Nemški zunanji minister Heiko Mass: EU je na robu vzpostavitve kanala za nakazovanje denarja v Iran – TOPNEWS.si

Nemški zunanji minister Heiko Mass: EU je na robu vzpostavitve kanala za nakazovanje denarja v Iran

Nemški zunanji minister Heiko Mass: EU je na robu vzpostavitve kanala za nakazovanje denarja v Iran

Nemški zunanji minister Heiko Mass je včeraj povedal, da je Evropska unija na robu vzpostavitve alternativnega kanala za nakazovanje denarja v Iran, kar bi lahko vplivalo na izogibanje ameriškim sankcijam proti Islamski republiki.

Mass je dejal, da Nemčija v zadnjih mesecih posebej sodeluje z Veliko Britanijo in Francijo, pa tudi z drugimi partnerji EU, da bi vzpostavila “namenski prenos”, je poročala Associated Press.

Dejal je, da je njihov cilj zagotoviti “podporo poslom, ki jih Združene države Amerike ne bi odobrile, in zagotoviti obstoj ustreznega instrumenta za mednarodna plačila.”

EU si prizadeva, da bi ohranili mednarodni jedrski sporazum z Iranom, odkar se je lani ameriški predsednik Donald Trump umaknil iz njega.

Evropska unija je že uvedla ukrepe za preprečitev, da evropska podjetja ne bi padla pod sankcije, ki so jih uvedle Združene države Amerike brez odobritve Bruslja.

Nemški zunanji minister je že avgusta lani pozval Evropo, naj ustvari plačilni sistem, ki bo neodvisen od Združenih držav, kar bi lahko pomagalo ohraniti jedrski dogovor z Iranom po umiku ZDA.

Predlog Heika Massa je bil del širšega dela dnevnika Handelsblatt o prihodnji strategiji Nemčije do ZDA. Dejal je, da predvideva, da bo Evropa prevzela “uravnotežen delež odgovornosti”, in da bo “protiutež, ko bodo ZDA prestopile rdeče črte”.

Mass je priznal, da se ZDA in Evropa oddalujeta po začetku predsedovanja Donalda Trumpa ZDA, kritiziral pa je tudi Trumpov umik iz iranskega jedrskega dogovora.

Nemčija, Francija in Velika Britanija, ki so podpisnice sporazuma iz leta 2015, so se zavezale, da ga bodo ohranile pri življenju pred novimi ameriškimi sankcijami proti Teheranu.

Nemška kanclerka Angela Merkel je 22. avgusta 2018 novinarjem dejala: “V takšnih razmerah je strateškega pomena, da Washingtonu jasno povemo: Želimo sodelovati, vendar vam ne bomo dovolili, da bi ravnali mimo naših glav v našo škodo,« je zapisal Mass.

»Zato je bilo prav, da se evropska podjetja zakonito zaščitijo pred sankcijami,« je dodal.

“Zato je nujno okrepiti evropsko avtonomijo z vzpostavitvijo plačilnih kanalov, ki so neodvisni od ZDA, z oblikovanjem evropskega denarnega sklada in vzpostavitvijo neodvisnega sistema SWIFT.”

Več o tem ni pojasnil. SWIFT je sistem, ki nadzoruje mednarodne bančne prenose.

Poleg tega, se že nekaj časa govori o nadgradnji sklada za reševanje, ki je bil med evropsko dolžniško krizo združen v polnopravni Evropski denarni sklad za pomoč državam v težavah.

COMMENTS

Wordpress (0)