Marjan Šarec: »Če se bomo vedno samo spraševali, kako bomo postali druga Švica, potem verjetno ne bomo dosegli želenih ciljev in rezultatov.” – TOPNEWS.si

Marjan Šarec: »Če se bomo vedno samo spraševali, kako bomo postali druga Švica, potem verjetno ne bomo dosegli želenih ciljev in rezultatov.”

Marjan Šarec: »Če se bomo vedno samo spraševali, kako bomo postali druga Švica, potem verjetno ne bomo dosegli želenih ciljev in rezultatov.”

SBC – Klub slovenskih podjetnikov, ki je pred dnevi proslavljal peto obletnico ustanovitve, je včeraj v Postojni v hotelu Jama organiziral 2. Forum z naslovom Švica – zgled za Slovenijo, na katerem so govorili o pospeševanju rasti dodane vrednosti po zgledu Švice in vprašanju, kako spodbuditi podjetno Slovenijo. Po besedah organizatorjev je šlo za osrednji letni dogodek Kluba slovenskih podjetnikov, na katerem vsako leto prisostvuje okoli 300 udeležencev. Članstvo kluba sicer sestavlja 162 slovenskih podjetnikov. Letošnji forum je namenjen razpravi o dobrih praksah, ki jih srečujemo v Švici, in rešitvam za podjetno Slovenijo.

Med ustanovitelji, ki so januarja 2014 ustanovili lastno združenje so bili poleg Francija Pliberška tudi Igor Akrapovič, Joc Pečečnik, Tanja Skaza, Franc Frelih in Tone Stanovnik. Šestintrideset ustanoviteljev, uglednih in uspešnih slovenskih podjetnikov, je podprlo idejo združevanja, povezovanja ter prenosa znanja in izkušenj, ki jih vsak izmed njih pridobiva na svojem področju delovanja.

Na forumu včeraj v prvih vrstah sicer ni bilo nekaterih najbolj znanih obrazov, kot sta Joc Pečečnik in Ivo Boscarol, medtem ko se je dogodka udeležil Igor Akrapovič. Dogodek pa je zapustil pred okroglo mizo davkih, na kateri so sodelovali trije ključni ministri vlade Marjana Šarca: minister za finance, gospodarstvo in delo. Tako v uvodnem delu kot tudi pred nastopom Marjana Šarca je govoril predsednik kluba slovenskih podjetnikov Marjan Batagelj, medtem ko denimo Igor Akrapovič na samem dogodku ni govoril, niti ni dajal izjav novinarjem. Neuradno je dejal, da se ne bo več oglašal po lanskih odmevni Peticiji ZA podjetno in uspešno Slovenijo, s katero se je Forum odzval na napovedane finančne in druge ukrepe države.

Klub slovenskih podjetnikov (Slovenian Business Club, SBC) je septembra lani vsem, ki v tej državi tako ali drugače vladajo, poslal odprto pismo, zaradi grozečih davčnih sprememb oziroma povečanja davka na dobiček, za katerimi naj bi domnevno stala stranka Levica, in zaradi katerih je v Sloveniji bilo obsedno stanje. SBC je javno nagovoril predsednika države Boruta Pahorja, novega predsednika državnega zbora Dejana Židana, mandatarja Marjana Šarca ter vse predsednike parlamentarnih strank: Alenko Bratušek, Mira Cerarja, Karla Erjavca, Janeza Janšo, Mateja Tonina in Zmaga Jelinčiča.

Zdi se, da se je v Klubu oblikovala nekoliko mehkejša in trša linija predvsem v odnosu do vlade oziroma do premiera Marjana Šarca.

V prvem delu so včeraj na drugem Forumu v Postojni gostili predsednika največje gospodarske organizacije v Švici Economiesuisse Heinz Karrrer, povabili pa so tudi slovenske podjetnike, ki sodelujejo s Švico ali imajo Švicarje v lastništvu družb. Razlike med načinom delovanja in miselnostjo v Sloveniji in v Švici pa so izpostavili mladi Slovenci, ki delajo za švicarska podjetja.

V drugem delu je razprava tekla predvsem o ukrepih slovenske vlade za boljše podjetniško okolje v letošnjem letu. V tem delu je udeležence nagovoril predsednik vlade Šarec, v razpravi o konkretnih ukrepih pa so ob slovenskih podjetnikih sedeli minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za finance Andrej Bertoncelj ter ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer.

V okviru foruma so udeleženci spoznali tudi izkušnje Avstrije s tamkajšnjo davčno reformo iz leta 2016 in načrte sprememb v letu 2020. Predstavil jih je regionalni direktor za davke in carine na avstrijskem finančnem ministrstvu Marian Wakounig.

Kot je dejal predsednik SBC Marjan Batagelj, so predlogi ukrepov za blaginjo Slovenije spisani že nekaj let. Upa, da bo vlada v politični volji uravnotežila socialni del države s podjetništvom. “Želimo, da bi naše argumente sprejela kot argumente za boljšo Slovenijo, ne pa kot neke kaprice,” je poudaril. V prvi vrsti se je zavzel za znižanje obdavčitve plač in večjo fleksibilnost trga dela, kar bi povečalo konkurenčnost podjetij. “Ne smemo postati davčni otok. Vse države okoli nas znižujejo davke, zato moramo poskrbeti za konkurenčno okolje,” je poudaril.

Zavzel se je tudi za učinkovitejši šolski sistem, saj lahko le visoko kvalificiran kader zagotovi visoko dodano vrednost. “Brez konkretnih ukrepov torej ne bo šlo. Še bolj vesel pa bi bil, če bi se lotili resnične strukturne reforme. Če se je ne bomo zdaj, v času konjunkture, se je gotovo ne bomo niti v času krize,” je dejal Batagelj.

»Zakaj smo uspešni? Ker naša tržna ekonomija deluje. Ker imamo svobodno podjetništvo, dostop do tujih trgov in smo med vodilnimi v izobraževanju in pri raziskavah,« je včeraj na 2. SBC Forumu: Švica – zgled za Slovenijo med drugim povedal Heinz Karrer, predsednik organizacije Economiesuisse, »glas švicarskega gospodarstva«, ki zastopa več kot sto tisoč švicarskih podjetij.

»Švica ima zelo jasno začrtano smer. Ima vizijo. Če imaš vizijo, potem si vselej, ko se znajdeš na razpotju, lahko zastaviš vprašanje, katera pot je prava. Odgovori so v tako urejeni družbi z jasnimi cilji preprosti, to pa velja tudi za podjetja, ki vedo, kje hočejo biti čez deset, dvajset let. O tem bi se v Sloveniji morali pogovarjati. Podjetniki, ki izkazujemo nadpovprečne dosežke, pričakujemo, da bomo vključeni v debato v družbi, kjer bomo govorili o podjetnosti in podjetništvu,« je dejal Marjan Batagelj, predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, ki organizira forum, največji letni dogodek kluba, namenjen predstavitvi dobrih zgledov iz tujine in predlogov za boljše podjetniško okolje v Sloveniji.

Premier Marjan Šarec, ki je na forum Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) prišel govoril in odšel, je podjetnike spomnil, da ob gospodarstvu potrebujemo tudi socialno državo. »Slovenska vlada bo v letu 2019 pripravila nabor ukrepov, tistih, ki si jih morda tudi vi želite že nekaj časa,« je zbranim podjetnikom dejal Šarec. Predlogi bodo gotovo znova sprožili vihar v javnosti, je dodal premier. »A brez akcije ni reakcije.« Kakšne ukrepe ima konkretno v mislih, Šarec ni povedal.

V nagovoru je poudaril, da bo Vlada RS v letu 2019 pripravila nabor ukrepov, ki bodo morali nakazovati pozitivno smer za slovensko podjetništvo. Da ima vlada posluh za podjetnike, nakazuje tudi veliko številna današnja ministrska zasedba. Ob tem je spomnil, da pa je vlada tista, ki mora gledati prav na vse ciljne skupine, in da ob gospodarstvu potrebujemo tudi socialno državo, ki omogoča javno šolstvo, javno zdravstvo in še kaj.

Opredelil se je tudi do primerjav s Švico, ki je bila rdeča nit tokratnega foruma: »Namreč, če se bomo vedno samo spraševali, kako bomo postali druga Švica, kako bomo postali drug še nekdo, potem verjetno ne bomo dosegli želenih ciljev in rezultatov.« Kot je še dodal, bomo lahko največ naredili sami, s trdnim delom in fokusiranjem v rezultat ter cilj. Dokaz za uspeh pa so zagotovo tudi podjetniške zgodbe zbranih.

Spomnil je na ohlajanje gospodarstva, kjer pa bi bilo po mnenju predsednika vlade prezgodaj govoriti o krizi in prezgodaj, da bi bili črnogledi. »Pomembno je zavedanje, da vse, kar nas čaka, in kar se bo dogajalo, se ponavlja v različnih ciklusih,« je še dodal.

COMMENTS

Wordpress (0)