem šolstvu

Objavil/a Mladi forum SD dne Torek, 05. februar 2019

COMMENTS

Wordpress (0)