Trump imel enega od najdaljših govorov o stanju nacije: Izzivam Ameriko, da zavrne politiko delitev in maščevanja! – TOPNEWS.si

Trump imel enega od najdaljših govorov o stanju nacije: Izzivam Ameriko, da zavrne politiko delitev in maščevanja!

Trump imel enega od najdaljših govorov o stanju nacije: Izzivam Ameriko, da zavrne politiko delitev in maščevanja!

V svojem drugem govoru o stanju države je ameriški predsednik Donald Trump pozval kongres in Ameriko, naj “izbereta velikost” ne pa politiko delitev.

“Moramo izbirati med velikostjo ali stagnacijo, rezultatom ali odporom, vizijo ali maščevanjem, neverjetnim napredkom ali nesmiselnim uničenjem. Nocoj vas prosim, da izberete velikost,” je Trump povedal na začetku svojega govora v torek zvečer.

LIVE: Trump's State of the Union

Objavil/a RT dne Torek, 05. februar 2019

Njegov govor je trajal skoraj 90 minut, kar je eden od najdaljših govorov o stanju nacije.

Foto: AP

Aplavz se je slišal v dvorani, ko je Trump dejal, da “zmaga ni zmaga za našo stranko, zmaga je zmaga za našo državo.”

Prav tako je pohvalil prizadevanja za reformo zveznih zaporov in se strinjal s pogosto demokratično izjavo o kazenskem pravosodju, ki je bila pogosto nepošteno do afriških Američanov.

Dva Trumpova gosta v galeriji sta bila nekdanja obsojenca Alice Johnson in Matthew Charles.

Trump je govoril tudi o zdravstvenem varstvu, od znižanja cen zdravil do izkoreninjenja HIV-a v 10 letih in financiranja raziskav v boju proti raku.

Zid na meji z Mehiko

Foto: AP

Demokrati so brez besed dočakali Trumpovo prisego, da bo zgradil zid na meji z Mehiko.

Trump je ponovil dejstva in številke, ki jih je pogosto uporabljal med kampanjo za izgradnjo zidu in okrcal bogate ljudi, ki pozivajo k odprtim mejam “, medtem ko sami živijo za zidovi, vrati in stražarji”, pa se mora delavski razred spopadati z vsemi posledicami nezakonitega priseljevanja, od nižjih plač in kaznivih dejanj do prenapolnjenih šol in bolnišnic.

Trump je uporabil konfrontacijo svoje uprave z Venezuelo, da bi lahko prisegel, da “Amerika nikoli ne bo socialistična država”, ko so kamere v dvorani približale obraz senatorja Bernija Sandersa, ki se identificira kot demokratični socialist.

Zunanja politika

Govoreč o zunanji politiki, je Trump obljubil, da bo nadaljeval pogovore s Severno Korejo, se pogajal o koncu vojne v Afganistanu in zaključil umik iz Sirije.

Odstop iz sporazuma

Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem letnem nagovoru kongresu ponovil razloge, zakaj se je Amerika odločila odstopiti iz Sporazuma o raketah kratkega in srednjega dosega in obtožil Rusijo, da krši določbe tega dokumenta, vendar je dodal, da bo v prihodnje podpisan nov sporazum za nadzor oboroževanja, ki bi vključeval tudi druge države.

“Pred nekaj desetletji so ZDA z Rusijo sklenile sporazum, s katerim smo se dogovorili za omejitev in zmanjšanje naših raketnih zmogljivosti.” Medtem ko smo v celoti spoštovali sporazum, ga je Rusija večkrat kršila, “je dejal Trump. Prav to je bil razlog, da so ZDA zapustile sporazum, je poudaril.

Po njegovih besedah bi lahko bila ena od udeležen novega sporazuma tudi Kitajska.

Foto: EPA

Vojne

Trump je še dejal, da bo Amerika spremenila svoj pristop do vojne, in da velike države ne bodo več sodelovale v neskončnih vojnah.

“Kot kandidat za predsednika sem obljubil nov pristop (k vojnam). Velike sile ne bodo vodile do neskončnih vojn,” je dejal.

Ameriški predsednik je dejal, da lahko “neumne vojne” in strankarske preiskave ovirajo gospodarski čudež v državi.”

Če bi morala obstajati mir in pravna država (v državi), potem ne bi smelo biti vojn in preiskav, to preprosto ne deluje tako. Združiti se moramo znotraj države, da bi premagali naše nasprotnike v tujini,” je dejal ameriški predsednik.

Srečanje s Kim Jong-unom

Trump je napovedal, da bo imel drugo srečanje z voditeljem Severne Koreje Kim Jong-unom 27-28. februarja v Vietnamu in hkrati si dal priznanje, da je preprečil veliko vojno na Korejskem polotoku.

Trump je še dejal, da je treba narediti še veliko več za ohranitev miru s Severno Korejo, vendar je zastoj pri jedrskih poskusih dokaz napredka, poroča Reuters.

“Če ne bi bil izvoljen za predsednika Združenih držav, potem bi po mojem mnenju bili sedaj v veliki vojni s Severno Korejo,” je dejal Trump.

Leta 2017 je Trump vzbudil strah pred izbruhom vojne, ko je grozil, da se bo Severna Koreja zaradi grožnje z jedrskim orožjem soočila z “ognjem in besom, ki ju svet še ni videl”.

Trump se je 12. junija lani sestal s Kim Jong-unom v Singapurju in zaključil obdobje intenzivnih napetosti med državama.

COMMENTS

Wordpress (0)