Trajnostni razvoj – primer dobre prakse: Prvi kilovati “zelene” električne energije tudi za ProCredit Banko – TOPNEWS.si

Trajnostni razvoj – primer dobre prakse: Prvi kilovati “zelene” električne energije tudi za ProCredit Banko

Trajnostni razvoj – primer dobre prakse: Prvi kilovati “zelene” električne energije tudi za ProCredit Banko

ProCredit Bank je postala prvi večji kupec “zelene” električne energije v Srbiji, zahvaljujoč pogodbi z EPS (Elektrogospodarstvo Srbije), ki je ProCreditu zagotovila, da bo v prihodnje vsa električna energija, ki jo bo banka uporabila, izhajala iz obnovljivih virov energije.

Tako pojasnjuje član izvršilnega odbora ProCredit banke Ivan Smiljković, da je banka nadaljevala le z odgovornim in okolju prijaznim poslovanjem, vse pa v želji, da bi druga podjetja v Srbiji spodbudila k spremembi odnosa do porabe električne energije, z uporabo drugih naravnih virov.

“ProCredit Banka je že vrsto let eno izmed vodilnih podjetij v Srbiji na področju investicij v varstvo okolja. Do sedaj smo našim strankam izplačali več kot 200 milijonov evrov za projekte, ki prispevajo k varčevanju z energijo, učinkovitejši proizvodnji, pa tudi pri gradnji obratov za proizvodnjo električne in toplotne energije iz obnovljivih virov energije. Tovrstno poslovanje nameravamo nadaljevati tudi v letu 2019 in z ugodnimi in spodbudnimi kreditnimi linijami prispevati k močnemu razvoju malega in srednjega gospodarstva v Srbiji”, je pojasnil Smiljković.

Zaradi številnih inovacij je ProCredit Banka v zadnjih nekaj letih zmanjšala porabo električne energije za približno 25 odstotkov, poraba toplote pa se je zmanjšala za skoraj 30 odstotkov. Poleg tega polovico voznega parka ProCredit banke sestavljajo električna in hibridna vozila, to je avtomobili z minimalnim vplivom na okolje.

“Naša banka se intenzivno ukvarja z varstvom okolja, pomemben del tega pa je tudi promocija naložb v sončne in bioplinske elektrarne. Trenutno pripravljamo izgradnjo mini sončne elektrarne, kapacitete 42 kW, na strehi naše banke v Novem Beogradu, kot tudi nove investicije, ki bodo še dodatno zmanjšale našo porabo. To bo zmanjšalo naš vpliv na škodljive emisije CO2 za več kot 80 odstotkov v primerjavi z letom 2016. Zato smo se odločili za posebno pogodbo z EPS in vse v želji, da bi pri svojem delu uporabljali le električno energijo z jamstvom porekla iz obnovljivih virov energije,” je poudaril Ivan Smiljković, član Izvršilnega odbora ProCredit Banke.

COMMENTS

Wordpress (0)